top banner

Conturile de economii incep sa-si piarda din atractivitate

26 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Conturile de economii incep sa-si piarda din atractivitate

Foto Unsplash.com

Dupa reduceri succesive al dobanzilor, conturile de economii si cele de acumulare incep sa mai piarda din atractivitatea de care s-au bucurat pe perioada de crestere sustinuta a dobanzilor, inceputa in 2022. 
Dobanda la facilitatea de depozit oferita de BNR bancilor sta la 6% de un an, iar sumele plasate au fost in continua crestere. 
In decembrie, media zilnica a sumelor plasate pe o zi la BNR la dobanda respectiva a fost de 45,6 miliarde lei, un record al ultimilor ani. 
In decembrie 2022 suma corespunzatoare era de 11 miliarde lei, iar in decembrie 2021 de numai 241 milioane lei (dobanda la faclitatea de depozit era atunci de 1%).
Din acel moment, BNR incepea sa ridice dobanda de politica monetara, iar bancile au fost recompensate din ce in ce mai bine pentru sumele aduse la Banca Centrala, astfel incat si volumele au crescut exponential. 
Cu piata interbancara inundata de lichiditate, dobanzile oferite celor dispusi sa-si plaseze resursele excedentare in depozite bancare si conturi de economii au inceput sa piarda treptat din atractivitate, incepand cu randamentul produselor care ofera cea mai mare flexibilitate, conturile de economii si cele de acumulare.
Cel mai bun cont de economii este...depozitul pentru copii
Topul produselor de economisire cu alimentari periodice este condus de produsul oferit de CEC Bank-Depozitul pentru copii, cu dobanda de 6,3% pe an la lei.
Acesta functioneaza insa ca un cont de economii clasic, permitand depuneri si retrageri succsive (fara insa a se retrage si suma minima necesara deschiderii contului-500 lei-in caz contrar pierzandu-se dobanda acordata).
Pe locul urmator este Planul de economii pentru copii al BCR, cu o dobanda de 6%, un produs mult mai strict decat cel oferit de CEC Bank, ce permite doar modificarea sumelor economisite lunar, nu si retragerile partiale. Se ofera insa bonusuri de dobanda de 0,2% la prelungirea planurilor de economii. 
Urmeaza produsul similar destinat adultilor la BCR, cu dobanda de 5,5% si KID Cont de la Banca Transilvania care, pe langa dobanda de 5,5% vine si cu un bonus la aniversarea contului egal cu dobanda pentru o luna. 
Planul de acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank are o dobanda de 5,25%, dar in acest caz functionalitatea este a unui cont de economii permitand retrageri repetate fara a fi afectata suma minima necesara pentru deschidere contului (500 lei). Sumele stabilite insa in Planul de acumulare pentru alimentari lunare nu pot fi majorate, iar pentru nevirarea lor repetata planul poate fi inchis. 
Banca Transilvania propune la randul sau un cont de economii clasic, unde dobanda creste progresiv, in functie de sold, fiind cuprinsa intre 3,75% si 4,15% (pentru sume de peste 500.000 lei). 
Raiffeisen Bank cu Super Acces Plus are dobanzi cuprinse intre 3% si 4%, in functie de sold (cei cu minim 250.000 lei primesc dobanda cea mai mare)
Tot in functie de sold bonifica dobanzile conturilor de economii pentru adulti si CEC Bank, intre 3% si 3,5% (la sume de peste 25.000 lei). 
ProCredit Bank are Flex Save cu o dobanda de 3%, banca cu actionariat german fiind focusata mai mult pe partea de depozite, acolo unde propune unele dintre cele mai avantajoase dobanzi la depozite in lei si euro. 
Restul bancilor mari au oferte sub plafonul de 3% (BCR la contul de economii Maxicont, ING Bank-2%, BRD-Atustart-2,5% si Atucont-2%, UniCredit Bank-2% la conturile de economii pentru copii si adulti). 
Plusul de flexibilitate costa
In concluzie, bancile nu mai vor sa pluseze pentru atragerea fondurilor de la populatie cum se intampla la finalul anului 2022, in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar este la cote inalte. 
De retinut ca principiu ca dobanzile la conturile de economii sunt de regula mai mari cand produsul presupune preponderent acumulare si mai reduse cand se ofera si posibilitatea unor retrageri neingradite. 
Pentru a alege contul de economii potrivit accesati comparatorul Conso

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii