Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

Deponentii la banci au fost prinsi intre ciocan si nicovala in ultima perioada, din cauza evolutiilor din economie. Pe de o parte, acestia si-au vazut economiile erodate de inflatie, avand in vedere ca dobanda anuala primita de la banca a fost mai mica in cele mai multe cazuri decat cresterea preturilor pe acelasi orizont de timp.

Pe de alta parte, bancile nu s-au aventurat sa acorde dobanzi mai mari deponentilor din cauza excesului de lichiditate si a noilor reglementari care le induc costuri crescute (taxa pe active bancare, care pune presiune pe banci sa vanda credite la dobanda mai mica).
 
#banner_x1#In aceste conditii, dobanzile la depozite, aflate mult sub inflatie in cele mai multe cazuri si de multa vreme, continua sa ramana neatractive.

Dobanzile la depozitele standard in lei ale populatiei rareori depasesc nivelul de 4% pe an, iar inflatia anuala a revenit, deja, peste acest nivel (4,1% in martie 2019). Bancile mai acorda, in general, bonusuri de dobanda de 0,5 puncte procentuale peste nivelul standard, in medie, pentru deschiderea depozitelor online. Astfel, pentru depozitele deschise online, dobanzile cele mai mari din piata ating 4,5%, dar doar pentru economiile depuse pentru un termen de 36 de luni.
 
Ce depozite au beneficiat de cresteri de dobanda?

In ultima luna, cateva banci au decis cresterea dobanzilor fixe la depozitele in lei, insa majorarile au depasit rar peste 0,5 pp. De cele mai mari bonificatii au beneficiat in special cei care si-au depus banii la banca pe termen mai indelungat. In schimb, pe termene scurte, de pana la 3 luni, cresterile operate de banci au fost de pana in 0,3 punte procentuale.
 
Pe de alta parte, au existat si banci care au decis sa mareasca dobanda clientului doar pentru anumite produse din portofoliu. In general, majorarile de dobanzi au fost aplicate doar depozitelor de peste 6 luni, mergand pana la 18, 24 si 36 de luni, insa au existat banci care au plusat doar pentru produsele constituite online.
 
Printre bancile care au majorat dobanzile se numara UniCredit Tiriac Bank, TBI Bank, Banca Feroviara sau Idea::Bank.
 
Sunt si banci care au continuat taierea dobanzilor
 
In acelasi timp, insa, au existat si banci care au decis reducerea dobanzilor la anumite depozite, dar acestea au fost de mai mica amploare (de pana in 0,25 puncte procentuale), avand in vedere nivelul deja extrem de redus al acestora. Printre bancile care au diminuat dobanzile se numara First Bank (fosta Piraeus Bank), OTP Bank, ING Bank sau Alpha Bank.
 
Alte banci si-au adaptat oferta in functie de necesitati, astfel ca au scazut dobanzile la depozitele pe termen scurt si au majorat remuneratia pentru termen mediu. Este cazul unor banci precum Credit Agricole sau Patria Bank.
 
Unde gasim cele mai bune dobanzi din piata?

Cele mai mari dobanzi la depozite sunt acordate de bancile mici, pe termene mai indelungate si cu bonus pentru deschiderea online. In cazul bancilor mari, in general dobanzile la depozite sunt mai reduse, de cele mai multe ori chiar cele mai mici din piata.
 
Spre exemplu, la un depozit online pe 12 luni, cea mai mare dobanda este acordata in prezent de TBI Bank, respectiv 4% pe an (fixa). La polul opus, cu cea mai mica dobanda acordata pentru un depozit similar, se afla Raiffeisen Bank, respectiv 1,25% pe an (fixa). Pentru depozitele pe termen mai lung, de 36 de luni, dobanda maxima ajunge la 4,5% pe an, oferita tot de TBI Bank.

Conso.ro te ajuta sa gasesti cele mai bune dobanzi pentru economiile tale in sectiunea Depozite la termen.

Top 5 depozite la termen (5.000 lei pe 12 luni)Depozit standard Depozit online
Banca Rata dobanzii Banca Rata dobanzii
Garanti Bank 3,50% TBI Bank 4%
Idea Bank 3,45% Idea Bank 3,50%
TBI Bank 3,25% Patria Bank 2,70%
Credit Europe Bank 3% CEC Bank 2,60%
Credit Agricole 3% OTP Bank 2,20%

*sursa: Conso.ro


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus