top banner

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

27 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile incep sa prefere depozitele pe termen scurt

Foto Unsplash.com

Depozitele pe termen de 3 ani au inceput sa aiba dobanzi mai mici decat cele pe un an la mai multe banci, semn ca lichiditatea buna din sistem si previziunile de scadere a inflatiei au redus presiunile de finantare pe termen lung. 
In topul depozitelor bancare pe un an, cele mai bune dobanzi le regasim la TBI Bank si Intesa Sanpaolo Bank cu 9,3%, respectiv 9,25% pentru depozitele deschise online. 
Cum arata ofertele online ale bancilor
Ambele banci au decis sa ofere castiguri mai mici deponentilor pentru scadenta la 3 ani, unde dobanzile sunt 8,5% (TBI) si 8,25% (Intesa). In fruntea clasamentului pe aceasta scadenta se afla CEC Bank cu o dobanda de 8,7% la depozitul online. 
Nu sunt singurele cazuri in care dobanzile la 3 ani sunt mai mici decat cele la un an. 
Alpha Bank ofera o dobanda de 7,75% pentru depozitele pe un an si numai 7,25% pentru depozitele pe 36 luni. 
Si BRD are o strategie asemanatoare in cazul unui produs. Depozitul YOU BRD de pilda are o dobanda de 7,5% la un an cu plata la scadenta si 7,2% la 2 ani (la 3 ani nu exista astfel de depozit cu plata la scadenta, ci doar cu plata lunara a dobanzii, iar dobanda este in acest caz tot de 7,2%). 
Bancile mari au oferte atractive pentru economiile pe 3 ani
In cazul depozitelor clasice, BRD pastreaza insa strategia de a remunera mai bine depozitele cu scadente mai lungi, strategie utilizata si de alte banci mari (CEC Bank, Banca Transilvania). 
Astfel, CEC Bank are cea mai buna dobanda la un an de 8,2% (depozit online), iar la 3 ani aceasta ajunge pana la 8,7%. Banca Transilvania are cea mai solida strategie de a remunera mai bine depunerile pe termen lung remunerand depozitele deponentilor cu  7,25% la un an si cu 8,5% la 3 ani . 
Daca ne raportam la dobanzile pe care le plateste statul in cadrul programului Tezaur, vedem ca strategia de imprumut a statului este relativ similara cu cea a bancilor mari, titlurile de stat la un an propun un randament net de 7,35% iar cele la 3 ani de 8%.
Cum se observa, cele mai bune dobanzi pe termen scurt se gasesc la depozitele bancare la termen de un an chiar si scazand impozitul de 10% pe dobanda in vreme ce statul si bancile mari ofera randamente nete mai mari la 3 ani. 
Ajustari si mai mari pe termene mai lungi
TBI Bank a oferit pana la finalul anului trecut o dobanda de 10% pentru depozitele la 5 ani, campanie incheiatata insa pe 31 decembrie.
Din ianuarie, depozitele pe termen mai lung au pierdut procente bune, astfel incat noile dobanzi la 5 ani pentru depozitele online sunt de 7,5% (in scadere cu 2,5 puncte procentuale), 8% la 4 ani (scadere cu 1,9 pp), 8,5% la 3 ani (minus 1,3 pp), 9% la 2 ani (-0,6%), 9,1% la 18 luni (-0,3%). 
Banca a majorat insa dobanzile la 12 luni cu 0,3 pp, pe cele la 6 si 9 luni cu 0,25 pp iar dobanzile la o luna au crescut cu 0,5 pp (la 7,5%, cat sunt in prezent si dobanzile la 5 ani).
De ce scad dobanzile pe termen mai mare de un an?
Primul motiv ar fi scaderea estimarilor privind inflatia pentru finalul acestui an, mai multi analisti avansand o prognoza de o singura cifra pentru evolutia preturilor in decembrie 2023. 
Iar in conditiile in care inflatia se reduce aproape la jumatate (a fost 16% in ianuarie), e greu de convins bancile sa ofere dobanzi la fel de bune ca in toamna anului trecut. 
Al doilea motiv e dat de imbunatatirea lichiditatii din sistemul bancar pe final de 2022. 
Bancile au inceput sa imprumute sume in crestere de la BNR din facilitatea de creditare incepand din primavara anului trecut si pana la finalul anului, cand acestea au scazut de la cateva miliarde de lei pe zi la cateva zeci de milioane. 
Iar in contextul unei lichiditati mult imbunatatite, nu mai exista presiunea unei remunerari foarte generoase a deponentilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite
Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii