Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

Depozitul la termen implica blocarea unei sume la banca pentru o perioada stabilita de la bun inceput. La sfarsitul perioadei, clientul primeste dobanda stabilita in contract, din care se retine impozitul pe venit de 10%.

In cazul in care ai nevoie de bani inainte de termen, atunci esti penalizat, prin intermediul dobanzii remunerate. Banca bonifica adesea sumele depuse in conditiile de cont curent, ca si cum banii ar fi fost disponibili permanent pentru client in perioada scursa de la constituire.

In majoritatea cazurilor, dobanda la conturile curente este insa de 0%, astfel ca deponentul nu obtine in final niciun castig.
 
Sunt si exceptii, cum este cazul TBI Bank, care a stabilit dobanda de cont curent la 1%. Astfel, chiar si dupa o retragere anticipata, deponentul reuseste in final sa obtina un castig semnificativ pentru economiile sale. Recent, banca a extins aceasta facilitate si la depozitele constituite online pentru care ofera o dobanda egala cu cea practicata la contul curent.

O situatie speciala se intalneste in cazul depozitelor pe termene mai mari de 1 an. In acest caz, unele banci au decis sa fie mai flexibile pentru a incuraja economisirea pe termene mai lungi. 

De exemplu, BCR nu plateste dobanda daca depozitul a fost constituit pe o perioada de pana in 12 luni si este retras anticipat. Insa, pentru depozitul pe 24 luni, rata dobanzii in cazul unei retrageri inainte de termen este cuprinsa intre 0,6% si 0,95%. Cu cat retragerea este mai aproape de scadenta finala, cu atat creste valoarea remuneratiei.

Raiffesisen Bank a adoptat o practica similara la depozitele pe 2 si 3 ani, rata dobanzii fiind cuprinsa intre 0,5% si 0,7%, in caz de lichidare prematura.

O alta optiune atractiva exista la Vista Bank, unde depozitul pe 6 luni poate fi lichidat anticipat fara penalizare, daca deponentul notifica banca in avans cu 30 zile.


Rata dobanzii in cazul lichidarii anticipate (depozite in lei)

Banca Rata dobanzii Produs Conditii
Vista Bank 1,5% Depozite constituite la 6 luni Dobanda se aplica doar daca deponentul notifica lichidarea depozitului cu 30 zile in avans
TBI Bank 1% Depozite la 1,3,6,9,12,18,24 & 36 luni constituite online si in agentii Dobanda se aplica indiferent de momentul lichidarii depozitului
BCR 0,6% - 0,95% Depozite constituite la 24 luni Rata dobanzii creste proportional cu perioada in care sumele sunt tinute in depozit
Raiffeisen Bank 0,5% - 0,7% Depozite constituite la 24 si 36 luni Dobanda se aplica numai in cazul lichidarii depozitului dupa primul an


Pe langa dobanzile practicate in situatia lichidarii anticipate, mai trebuie avute in vedere si costurile asociate retragerii neplanificate  a numerarurlui sau cele aferente transferului bancar. In plus, trebuie sa existe un echilibru optim intre dobanda oferita la scadenta si cea practicata in cazul lichidarii anticipate. 

Toate aceste detalii ar putea influenta semnificativ randamentul economiilor tinute la banca. Vestea buna este ca unele banci ofera servicii cu zero costuri si dobanzi mai atractive atat timp cat depozitele sunt constituite online.
 
Conso.ro te ajuta sa gasesti cele bune oferte de economisire in sectiunea Depozite bancare, unde poti obtine informatii complete privind dobanzile si costurile asociate constituirii depozitelor.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Romanii continua sa piarda bani din depozite! Cu cat au crescut dobanzile?

Bancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual.

20 August 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus