Apetitul pentru depozite a continuat sa scada in luna august

Atat populatia cat si companiile au economisit mai putin in august. Valoarea totala a depozitelor atrase de banci a scazut usor comparativ cu luna anterioara.


Soldul total al sumelor atrase de banci a scazut cu 0,5% in luna august, conform datelor BNR. Comparativ cu aceeasi perioada din 2011, valoarea depozitelor ramane in crestere cu 8,8%.

Depozitele in lei ale populatiei s-au redus la 0,8% in timp ce in cazul companiilor, depozitele in lei s-au diminuat cu 0,3%.

Valoarea totala a economiilor in lei ramane la peste 65% din valoarea totala a sumelor atrase de sistemul bancar de la clientii neguvernamentali.

Depozitele in valuta, exprimate in lei, au scazut cu 0,4%. Exprimate in euro insa, sumele depuse de populatie si companii au cunoscut o crestere de 2,1%, diferenta de trend fiind intre cele doua valori fiin data de evolutia cursuluiu valutar.

Comparativ cu luna august 2011, valoarea depozitelor in valuta, exprimate in lei, a urcat cu 11,7%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga
Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga

Dupa noile raportari privind cresterile preturilor, singura noutate pe piata dobanzilor bancare la termen este intercalarea unor banci de talie mica intre pozitiile detinute anterior de CEC si TBI Bank.

18 Ianuarie 2022 | Depozite

Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus