top banner

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

18 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

foto Unsplash.com

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.
Ultima emisiune Fidelis, incheiata la inceputul lunii octombrie, propunea investitorilor o dobanda neta de 3,9% pe an la scadenta de 12 luni si de 5,3% pe an la maturitatea de 5 ani. 
Dobanzi care par foarte bune prin raportare la procentele cu care ne obisnuisem in ultimii ani, ba chiar la concurenta cu randamentul la dividendele in lei oferit de unele companii listate la BVB, daca e sa le comparam cu dobanda la scadenta de 5 ani pentru titlurile de stat. 
Bancile nu puteau ramane insensibile la aceasta strategie a Ministerului Finantelor, care risca sa le mute o parte din depozitele la termen in trezoreria statului, iar ajustarile de randamente au inceput sa apara repede. 
ProCredit Bank ofera deja 3,9% la un an, un randament brut insa, care ramane totusi sub cel oferit de stat care este net (nu se impoziteaza dobanzile titlurilor de stat). 
In topul dobanzilor la euro pentru depozitele la 12 si cu randamente de minim 3% urmeaza OTP Bank (3,6%), First Bank (3,3%), Patria Bank (3,25%), Intesa Sanpaolo Bank (3,15%), Techventures Bank cu 3,05% si mai multe banci cu 3% (Unicredit, Raiffeisen, Libra).
De unde s-a plecat?
Potrivit rapoartelor lunare ale BNR, la finalul anului 2019 dobanda medie la depozitele noi constituite in euro pe 6 pana la 12 luni era de 0,24%. La finalul anului 2020 aveam o dobanda medie de 0,11% iar peste inca un an de 0,13%. 
Dobanzile incep sa creasca de anul trecut-in august dobanda medie pentru plasamentele intre 6 si 12 luni era de 0,48%, in octombrie de 1,35% iar in decembrie de 1,6%.
Crestere care continua si in acest an, pana la nivelul de 2,32% in august, ultima luna pentru care exista raportari in acest moment. 
Vinovata de aceasta evolutie este inflatia din zona euro si cresterile repetate ale dobazii de politica monetara pentru a o calma. 
Ce se intampla pe termen mai lung?
Nicio banca nu se aventureaza in apropierea stachetei ridicata de Ministerul Finantelor la ultima emisiune Fidelis in euro-dobanda de 5,3% pe 5 ani. 
Asta deoarece bancile locale nu se grabesc in general sa duca scadentele peste 3 ani. 
La scadenta la 2 ani, au dobanzi de cel putin 3% Libra Bank (3,5%), First Bank (3,4%), Patria Bank (3%) iar imediat sub acest prag gasim BRD cu 2,95%. 
La 3 ani, avem Libra cu 3,5%, First Bank (3,4%), Techventures Bank cu 3,05% si TBI Bank cu 3%. 
Dupa cum se observa, depozitele bancare la 2-3 ani nu ofera randamente semnificativ peste cele la 12 luni, cum se intampla in cazul titlurilor de stat unde dobanda creste de la 3,9% la un an, la 5,3% la 5 ani. 
Cum evolutiile pe termen mai lung sunt incerte, bancile nu vor sa isi asume dobanzi mai mari la depozite, dobanzi pe care sa le plateasca si in perioadele in care politica monetara la nivelul UE se poate schimba pe fondul reducerii inflatiei. In acest context, pe termen mai lung de un an statul nu are rival pe frontul economisirii in euro. 
Sa nu uitam insa ca statul s-a imprumutat pe pietele externe in septembrie la dobanzi de 5,5% (pe 5 ani) si 6,5% pe 10 ani, deci se poate si mai bine pentru cei care ar putea sa achizitioneze aceste instrumente prin conturile de private banking din Romania. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme.

22 Feb 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite
E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

E timpul sa profitati de dobanzile inca mari la depozitele in euro

BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.

12 Feb 2024 | Depozite
Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung.

30 Ian 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii