top banner

Ce schimbari aduce 2011 pentru deponenti

03 Ianuarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Persoanele care au depozite sau conturi bancare vor avea o plasa de siguranta si mai mare din 2011. Plafonul de garantare a sumelor depuse, in cazul in care banca intra in faliment, a fost dublat, de la 50.000 euro la 100.000 euro, ca urmare a intrarii in vigoare a unui cadru european de reglementare mai strict.
Pe 28 decembrie 2010, guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 131 prin care s-au modificat cateva elemente legate de functionarea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
In consecinta, de la 1 ianuarie 2011, plafonul de garantare a fost majorat de la 50.000 euro la 100.000 euro, echivalent in lei, pe client pe banca.
Schimbarile legislative se datoreaza necesitatii armonizarii legislatiei nationale cu noile reglementari europene si sunt comune tuturor fondurilor de garantare din statele membre ale Uniunii Europene.
”Criza economico-financiara globala din ultimii ani a aratat ca rolul schemelor de garantare a depozitelor devine tot mai important pentru stabilitatea financiara a diferitelor sisteme economice”, se precizeaza intr-un comunicat transmis de FGDB.
De la debutul crizei financiare, plafonul de garantare a mai fost majorat, la finalul anului 2008, de la 20.000 euro la 50.000 euro, echivalentul in lei, in urma unei decizii luate de Consiliul Ministrilor de Finante ai Uniunii Europene.
Despagubirile vor fi platite mai repede
O alta modificare importanta adusa de Ordonanta de Urgenta este reducerea perioadei de incepere a platilor, de la 90 zile calendaristice la 20 zile lucratoare.
In cazul falimentului bancar, deponentii isi vor primi inapoi sumele depuse si dobanzile aferente, atat pentru economiile depuse in depozite cat si pentru sumele detinute in conturi curente, conturi de economii sau certificate de depozit, aflate pe numele unui singur client.
Exceptiile de la regula le pot reprezenta depozitele cu dobanzi negociate, in cazul in care se constata ca nivelul mare al dobanzii acordate a dus la destabilizarea institutiei financiare. Aceasta constatare poate fi facuta numai de catre lichidatorul judiciar numit la institutia de credit în faliment.
Pe de alta parte, romanii sunt foarte putin familiarizati cu legislatia privind garantarea depozitelor bancare. Conform unui studiu GfK, doar o treime dintre cei chestionati sunt constienti ca si-ar primi toti banii inapoi in cazul unui faliment bancar si dintre acestia, doar 6 procente stiu de existenta Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii