Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

Deponentii la banci au fost prinsi intre ciocan si nicovala in ultima perioada, din cauza evolutiilor din economie. Pe de o parte, acestia si-au vazut economiile erodate de inflatie, avand in vedere ca dobanda anuala primita de la banca a fost mai mica in cele mai multe cazuri decat cresterea preturilor pe acelasi orizont de timp.

Pe de alta parte, bancile nu s-au aventurat sa acorde dobanzi mai mari deponentilor din cauza excesului de lichiditate si a noilor reglementari care le induc costuri crescute (taxa pe active bancare, care pune presiune pe banci sa vanda credite la dobanda mai mica).
 
#banner_x1#In aceste conditii, dobanzile la depozite, aflate mult sub inflatie in cele mai multe cazuri si de multa vreme, continua sa ramana neatractive.

Dobanzile la depozitele standard in lei ale populatiei rareori depasesc nivelul de 4% pe an, iar inflatia anuala a revenit, deja, peste acest nivel (4,1% in martie 2019). Bancile mai acorda, in general, bonusuri de dobanda de 0,5 puncte procentuale peste nivelul standard, in medie, pentru deschiderea depozitelor online. Astfel, pentru depozitele deschise online, dobanzile cele mai mari din piata ating 4,5%, dar doar pentru economiile depuse pentru un termen de 36 de luni.
 
Ce depozite au beneficiat de cresteri de dobanda?

In ultima luna, cateva banci au decis cresterea dobanzilor fixe la depozitele in lei, insa majorarile au depasit rar peste 0,5 pp. De cele mai mari bonificatii au beneficiat in special cei care si-au depus banii la banca pe termen mai indelungat. In schimb, pe termene scurte, de pana la 3 luni, cresterile operate de banci au fost de pana in 0,3 punte procentuale.
 
Pe de alta parte, au existat si banci care au decis sa mareasca dobanda clientului doar pentru anumite produse din portofoliu. In general, majorarile de dobanzi au fost aplicate doar depozitelor de peste 6 luni, mergand pana la 18, 24 si 36 de luni, insa au existat banci care au plusat doar pentru produsele constituite online.
 
Printre bancile care au majorat dobanzile se numara UniCredit Tiriac Bank, TBI Bank, Banca Feroviara sau Idea::Bank.
 
Sunt si banci care au continuat taierea dobanzilor
 
In acelasi timp, insa, au existat si banci care au decis reducerea dobanzilor la anumite depozite, dar acestea au fost de mai mica amploare (de pana in 0,25 puncte procentuale), avand in vedere nivelul deja extrem de redus al acestora. Printre bancile care au diminuat dobanzile se numara First Bank (fosta Piraeus Bank), OTP Bank, ING Bank sau Alpha Bank.
 
Alte banci si-au adaptat oferta in functie de necesitati, astfel ca au scazut dobanzile la depozitele pe termen scurt si au majorat remuneratia pentru termen mediu. Este cazul unor banci precum Credit Agricole sau Patria Bank.
 
Unde gasim cele mai bune dobanzi din piata?

Cele mai mari dobanzi la depozite sunt acordate de bancile mici, pe termene mai indelungate si cu bonus pentru deschiderea online. In cazul bancilor mari, in general dobanzile la depozite sunt mai reduse, de cele mai multe ori chiar cele mai mici din piata.
 
Spre exemplu, la un depozit online pe 12 luni, cea mai mare dobanda este acordata in prezent de TBI Bank, respectiv 4% pe an (fixa). La polul opus, cu cea mai mica dobanda acordata pentru un depozit similar, se afla Raiffeisen Bank, respectiv 1,25% pe an (fixa). Pentru depozitele pe termen mai lung, de 36 de luni, dobanda maxima ajunge la 4,5% pe an, oferita tot de TBI Bank.

Conso.ro te ajuta sa gasesti cele mai bune dobanzi pentru economiile tale in sectiunea Depozite la termen.

Top 5 depozite la termen (5.000 lei pe 12 luni)Depozit standard Depozit online
Banca Rata dobanzii Banca Rata dobanzii
Garanti Bank 3,50% TBI Bank 4%
Idea Bank 3,45% Idea Bank 3,50%
TBI Bank 3,25% Patria Bank 2,70%
Credit Europe Bank 3% CEC Bank 2,60%
Credit Agricole 3% OTP Bank 2,20%

*sursa: Conso.ro


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus