Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

Depozitul la termen implica blocarea unei sume la banca pentru o perioada stabilita de la bun inceput. La sfarsitul perioadei, clientul primeste dobanda stabilita in contract, din care se retine impozitul pe venit de 10%.

In cazul in care ai nevoie de bani inainte de termen, atunci esti penalizat, prin intermediul dobanzii remunerate. Banca bonifica adesea sumele depuse in conditiile de cont curent, ca si cum banii ar fi fost disponibili permanent pentru client in perioada scursa de la constituire.

In majoritatea cazurilor, dobanda la conturile curente este insa de 0%, astfel ca deponentul nu obtine in final niciun castig.
 
Sunt si exceptii, cum este cazul TBI Bank, care a stabilit dobanda de cont curent la 1%. Astfel, chiar si dupa o retragere anticipata, deponentul reuseste in final sa obtina un castig semnificativ pentru economiile sale. Recent, banca a extins aceasta facilitate si la depozitele constituite online pentru care ofera o dobanda egala cu cea practicata la contul curent.

O situatie speciala se intalneste in cazul depozitelor pe termene mai mari de 1 an. In acest caz, unele banci au decis sa fie mai flexibile pentru a incuraja economisirea pe termene mai lungi. 

De exemplu, BCR nu plateste dobanda daca depozitul a fost constituit pe o perioada de pana in 12 luni si este retras anticipat. Insa, pentru depozitul pe 24 luni, rata dobanzii in cazul unei retrageri inainte de termen este cuprinsa intre 0,6% si 0,95%. Cu cat retragerea este mai aproape de scadenta finala, cu atat creste valoarea remuneratiei.

Raiffesisen Bank a adoptat o practica similara la depozitele pe 2 si 3 ani, rata dobanzii fiind cuprinsa intre 0,5% si 0,7%, in caz de lichidare prematura.

O alta optiune atractiva exista la Vista Bank, unde depozitul pe 6 luni poate fi lichidat anticipat fara penalizare, daca deponentul notifica banca in avans cu 30 zile.


Rata dobanzii in cazul lichidarii anticipate (depozite in lei)

Banca Rata dobanzii Produs Conditii
Vista Bank 1,5% Depozite constituite la 6 luni Dobanda se aplica doar daca deponentul notifica lichidarea depozitului cu 30 zile in avans
TBI Bank 1% Depozite la 1,3,6,9,12,18,24 & 36 luni constituite online si in agentii Dobanda se aplica indiferent de momentul lichidarii depozitului
BCR 0,6% - 0,95% Depozite constituite la 24 luni Rata dobanzii creste proportional cu perioada in care sumele sunt tinute in depozit
Raiffeisen Bank 0,5% - 0,7% Depozite constituite la 24 si 36 luni Dobanda se aplica numai in cazul lichidarii depozitului dupa primul an


Pe langa dobanzile practicate in situatia lichidarii anticipate, mai trebuie avute in vedere si costurile asociate retragerii neplanificate  a numerarurlui sau cele aferente transferului bancar. In plus, trebuie sa existe un echilibru optim intre dobanda oferita la scadenta si cea practicata in cazul lichidarii anticipate. 

Toate aceste detalii ar putea influenta semnificativ randamentul economiilor tinute la banca. Vestea buna este ca unele banci ofera servicii cu zero costuri si dobanzi mai atractive atat timp cat depozitele sunt constituite online.
 
Conso.ro te ajuta sa gasesti cele bune oferte de economisire in sectiunea Depozite bancare, unde poti obtine informatii complete privind dobanzile si costurile asociate constituirii depozitelor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus