Creșterea/scăderea dobânzilor poate genera volatilitate la fel de mult ca turbulențele din mediul politic.
Până la finalizarea alegerilor, am văzut cum prețul titlurilor de stat în lei a scăzut, până când randamentele ajunseseră la 10%, iar cele în euro, în jurul a 6%.
Chiar dacă, după acest episod, urmează zile în care prețurile își revin, iar dobânzile scad, viitorul ne poate rezerva alte momente în care cotațiile să fluctueze abrupt pe termen scurt.
Revizuirea ratingului de țară, noi oscilații pe curs, care să reclame creșterea dobânzilor la lei pentru aspirarea lichidității de către BNR, neîncadrarea în țintele macro stabilite de Guvern în buget etc.
Volatilitatea în aceste cazuri este proporțională cu lungimea scadențelor. De exemplu, în cazul creșterii dobânzilor la lei, prețul titlurilor de stat se va corecta cel mai mult pentru scadențele cele mai îndepărtate și cel mai puțin pentru cele mai apropiate.
Dacă dobânda ar crește cu 1%, iar până la scadență ar mai fi 3 ani, prețul obligațiunii ar trebui să se corecteze în jur de 3% pentru a oferi un randament comparabil cu noile obligațiuni scoase la vânzare cu dobânzile ajustate în sus.
Dacă însă scadența este peste un an, corecția ar fi doar de aproximativ 1% în raport cu titlurile nou emise cu aceeași maturitate.
În concluzie, cine are scadențe mai scurte poate contempla pierderi virtuale în portofolii mai reduse, pierderi care pot deveni unele reale dacă investitorul are nevoie de bani înainte de scadență.
Cu alte cuvinte, cu cât ne apropiem mai mult de data scadenței, cu atât prețul titlurilor de stat va fi mai apropiat de valoarea nominală, iar cu cât suntem mai departe de aceasta, cu atât mai mult pot apărea fluctuații importante ale prețurilor la bursă.
Putem aplica o strategie asemănătoare pentru depozite?
Depozitele nu sunt listate la bursă, precum titlurile de stat, dar alegerea unor scadențe lungi poate fi salutară doar dacă dobânzile sunt pe un trend de scădere. În caz contrar, deponentul se va mulțumi cu un câștig mai mic din dobândă decât ar obține reînnoind depozitele cu scadențe scurte.
Cum cumperi titluri de stat în euro cu scadență redusă?
Ministerul Finanțelor a emis, în ultima vreme, titluri de stat în euro cu scadența la 2 și 7 ani. Cine ar dori să aibă unele cu scadența la un an sau doar câteva luni poate cumpăra direct din piața bursieră, dintre emisiunile mai vechi care se apropie de scadență.
Dezavantajul este că va achita în plus un comision pentru broker (uzual 0,1% din valoarea pentru titlurile de stat), dar, cel puțin, știe că nu va avea mari emoții când va privi zilnic în portofoliu. Titlurile cumpărate în momentul lansării noilor emisiuni nu au acest comision, dar, cum spuneam, cea mai redusă scadență este totuși de 2 ani.
Tezaur – doar risc de dobândă
Titlurile de stat din programul Tezaur, nefiind listate, nu au fluctuații de preț, dar, în schimb, nici nu poți beneficia de creșterea acestuia dacă dobânzile scad. Cine vrea să le valorifice înainte de scadență va pierde toată dobânda și, din acest motiv, e mai sănătos să le avem, și în acest caz, pe scadențe de un an în loc de 5 ani, cât este scadența maximă.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News