top banner

Care sunt diferentele intre un cont curent, un cont de economii si un depozit?

17 Februarie 2013 | Autor: Alina Branescu

Toate cele trei tipuri de produse sunt destinate pentru a tine banii la banca. Fiecare are insa un grad diferit de flexibilitate, invers proportional cu randamente pe care le ofera:
1.    Contul curent este principalul produs financiar oferit de banci deoarece prin intermediul lui se deruleaza principalele operatiuni: depuneri si retrageri numerar, diverse plati si incasari. Contul curent permite incasarea salariului, a pensiei, a alocatiei, a dobanzilor aferente depozitelor, precum si plata facturilor, transferul unei sume de bani in regim simplus au de urgenta.
Ordonarea platilor se poate face fie la ghiseu, fie online, prin serviciul de internet banking, prin intermediul aplicatiilor mobile sau a telefonului.
Clientii pot atasa un card de debit la cont pe care sa il utilizeze pentru a face plati la comercianti sau pentru a retrage bani de la bancomat.
Dobanda oferita in general in cazul conturilor curente este foarte mica, in unele cazuri chiar 0%.
2.    Contul de economii este varianta cea mai flexibila de economisire. Contul permite depuneri si retrageri de numerar oricand si ofera o dobanda mai mare decat contul curent. In plus, bancile nu penalizeaza clientii atunci cand retrag bani, dar pot impune in unele cazuri, mentinerea unei sume minime in cont.
Contul de economii este ales in special de cei care doresc sa stranga o suma de bani prin depuneri periodice.
In general insa, din contul de economii nu se pot face plati si nici nu se poate atasa un card. Clientii trebuie fie sa retraga numerar de la casierie, daca au nevoie, fie sa transfere banii din contul de economii in contul curent si apoi sa faca plata.
3.    Depozitul este produsul clasic de economisire, ce ofera, in medie, si cea mai mare dobanda din cele trei variante.
Depozitul este destinat insa celor care dispun de o suma de bani pe care o pot depune la banca pentru o perioada prestabilita de timp – 1 luna, 6 luni, 1 an, etc.
Clientii au acces la bani si inainte de scadenta dar acest lucru inseamna de cele mai multe ori pierderea dobanzii acumulate pana la momentul respectiv.
De aceea, este recomandata constituirea unui depozit pe o perioada lunga de timp, doar in cazul in care clientul este sigur ca nu va avea nevoie de bani pana la scadenta.
Altfel, este de preferat ca strategia de economisire sa includa o combinatie de depozite de valori mai mici, pe diverse scadente, si un cont de economii din care banii pot fi retrasi oricand in caz de urgenta, fara a se pierde dobanda acumulata.
De mentionat este si faptul ca toate cele 3 produse intra in sfera produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
In consecinta, detinerile unei persoane fizice sau juridice la o banca, indiferent ca sunt conturi curente, de economii sau depozite, sunt garantate pana la un nivel insumat de 100.000 euro, echivalent in lei, per deponent, per banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii