top banner

Bancile se bazeaza mai mult pe economiile populatiei decat pe banii firmelor

27 Noiembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Bancile se bazeaza mai mult pe economiile populatiei decat pe banii firmelor

Fondurile atrase de banci prin conturi si depozite la termen au urcat la aproape 200 miliarde lei la finalul lunii octombrie. In ultimii 4 ani, in ciuda crizei economice, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in zona sumelor depuse la banci de catre populatie, in timp ce companiile nu au reusit sa isi creasca decat marginal economiile.
Din totalul de 194,9 miliarde lei atrase de banci de pe piata locala, peste 62% provin din economiile realizate de populatie la finalul lunii octombrie, respectiv un total de 121 miliarde lei.
Procentul este in crestere fata de acum 4 ani, la debutul crizei financiare, cand economiile populatiei reprezentau 78,6 miliarde lei, respectiv 55,8% din totalul sumelor gestionate de banci.
In aceeasi perioada, economiile companiilor au urcat mult mai modest, de la 62 miliarde lei la 73,6 miliarde lei.
De ce au urcat economiile populatiei?
Sumele atrase de banci prin depozite, conturi curente si conturi de economii au cunoscut o crestere relativ naturala, data fiind politicile adoptate de banci.
Pe de o pate, reducerea liniilor de finantare de la bancile mama a facut ca institutiile de credit sa caute resurse pe piata locata. Aceasta tendinta a dus la majorarea puternica a dobanzilor oferite la depozitele populatiei.
La inceputul lui 2009, rata medie a dobanzii oferite la depozitele in lei ajunsese sa depaseasca 12%, in timp ce la euro trecea de 5%.
Incurajarea economisirii a fost sustinuta si printr-un cadrul legislativ mai puternic la nivel european. Suma maxima garantata in cazul falimentului bancar a fost majorata la 100.000 euro atat pentru depozitele populatiei cat si a firmelor.
In plus, populatia este traditional mai predispusa la economisire decat companiile, care au nevoie mai mare de lichiditate si prefera sa repartizeze dividende sau sa reinvesteasca sumele castigate decat sa le blocheze in depozite.
Ce dobanzi se obtin pentru un depozit?
In prezent, dobanzile oferite de banci pentru depozite au scazut semnificativ fata de acum 4 ani. rata medie a dobanzii este de 5,4%, iar dobanzi care sa treaca de 7% au devenit o raritate.
In cazul depozitelor in euro, dobanda medie se situeaza in jurul nivelului de 3%.
Clientii ar trebui sa compare intotdeauna dobanda finala pe care o primesc, indiferent de bonusurile acordate temporar pe parcursul constituirii depozitului.
De asemenea, mare atentie la produsele speciale, care sunt vandute ca o modalitate de economisire dar nu ofera aceeasi flexibilitate. In aceasta categorie intra contractele de economisire-creditare, fondurile de investitii, asigurarile de viata cu componenta unit-linked sau investitiile in aur.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile semnalează că vor recompensa mai bine deponenții

Băncile semnalează că vor recompensa mai bine deponenții

După puseul de depreciere a leului de la începutul lunii mai, lichiditatea s-a contractat brusc pe piața interbancară, iar dobânzile la depozite au început să urce.

18 Iun 2025 | Depozite
Care este cel mai sigur mod de a ne păstra banii din cont?

Care este cel mai sigur mod de a ne păstra banii din cont?

Fraudele cibernetice fac deseori victime printre posesorii de internet/mobile banking și carduri de debit, dar nu și printre deponenții care nu au optat pentru astfel de produse.

04 Iun 2025 | Depozite
Cea mai mare dobândă în lei vine de la un cont de economii

Cea mai mare dobândă în lei vine de la un cont de economii

Contul de economii oferit de TBI Bank egalează randamentul titlurilor de stat Fidelis la un an și depășește oferta depozitelor bancare la termen.

22 Mai 2025 | Depozite
Avantajele scadențelor scurte la depozite și titluri de stat

Avantajele scadențelor scurte la depozite și titluri de stat

Creșterea/scăderea dobânzilor poate genera volatilitate la fel de mult ca turbulențele din mediul politic.

20 Mai 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii