top banner

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

29 Iulie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Desi numarul de pasi pentru generarea unei achizitii online din partea celor inregistrati in SPV-ul ANAF nu este mare, procedura nu e deloc simpla. Complicatiile apar la aproape fiecare etapa care trebuie parcursa.
Cresterea dobanzilor din ultima vreme si oferta mai generoasa a Ministerului Finantelor in comparatie cu o buna parte a depozitelor bancare la termen au dus la un apetit mai mare pentru achizitionarea titlurilor de stat. 
Cei care au o relatie contractuala cu un broker pot face acest lucru direct din platformele de tranzactionare, in perioadele de subscriere pentru noile emisiuni Fidelis (in ultima vreme au fost lansate noi emisiuni la 2-3 luni). Nu exista comision la subscriere iar la vanzare se percepe uzual 0,1% din valoarea tranzactiei. 
Cei care nu sunt insa prea familiarizati cu bursa si intermediarii, pot cumpara titluri de stat din programele Tezaur, care se emit de regula lunar, fie mergand fizic la ghiseele Trezoreriei, dupa ce au virat sumele vizate intr-un cont personal deschis acolo, fie urmarind procedura pentru subscriere online. 
Nu va suparati inutil pe browsere
Subscrierea online este disponibila pentru cei care au un cont deschis in spatiul privat virtual (SPV) al ANAF si presupune descarcarea si completarea mai multor documente. 
Dand o cautare pe Google dupa “Ghid Tezaur online” veti gasi respectivele documente-o cerere de deschidere de cont de subscriere (doar pentru cei care nu au mai subscris titluri de stat fizic anterior, acestia au deja deschis un cont la Trezorerie), o cerere de subscriere (aici se va trece numarul de titluri ce se doresc a fi achizitionate) si un ordin de plata multiplu electronic (daca doriti sa retrageti suma la scadenta si s-o redirectionati spre un cont bancar sau sa incasati in alt cont dobanda)
Dupa incercari repetate de deschidere a respectivelor linkuri incheiate cu esecuri, utilizand toate browserele din dotare, am descoperit si procedura necesara-dati click dreapta pe link, alegeti optiunea “Salvati linkul ca…” iar documentul salvat apoi pe desktop va fi deschis cu programul Adobe Acrobat Reader. 
Va puteti genera singuri semnatura electronica
Toate cele 3 documente, dupa ce sunt completate si se apasa pe butonul Validare si Generare XTML ar trebui semnate electronic. 
Cine are deja validata o semnatura electronica o poate folosi pe aceea, iar cine nu are, isi poate genera singur una pe propriul computer, chiar daca nu este calificata - PDF-ul botezat „inteligent” de catre ANAF permite aceasta optiune (se poate salva apoi in computer pentru utilizari viitoare). 
Incarcarea documentelor in SPV poate fi o alta aventura pentru cei nefamiliarizati cu site-ul greoi al ANAF. 
Asta pentru ca desi au o pagina de acces care arata la fel, sunt de fapt doua pagini separate, care nu comunica una cu cealalta. Intr-una dintre pagini, se pot vizualiza mesajele primite de la ANAF, solicita eliberarea diferitelor documente, etc, in alta se pot incarca doar documente. 
Site-ul ANAF functioneaza doar cand vrea
Evident, se pot incarca doar in fericitele momente cand site-ul ANAF functioneaza, pentru ca altfel aventura online se complica si mai mult.
Bunaoara, cineva care nu a reusit sa prinda site-ul ANAF in toane bune si a avut lipsa de inspiratie de a completa o cerere de semnalare a erorii, la indicatiile afisate pe ecran, a primit dupa (doar) doua zile lucratoare un mesaj in care i se solicita, sec – „Va rugam sa ne trimiteti capturi de ecran cu toti pasii urmati la depunerea fisierului PDF”. 
Asta in ciuda faptului ca sesizarea avea atasat fisierul PDF respectiv si nici nu cred ca exista cineva care atunci cand incarca un fisier pe un site face in paralel capturi de ecran.
Vazand minunata rezolutie a responsabililor ANAF care ar trebui sa te ajute, alegerea corecta este sa incerci totusi sa incarci documentul din nou, poate ai noroc si nu mai da eroare.
Atentie, insa, pentru asta nu va logati in SPV, ci apasati butonul “Depunere declaratie unica si alte documente-PF” de pe site-ul ANAF si se va deschide o fereastra care permite autentificarea in SPV si apoi incarcarea de documente. 
Cei care au avut anterior experienta unei subscrieri la ghiseu vor folosi contul deja creat, vor face un virament cu suma necesara si apoi vor anexa cererea de subscrere completata in SPV. Cei care nu au mai cumparat titluri de stat pana acum, vor atasa mai intai cererea de deschidere de cont, vor astepta mesajul de validare in SPV si comunicarea numarului de cont, iar apoi vor alimenta contul si vor depune ulterior si cererea de subscriere.
Dupa subscriere se vor primi mesaje in SPV care atesta cumpararea numarului dorit de titluri de stat (1 titlu are valoarea nominala de 1 leu). 
De ce simplu cand se poate complicat?
Ar fi fost oare atat de complicat ca intreaga birocratie generata de deschiderea unui cont la Trezorerie sa fie eliminata prin deschiderea automata a unui cont pentru toti cei care isi activeaza SPV, numar pe care sa-l gaseasca usor si pe care sa-l poata folosi in relatia cu statul?
Ar fi fost oare atat de greu ca ANAF sa dea exact link-ul de acces pe care trebuie sa intri pentru fiecare operatiune in parte? 
Asta daca nu cumva o minte luminata din cadrul institutiei ar fi avut stralucita idee ca in pagina de informatii sa existe un link care sa duca si pe pagina pe care sa poata fi incarcate documente, nu sa lucrezi cu doua pagini ale aceleiasi aplicatii in acelasi timp?
Gluma cu depunerea online care se realizeaza la ghiseul de la etajul 2 isi pastreaza din pacate o mare parte de adevar, chiar si dupa pandemie si in plin efort de digitalizare a statului si a diverselor sale servicii. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii