top banner

Ce castig suplimentar aduce un depozit bancar constituit online?

08 August 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Ce castig suplimentar aduce un depozit bancar constituit online?

Foto Unsplash.com

Dupa o perioada de efervescenta pentru depozitele online, sunt banci care au renuntat la bonusurile acordate deponentilor de la distanta. In acest moment, diferentele online-offline la lei sunt cuprinse intre 0,15% si 1,75%.
Cresterea dobanzilor din ultima vreme nu a determinat in general o ajustare corespunzatoare a diferentelor intre ofertele bancilor pentru depozitele constituite online si cele constituite in sucursala, desi alta era greutatea unui bonus de 0,2% cand dobanda la termen era de 4% si alta cand aceasta urcase la 8%. 
Dovada ca bancile nu mai sunt dispuse sa supraliciteze pentru acest gen de produs in conditiile in care populatia a deprins destul de bine modul de utilizare a aplicatiilor bancare pe desktop sau mobil. 
Exista si cazuri in care banci care practicau astfel de diferente de bonificare au renuntat la a-si mai tenta suplimentar deponentii online, precum TBI Bank in urma cu cateva luni sau Intesa Sanpaolo Bank recent (deponentii isi pastreaza insa bonusul de 0,25 puncte procentuale in acest caz doar daca incheie suplimentar o asigurare de sanatate).
Similar, la BCR depozitele constituite prin canale digitale au aceeasi dobanda ca cele constituite in agentie, dar clientii care isi incaseaza veniturile in cont pot primi in plus 1 punct procentual. 
Ce avantaje pastreaza deponentii online in lei
Am urmarit diferentele intre depozitele in lei la termen de 12 luni constituite in agentie si cele deschise prin canale digitale la mai multe banci locale, iar concluzia este ca bancile care ofera astfel de bonusuri sunt cu atat mai darnice cu cat dobanzile lor uzuale sunt mai departe de topul randamentelor. 
De pilda, TBI Bank (dobanda de 8,05% atat pentru depozitul Simplu cat si pentru depozitul Simplu Online) sau Intesa (dobanda de 7,75%), care au renuntat la bonusurile oferite deponentilor online, erau pe locurile 1 si 3 in top. 
CEC Bank, o banca recunoscuta pentru ofertele bune pe partea de economisire pastreaza un bonus de 0,2 pp pentru depozitele online (7,45% primesc deponentii online fata de 7,25% cei din sucursale). Tot 0,2 pp in plus ofera si Garanti Bank (7,2% vs 7%). 
BCR nu mai pare interesata de cucerirea clientilor digitali insistand pe stimularea celor care primesc veniturile in cont (bonus de 1%), respectiv dobanzi de 6,5% vs 5,5% pentru depozitele online sau offline fara virare de venituri.
Alpha Bank are o strategie asemanatoare, cu un bonus de 0,3 pp pentru virare de venituri (7,3% vs 7%). 
UniCredit Bank ofera un stimulent de 0,3 pp celor care deschid depozite on line, dobanda fiind de 7,1% online si 6,8% offline. 
OTP Bank e cea mai rezervata banca din acest punct de vedere, bonusul pentru online fiind de numai 0,15 pp (7,25% vs 7,1%). 
La polul opus, regasim Patria Bank. Depozitele Patria Clasic in lei constituite prin Patria Online Internet & Mobile Banking sau prin Platforma Online “Patria de Oriunde” beneficiaza de bonus de dobanda de 1.75 pp.
Sa spunem insa ca ofera standard, fara bonus, era de 5,25% pe an, deci si cu bonusul luat in calcul (7% randament per total) banca tot nu patrunde in top 5 oferte. 
Si la First Bank deponentii online sunt stimulati bine, de la 6,8% pe an dobanda la depozitul la 12 luni standard, la 7,45% pentru depozitele online. 
Pentru euro, bonusurile sunt si mai mici
Cum dobanzile la euro sunt uzual mai mici decat cele pentru lei, economisirea in euro prin canale digitale beneficiaza de bonusuri situate de regula intre 0,05 si 0,5 pp.
De pilda, prima clasata in topul randamentelor, Garanti Bank, ofera dobanda de 3,35% la 12 luni pentru clientii online si 3,25% pentru depozitele constituite in sucursala. 
BCR isi pastreaza strategia de a stimula deponentii care primesc veniturile in cont, de aceasta data bonusul fiind redus de la 1 pp la 0,5 pp. 
De mentionat ca exista banci axate pe depozite offline in euro, precum TBI Bank, si banci ce se focalizeaza pe depozitele online, precum Raiffeisen Bank.
Pentru a alege depozitele potrivite pentru dumneavoastra utilizati comparatoarele Conso.
Bonusuri pentru depozitele constituite online
Banca Dobanda standard(%) Bonus Dobanda online(%)
CEC Bank 7.25 0.20 7.45
UniCredit Bank 6.80 0.30 7.10
Garanti Bank 7.00 0.20 7.20
OTP Bank 7.10 0.15 7.25
BRD 6.50 0.50 7.00
First Bank 6.85 0.60 7.45
Patria Bank 5.50 1.75 7.00
Techventures Bank 7.50 0.50 8.00

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii