top banner

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

02 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Foto Unsplash.com

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.
Multi si-au pus probabil intrebarea de ce bancile nu platesc dobanda pentru banii pastrati in conturile curente de vreme ce exista in oferta lor produse care nu impun restrictii in ceea ce priveste retragerile iar dobanzile sunt totusi prezente, uzual in intervalul 2-4% (ne referim la conturile de economii)?
O explicatie ar rezulta din faptul ca nu toate conturile curente sunt destinate economisirii (fiecare credit de pilda are un cont curent atasat in care se face lunar plata ratei) iar cei care doresc sa puna bani de-o parte au totusi la dispozitie conturile de economii sau cele de acumulare (in cazul acestora pot exista restrictii privind retragerile neplanificate). 
Astfel incat dobanzile pentru conturile curente oscileaza intre 0% si 0,1% bancile oferind in schimb o serie de avantaje colaterale la achizitionarea conturilor curente individuale sau a pachetelor de cont curent (dupa caz, card atasat, schimb valutar la cotatii prietenoase in limita unui anumit rulaj lunar, acces la aplicatiile mobile, cashback, o serie de reduceri la evenimente sposorizate de banca, etc). 
Similar, banii neutilizati din conturile brokerilor nu primesc dobanzi, investitorii trebuind sa identifice plasamentele profitabile la bursa de pe urma carora sa inregistreze profit cand isi inchid pozitiile sau sa incaseze odata pe an dividende pentru actiunile din portofoliu. 
In ambele cazuri exista insa si exceptii iar disponibilul din cont poate fi remunerat la nivel de cont de economii.
Salt Bank, cont curent cu randament de 3%
Salt Bank este o banca lansata recent pe structura Idea Bank dupa preluarea acesteia de catre Banca Transilvania. 
Ofertele pentru noii clienti sunt atractive in contextul reasezarii strategiei de expansiune iar printre acestea se numara si dobanda de 3% pentru contul curent, dobanda conditionata de cheltuirea a 1.000 lei pe luna. 
Primii veniti au primit statul de client-fondator, au primit 5 puncte convertibile la un moment dat in bani sau actiuni (daca banca se va lista la un moment dat) si au primit si alte avantaje-asistenta dedicata in call center, card Mastercard Platinum cu acces in business lounge-uri si asigurare de calatorie, etc. 
Pentru cei dispusi sa economiseasca fara sa respecte limita de cheltuieli de 1.000 lei exista si o oferta de depozite la termen, cu dobanzi cuprinse intre 6,1 la 3 luni, 6,4% la 6 luni si 6,5% la un an.
Unde se plaseaza bancile cu conturile de economii si cele de acumulare?
In acest moment, cele mai bune dobanzi se ofera la planurile de acumulare pentru copii, produse care presupun pastrarea unei anumite cadente la economisirile periodice si anumite limite pentru retrageri.
Astfel, BCR are Planul de economii pentru copii cu dobanda de 5,5%, similar Banca Transilvania cu Kid Cont (5,5%) sau CEC Bank cu Depozitul pentru copii (5,5% dobanda). 
Urmeaza Intesa Sanpaolo Bank cu 5% dobanda la Planul de acumulare pentru adulti si BCR care ofera 5% pentru acelasi produs. 
Conturile de economii de la Banca Transilvania au dobanzi cuprinse intre 3,75% si 4%, in functie de sold iar la Exim Banca Romaneasca (produsul Flexibil) dobanda este cuprinsa intre 3,5-4%. 
Libra Bank are conturi de economii tip eveniment (pentru un anumit eveniment planificat) iar in functie de scadenta acestora dobanda este cuprinsa intre 2,5-3,5%, nivel similar cu dobada practicata de Raiffeisen Bank pentru contul Super Acces Plus. 
Flex Save de la ProCredit Bank are o dobanda de 3%, Atu Start de la BRD de 2,5%, ca si in cazul contului de economii in lei de la Unicredit Bank. Restul bancilor se plaseaza pornind de la dobanzi de 2% pentru conturile de economii. 
Pentru a alege contul de economii sau de acumulare dorit utilizati comparatorul Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii