top banner

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

18 Octombrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

foto Unsplash.com

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.
Ultima emisiune Fidelis, incheiata la inceputul lunii octombrie, propunea investitorilor o dobanda neta de 3,9% pe an la scadenta de 12 luni si de 5,3% pe an la maturitatea de 5 ani. 
Dobanzi care par foarte bune prin raportare la procentele cu care ne obisnuisem in ultimii ani, ba chiar la concurenta cu randamentul la dividendele in lei oferit de unele companii listate la BVB, daca e sa le comparam cu dobanda la scadenta de 5 ani pentru titlurile de stat. 
Bancile nu puteau ramane insensibile la aceasta strategie a Ministerului Finantelor, care risca sa le mute o parte din depozitele la termen in trezoreria statului, iar ajustarile de randamente au inceput sa apara repede. 
ProCredit Bank ofera deja 3,9% la un an, un randament brut insa, care ramane totusi sub cel oferit de stat care este net (nu se impoziteaza dobanzile titlurilor de stat). 
In topul dobanzilor la euro pentru depozitele la 12 si cu randamente de minim 3% urmeaza OTP Bank (3,6%), First Bank (3,3%), Patria Bank (3,25%), Intesa Sanpaolo Bank (3,15%), Techventures Bank cu 3,05% si mai multe banci cu 3% (Unicredit, Raiffeisen, Libra).
De unde s-a plecat?
Potrivit rapoartelor lunare ale BNR, la finalul anului 2019 dobanda medie la depozitele noi constituite in euro pe 6 pana la 12 luni era de 0,24%. La finalul anului 2020 aveam o dobanda medie de 0,11% iar peste inca un an de 0,13%. 
Dobanzile incep sa creasca de anul trecut-in august dobanda medie pentru plasamentele intre 6 si 12 luni era de 0,48%, in octombrie de 1,35% iar in decembrie de 1,6%.
Crestere care continua si in acest an, pana la nivelul de 2,32% in august, ultima luna pentru care exista raportari in acest moment. 
Vinovata de aceasta evolutie este inflatia din zona euro si cresterile repetate ale dobazii de politica monetara pentru a o calma. 
Ce se intampla pe termen mai lung?
Nicio banca nu se aventureaza in apropierea stachetei ridicata de Ministerul Finantelor la ultima emisiune Fidelis in euro-dobanda de 5,3% pe 5 ani. 
Asta deoarece bancile locale nu se grabesc in general sa duca scadentele peste 3 ani. 
La scadenta la 2 ani, au dobanzi de cel putin 3% Libra Bank (3,5%), First Bank (3,4%), Patria Bank (3%) iar imediat sub acest prag gasim BRD cu 2,95%. 
La 3 ani, avem Libra cu 3,5%, First Bank (3,4%), Techventures Bank cu 3,05% si TBI Bank cu 3%. 
Dupa cum se observa, depozitele bancare la 2-3 ani nu ofera randamente semnificativ peste cele la 12 luni, cum se intampla in cazul titlurilor de stat unde dobanda creste de la 3,9% la un an, la 5,3% la 5 ani. 
Cum evolutiile pe termen mai lung sunt incerte, bancile nu vor sa isi asume dobanzi mai mari la depozite, dobanzi pe care sa le plateasca si in perioadele in care politica monetara la nivelul UE se poate schimba pe fondul reducerii inflatiei. In acest context, pe termen mai lung de un an statul nu are rival pe frontul economisirii in euro. 
Sa nu uitam insa ca statul s-a imprumutat pe pietele externe in septembrie la dobanzi de 5,5% (pe 5 ani) si 6,5% pe 10 ani, deci se poate si mai bine pentru cei care ar putea sa achizitioneze aceste instrumente prin conturile de private banking din Romania. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii