top banner

Combinatia ideala pentru parinti: Junior Centenar+depozitul pentru copii

05 Decembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Combinatia ideala pentru parinti: Junior Centenar+depozitul pentru copii

Foto: Unsplash.com

Neactualizarea dobanzilor programului Junior Centenar obliga parintii sa se limiteze la sumele care asigura bonusul oferit de stat, utilizand restul de bani intr-un cont bancar de economii pentru copii. 
La sfarsitul anului 2018 debuta programul Junior Centenar destinat stimularii economisirii pentru copii. 
Parintii care erau dispusi sa puna bani de-o parte pentru acestia erau incurajati cu un bonus de 50% din suma depusa (in limita a 600 de lei) si cu o dobanda de 3% pentru sumele puse de-o parte (bonusul nu intra la calculul dobanzii). 
In decembrie 2018 insa dobanda medie la depozitele noi deschise in banci de catre populatie era de 1,4% pentru scadentele cuprinse intre 1 si 3 luni, 2,06% pentru cele intre 3 si 6 luni si 2,54% pentru cele intre 6 si 12 luni. 
Dupa cum se vede, dobanda de 3% pe an oferita atunci, desi pare mica azi, era usor peste media dobanzilor bancare la scadente comparabile in acel moment.
Unde suntem azi? In luna septembrie 2022, dobanda medie la depozitele noi constituite de populatie era de 6,27% pentru scadentele de 1-3 luni, 6,6% la cele de 3-6 luni si 7,23% pentru scadentele intre 6 si 12 luni. 
Cu alte cuvinte acum randamentele sunt mai mult decat duble, iar economisirea in Junior Centenar nu mai e profitabila exceptand bonusul de 600 de lei. 
Ceea ce nu este foarte bine nici pentru parintii care pot pune de-o parte mai mult de 1.200 lei pe an (pentru a primi bonusul de 600 de lei), nici pentru stat care se vede lipsit de niste resurse (depunerile in cadrul programului se fac intr-un cont colector deschis la Trezorierie, defalcarea pe titulari facandu-se prin indicarea CNP-ului copiilor). 
Cum ar trebui sa procedeze parintii azi? 
Cea mai inteleapta strategie este sa foloseasca contul Junior Centenar pentru o depunere unica de minim 1.200 lei pe final de an, iar restul sumelor care pot fi economisite sa fie utilizate pentru alimentarea unui cont pentru copii, unde dobanzile bancare sunt mult mai stimulative. 
De pilda, CEC Bank are un depozit pentru copii ce functioneaza ca un cont de economii clasic daca vom mentine in el suma minima de 500 lei. 
Contul poate fi alimentat lunar cu o anumita suma si se pot face retrageri oricand daca se pastreaza soldul minim ,iar dobanda oferita este de 8% pe an. 
Atentie, perioada de contituire este de minim un an iar dobanda de la momentul constituirii e batuta in cuie pana la scadenta, deci cei 8% pot fi interesanti si pentru economiile familiei cand dobanzile bancare au tendinta de scadere. 
La BCR gasim un plan de economii pentru copii cu 7,3% dobanda anuala si cu un bonus de 0,2% daca se respecta planul de depuneri pana la finalul contractului iar planul este prelungit anul urmator. Soldul minim este de 40 de lei. 
La Banca Transilvania exista Kid Cont, care functioneaza ca un depozit cu acumulare (nu se pot face retrageri pe parcurs), soldul minim este de 500 lei iar dobanda de 6,5%.
Dupa cum se vede exista alternative mult mai profitabile la banci decat economsirea pentru copii cu un randament net de 3% pe an, iar pentru a fi convinsi sa vina cu banii la Trezorerie si pentru altceva decat bonusul de 600 de lei pe an, parintii ar trebui sa primeasca stimulente suplimentare din partea statului. 
Accesati comparatorul Conso pentru cele mai avantajoase conturi de economii. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii