top banner

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

27 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Foto Unsplash.com

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung. 
In topul depozitelor bancare pe un an, cele mai bune dobanzi le regasim la TBI Bank si Intesa Sanpaolo Bank cu 9,3%, respectiv 9,25% pentru depozitele deschise online. 
Cum arata ofertele online ale bancilor
Ambele banci au decis sa ofere castiguri mai mici deponentilor pentru scadenta la 3 ani, unde dobanzile sunt 8,5% (TBI) si 8,25% (Intesa). In fruntea clasamentului pe aceasta scadenta se afla CEC Bank cu o dobanda de 8,7% la depozitul online. 
Nu sunt singurele cazuri in care dobanzile la 3 ani sunt mai mici decat cele la un an. 
Alpha Bank ofera o dobanda de 7,75% pentru depozitele pe un an si numai 7,25% pentru depozitele pe 36 luni. 
Si BRD are o strategie asemanatoare in cazul unui produs. Depozitul YOU BRD de pilda are o dobanda de 7,5% la un an cu plata la scadenta si 7,2% la 2 ani (la 3 ani nu exista astfel de depozit cu plata la scadenta, ci doar cu plata lunara a dobanzii, iar dobanda este in acest caz tot de 7,2%). 
Bancile mari au oferte atractive pentru economiile pe 3 ani
In cazul depozitelor clasice, BRD pastreaza insa strategia de a remunera mai bine depozitele cu scadente mai lungi, strategie utilizata si de alte banci mari (CEC Bank, Banca Transilvania). 
Astfel, CEC Bank are cea mai buna dobanda la un an de 8,2% (depozit online), iar la 3 ani aceasta ajunge pana la 8,7%. Banca Transilvania are cea mai solida strategie de a remunera mai bine depunerile pe termen lung remunerand depozitele deponentilor cu  7,25% la un an si cu 8,5% la 3 ani . 
Daca ne raportam la dobanzile pe care le plateste statul in cadrul programului Tezaur, vedem ca strategia de imprumut a statului este relativ similara cu cea a bancilor mari, titlurile de stat la un an propun un randament net de 7,35% iar cele la 3 ani de 8%.
Cum se observa, cele mai bune dobanzi pe termen scurt se gasesc la depozitele bancare la termen de un an chiar si scazand impozitul de 10% pe dobanda in vreme ce statul si bancile mari ofera randamente nete mai mari la 3 ani. 
Ajustari si mai mari pe termene mai lungi
TBI Bank a oferit pana la finalul anului trecut o dobanda de 10% pentru depozitele la 5 ani, campanie incheiatata insa pe 31 decembrie.
Din ianuarie, depozitele pe termen mai lung au pierdut procente bune, astfel incat noile dobanzi la 5 ani pentru depozitele online sunt de 7,5% (in scadere cu 2,5 puncte procentuale), 8% la 4 ani (scadere cu 1,9 pp), 8,5% la 3 ani (minus 1,3 pp), 9% la 2 ani (-0,6%), 9,1% la 18 luni (-0,3%). 
Banca a majorat insa dobanzile la 12 luni cu 0,3 pp, pe cele la 6 si 9 luni cu 0,25 pp iar dobanzile la o luna au crescut cu 0,5 pp (la 7,5%, cat sunt in prezent si dobanzile la 5 ani).
De ce scad dobanzile pe termen mai mare de un an?
Primul motiv ar fi scaderea estimarilor privind inflatia pentru finalul acestui an, mai multi analisti avansand o prognoza de o singura cifra pentru evolutia preturilor in decembrie 2023. 
Iar in conditiile in care inflatia se reduce aproape la jumatate (a fost 16% in ianuarie), e greu de convins bancile sa ofere dobanzi la fel de bune ca in toamna anului trecut. 
Al doilea motiv e dat de imbunatatirea lichiditatii din sistemul bancar pe final de 2022. 
Bancile au inceput sa imprumute sume in crestere de la BNR din facilitatea de creditare incepand din primavara anului trecut si pana la finalul anului, cand acestea au scazut de la cateva miliarde de lei pe zi la cateva zeci de milioane. 
Iar in contextul unei lichiditati mult imbunatatite, nu mai exista presiunea unei remunerari foarte generoase a deponentilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Cat de atractiva poate deveni economisirea in euro?

Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.

27 Mar 2023 | Depozite
De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.

07 Mar 2023 | Depozite
Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Se contureaza un trend de scadere a dobanzilor la depozite

Mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la depozite, pentru inceput in special in zona ofertelor pe termen lung sau a celor promotionale.

14 Feb 2023 | Depozite
Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Chiar daca ne-am obisnuit cu ideea ca doar un imprumut in dificultate poate fi rescadentat, ajustat la un nou indice sau inghetat o perioada, in urma discutiilor cu banca, si in cazul depozitelor exista acum loc de negociere.

08 Dec 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii