top banner

BNR vrea sa protejeze dobanzile la depozite

06 Mai 2015 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei urmareste, prin deciziile de politica monetara inclusiv asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca, in Romania, dobanzile la depozite sunt, in medie, de 1,5% – 2%.
"Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale si pastrarea corelatiei dintre productivitate si salarii, coroborate cu o intermediere financiara sustenabila si o remunerare corespunzatoare a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.
Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca dobanzile in Romania sunt real pozitiv in conditiile in care in multe alte tari din lume, dar si din Europa, acestea sunt real negative. "Avem cam peste tot in lume, in Europa dar si in tarile vecine, dobanzi nominale scazute, sensibil mai scazute decat la noi si, in multe cazuri, dobanzi reale negative. Din acest motiv am tinut sa mentionam ca, si cu aceasta scadere (de dobanda - n.r), avand in vedere ca trei - patru trimestre vom avea o rata a inflatiei in jur de zero, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu doar pozitiva, dar as spune in parametri pe care i-am avut pana acum . Noi avem in modelul nostru o rata reala in jur de 1,5% - 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca fiind rezonabila", a explicat Isarescu.
El a mai spus ca s-a luat in calcul si impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a ramas nemodificata, la 0,25%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii