top banner

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt

21 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cele mai bune solutii de economisire pe termen scurt
Depozit la o luna cu optiunea de capitalizare sau cont de economii? Iata cele mai avantajoase solutii pentru cei care nu vor sa isi imobilizeze banii o perioada mai lunga si cauta randamente mai bune decat in cazul contului curent.
Pana in urma cu un an, multi preferau sa economiseasca direct in conturile curente. Dobanzile la termen de 1-2% pe an nu erau prea stimulative, iar daca nu aveau sume mari plasate in banca de ce sa se mai complice cu scadentele?
Lucrurile incep sa se schimbe odata cu inflatia marita si strategia mai agresiva de captare a banilor deponentilor din partea Ministerului de Finante (dobanzi de 7,2% la 12 luni, net, la ultimele emisiuni), iar dobanzile bancare la termen au urcat la mai toate bancile din Romania in ultima perioada. 
Ocazie cu care trecem in revista cele mai bune randamente pe termen scurt pentru cei care au obiective apropiate in timp sau pandesc pur si simplu o oferta mai buna de titluri de stat pe care sa le plaseze pe termen lung. 
Depozite la o luna la dobanda de 5% pe an
Economisirea prin depozite la o luna, cu capitalizarea dobanzii la scadenta, poate reprezenta o solutie pentru cei care planuiesc o investitie mai importanta si ar putea avea nevoie de bani in orizontul apropiat de timp sau pentru cei care vor sa plaseze economiile pentru o scadenta mai lunga si asteapta pana cand dobanzile ating un punct de maxim. 
In acest moment, cea mai buna dobanda la termen de o luna o ofera TBI Bank prin depozitul online-5%, urmata de Intesa Sanpaolo Bank, tot cu un depozit online, cu dobanda de 3,75%, Credit Agricole cu 3%, First Bank cu 2,9%, Libra Internet Bank cu 2,8%, etc. 
Conturile de economii au argumentele lor
Spre deosebire de un depozit la termen unde bonificarea dobanzii depinde de respectarea scadentei, intr-un cont de economii se calculeaza zilnic dobanda si se vireaza in cont lunar sau trimestrial astfel incat nu exista riscurile cu care se confrunta un deponent nevoit sa lichideze plasamentul inainte de termen.
Contul de economii propus de Banca Transilvania vine cu o dobanda care creste progresiv, in functie de suma acumulata. La deschidere, suma minima este de 1.000 lei iar dobanda pleaca de la 3% pentru sume mai mici de 10.000 lei, ajunge la 3,25% pentru economii intre 10.000 si 99.999 lei, urca la 3,50% pentru sume cuprinse intre 100.000 si 499.999 lei si poate fi de 3,75% la sume mai mari de 500.000 lei. 
Cea mai avantajoasa dobanda o ofera insa planul de acumulare de la Intesa, cu 5% pe an. Spre deosebire de un cont de economii clasic, aici trebuie depusa lunar o suma stabilita la deschiderea planului de acumulare (maxim 10.000 lei, minimi 150 lei) iar titularul nu trebuie sa lase mai mult de 3 luni planul fara alimentare, altfel produsul se desfiinteaza. 
Cu ce dobanzi putem plasa banii la 3 luni
Cea mai buna dobanda o gasim in cazul depozitelor pe 3 luni la TBI Bank cu 5,5% pe an la depozitul online, urmata de Intesa Sanpaolo cu 4,25%, UniCredit Bank cu 3,7%, First Bank cu 3,6%, Credit Agricole cu 3,5%, Libra Internet Bank cu 3,3%, Alpha Bank cu 3,15%. 
Dupa cum se vede, conturile de economii si planurile de acumulare pot rivaliza cu cele mai bune depozite la termen pe 1 si 3 luni din perspectiva randamentului avand suplimentar si avantajul mobilitatii (nu suntem legati de o scadenta). 
Eventual se pot chiar combina-cine are o suma mai mare economisita sau depozitele la termen ajunse la scadenta pot fi trecute pentru o perioada scurta prin conturile de economii sau planurile de acumulare pentru a le valorifica cat mai bine. 
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Noua oferta a Trezoreriei la titlurile de stat pentru populatie este semnificativ peste oferta bancilor la depozite. Insa deja unele banci au ridicat manusa Ministerului Finantelor si au majorat semnificativ dobanzile.

07 Iun 2022 | Depozite
Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Statul ofera dobanzi mai mici populatiei decat bancilor

Dobanzile la care statul se imprumuta de la investitorii institutionali, in lei si valuta, pe piata interna si pe cea externa, sunt semnificativ mai mari decat cele oferite populatiei pentru certificatele de trezorerie.

31 Mai 2022 | Depozite
Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite
BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.

12 Mai 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii