top banner

Cresc diferentele de dobanda intre depozitele bancare

04 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Dupa o perioada de relativa acalmie, bancile incep din nou sa umble la dobanzile la depozite, fara a exista insa o tendinta clara. In timp ce unele banci vin cu valuri de scaderi, altele se bat in promotii pentru atragerea de lichiditati. Cu toate acestea, 70% din economiile populatiei si firmelor sunt administrate de cinci institutii de credit.
Din peste 40 de banci care functioneaza in Romania, cinci au reusit sa cumuleze peste 70% din totalul disponibilitatilor populatiei, conform datelor oferite de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
In ceea ce priveste economiile companiilor, nivelul este similar. Un procent de 69,99% din depozite sunt pastrate in conturi deschise la cinci institutii.
Nivelul este superior cotei de piata detinute de primele cinci banci din sistem. Conform BNR, la finalul lui 2010, primele cinci institutii de credit din Romania detineau putin peste 50% din activele din piata.
Statistica vine sa demonteze cumva mitul “vanatorilor de randamente mai mari la depozite”, care isi muta economiile pe masura ce obtin o dobanda mai buna la alta banca.
Aceasta concentrare a fost favorizata in ultimii ani probabil si de criza datoriei publice din unele state membre ale zonei euro, care a facut deponentii sa fie mai precauti si sa caute bancile mari, care de regula inspira un plus de siguranta.
Dobanzile in lei se plaseaza intre 4% si 8%
Aceasta situatie a facut ca diferentele intre ofertele institutiilor de credit sa devina semnificative. Bancile mari, care reusesc sa isi mentina un nivel confortabil al depozitelor, au tendinta sa ofere dobanzi tot mai mici la depozitele in lei, in timp ce bancile de dimensiuni reduse, recurg la promotii pentru a atrage clienti.
Astfel, pentru un depozit de 1.000 lei deponentii persoane fizice au o plaja larga de variante. Daca aleg prima banca ce le iese in cale, iar aceasta se intampla sa fie OTP Bank, nivelul dobanzii primite poate sa fie si sub  4%.
BCR ofera dobanzi fixe cuprinse intre 5% si 6,25%. Dobanda  maxima este destinata numai celor care depun peste 100.000 lei pe termen de 12 luni.
La BRD, dobanda la depozitele la termen variaza intre 4% si 6,25%, in functie de scadenta. Raiffeisen Bank are dobanzi de pana la 6,60%, iar pensionarii si clientii cu cont de salariu mai primesc un bonus de 0,75 procente.
In schimb, cel mai inalt nivel ce poate fi obtinut de populatie este de 8,33%, dobanda bruta, in cazul Alpha Bank.
Pe urmatoarele locuri se plaseaza ATE Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si Bancpost. Toate ofera un nivel de dobanda de peste 7% pentru economiile in lei ale populatiei.
99% din depozite sunt garantate
Conform datelor FGDB, la nivelul intregului sistem bancar, la finalul primului trimestru al anului, peste 14,7 milioane de deponenti persoane fizice au depozitele garantate.
Numarul nu tine cont insa de persoanele care au depozite la mai multe banci, acestea fiind luate in calcul de mai multe ori. Totusi, cei 14,7 milioane de clienti garantati reprezinta 99,98% din numarul total de titulari de conturi.
Aproape toti deponentii persoane fizice ar primi despagubiri in cazul intrarii in incapacitate de plata a unei banci, in conditiile in care valoarea medie a unui depozit era de 6.700 lei.
Se pare insa ca nici siguranta oferita de Fondul de Garantare (sau poate gradul scazut de informare a clientilor) nu ajuta la cresterea mobilitatii clientilor, plafonul de garantare fiind de 100.000 euro.
De altfel, una din prioritatile pe termen scurt a Fondului este realizarea de campanii de informare a populatiei si comapaniilor referitoare la garantarea sumelor detinute la banci.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii