top banner

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

02 August 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale
Reducerea lichiditatii din piata interbancara, concurenta cu titlurile de stat si cresterea inflatiei au fortat bancile sa creasca accelerat dobanzile la depozite.
Un caz interesant s-a petrecut la CEC Bank care a avut in perioada 27 iunie-31 iulie o campanie promotionala pentru atragerea de fonduri noi de la clienti in care dobanzile erau majorate la 3,5% la o luna, 4,75% la 3 luni, 5,5% la 6 luni, 6% la un an, 6,25% la 2 ani si 6,5% la 3 ani. 
Nici nu s-a incheiat bine campania promotionala si banca a modificat din nou dobanzile de la 1 august, in sus, pentru toate depozitele astfel incat depozitele la termen sunt remunerate acum cu dobanzi de 5% la o luna, 5,5% la 3 luni, 6% la 6 luni, 7% la un an, 7,25% la 2 ani si 7,5% la 3 ani. 
Dupa cum se vede, o crestere pe toate palierele astfel incat cei care au participat in campania promotionala se pot intreba, facand haz de necaz: Ce este mai bun decat dobanda depozitului la termen de azi? Dobanda de maine.
Este adevarat, nimeni nu ii impiedica sa lichideze depozitele constituite la finalul lunii trecute pentru a beneficia de noile dobanzi, pierderile pentru cele cateva zile fiind compensate de dobanzile mai bune. 
Si bancile mari cresc dobanzile la depozite
Cei 7% platiti de CEC Bank la un an (sau 7,2% daca depozitul este constituit online) reprezinta un model urmat si de alte banci de talie mai mare, care au urcat la randul lor randamentele la depozitele la termen in ultima vreme. 
BRD propune de pilda o dobanda de 6,5% prin aplicatia YOU BRD iar la Raiffeisen Bank dobanda a fost majorata de asemenea la 6,5% la un an. 
Liderul topului randamentelor ramane insa o banca de talie mica, TBI Bank, unde dobanda la un an este de 9% (8,1% net, comparabila cu dobanda de 8,2% oferita de stat la emisiunea Tezaur inchisa in iulie). 
Ramane de vazut cum vor evolua dobanzile la termen dar si cele platite de stat in urmatoarele luni, avand in vedere ca se observa o scadere usoara a randamentelor la care se imprumuta Ministerul Finantelor de la banci in ultima perioada. 
La mijlocul lunii iunie dobanzile la 10 ani erau de peste 9%, dar pe 1 august statul a reusit sa se imprumute cu 749 milioane lei pe 146 de luni la o dobanda de 8,1%. O miscare in ton cu reducerile de randamente in regiune, evolutie care poate avea legatura si cu miscarea de recuperare a pierderilor in pietele de capital, luna iulie fiind una foarte buna pentru bursele din lume. 
Cat obtin persoanele juridice la depozite?
Romgaz a raportat la BVB incheierea unui depozit la termen de o luna cu CEC Bank pentru care va primi o dobanda de 8,9% (valoarea depozitului este de 70 milioane lei). 
La sfarsitul lunii trecute, Romgaz a constituit de altfel 3 depozite la termen de o luna cu banca, pe langa cele 70 de milioane lei amintite mai sus CEC-ul primind inca 200, respectiv 86 milioane lei, pentru care va plati dobanzi de 8,75%, respectiv 8,25%. 
Dobanda depozitului este proportionala in mod cert si cu suma oferita bancii, dar iese in evidenta maturitatea scurta, in conditiile in care compania si-a achitat deja dividendele catre actionari pentru profitul din 2021. 
Sa fie vorba de finalizarea tranzactiei cu Exxon sau de posibilitatea acordarii unor dividende speciale la Romgaz, dupa modelul Petrom, astfel incat compania nu a dorit sa isi imobilizeze lichiditatile o perioada mai lunga? Vom afla acest lucru in momentul in care depozitele ajung la scadenta la finalul acestei luni. 
Pentru a gasi cele mai avantajoase depozite bancare la termen accesati comparatorul Conso.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Imprumuturile statului pe termen lung s-au ieftinit usor iar dobanda titlurilor de stat pentru populatie a stagnat in august, in paralel cu renuntarea la scadentele peste 1 an.

09 Aug 2022 | Depozite
Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Desi numarul de pasi pentru generarea unei achizitii online din partea celor inregistrati in SPV-ul ANAF nu este mare, procedura nu e deloc simpla. Complicatiile apar la aproape fiecare etapa care trebuie parcursa.

29 Iul 2022 | Depozite
Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii

Cum poti profita de mobilitatea si randamentul conturilor de economii

Majorarea dobanzilor la titlurile de stat a declansat o miscare similara pe partea depozitelor la termen. Conturile de economii pot fi insa o sursa importanta de fidelizare de care dispun bancile, la care statul nu are contraoferte.

14 Iul 2022 | Depozite
Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Nu trebuie sa ne imobilizam banii cel putin un an pentru a avea titluri de stat in portofoliu, putem cumpara din emisiunile deja listate cu scadenta in august, octombrie sau decembrie 2022.

05 Iul 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii