Vrei un credit? Afla cat esti de pregatit!

Romanii interesati de un credit bancar pot sa isi testeze cunostintele financiare pentru a vedea cat sunt de pregatiti sa faca fata unui imprumut. Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE) a lansat Testul de Competenta Bancara care se poate accesa gratuit de pe telefonul mobil, deocamdata doar pe site-ul Centrului, dar si la banci in curand.

Aplicatia contine 100 de intrebari din domeniul financiar bancar, din care sunt selectate aleatoriu 10 pentru un test. Acesta trebuie completat in 10 minute, iar la final se afiseaza numarul de raspunsuri corecte si intrebarile la care s-a gresit, nu si raspunsul la acestea. Pentru a afla raspunsul corect la intrebarile gresite, clientul trebuie sa acceseze manualul care contine toate cele 100 de intrebari cu tot cu raspunsuri, care va fi disponibil pe site-urile bancilor interesate.

"Produsul (Testul de Competenta Bancara n.r.) consta din doua parti. O parte este un manual cu 100 de intrebari care au doua, trei sau patru raspunsuri, dintre care unul singur este corect. Manualul va fi afisat pe site-ul fiecarei banci pe care le vedeti aici (BCR, OTP, BRD si Raiffeisen -n.r.) si va fi accesibil in mod gratuit. Deci clientul, fie el client al bancii sau om de pe strada care nu are nicio treaba cu banca, va putea, accesand site-ul oricareia dintre aceste banci, sa ia cunostinta de cele 100 de intrebari cu raspunsuri. Care este de fapt o joaca. Pentru ca oamenii in ziua de astazi nu vor nici sa munceasca foarte mult, nici sa invete foarte mult, vor sa se joace, in principiu. Noi le oferim ceea ce vor. Adica sa se joace”, a explicat Lazea.

Limitarea in timp are in vedere prevenirea fraudei (clientul sa nu aiba timpul necesar sa consulte manualul si sa copieze de acolo raspunsurile). Acest aspect este ingreunat si de faptul ca numarul intrebarii din test va fi diferit de cel din manual.

La final, daca raspunde corect la cel putin 8 intrebari, clientul primeste un certificat de competenta bancara care ii confera increderea ca este pregatit sa ia un credit. Ulterior, ar putea beneficia chiar de conditii mai avantajoase la accesarea creditului.

Unde gasesc Testul?

Deocamdata, patru banci au anuntat ca implementeaza Testul, insa acesta va fi disponibil pentru cei interesati abia din toamna. In plus, sunt discutii avansate cu inca trei banci in acest sens.

Pana atunci, pe site-ul CEROPE este disponibil un demo, la adresa tcb.cerope.ro. Acesta contine, insa, doar 30 de intrebari din cele 100, si nu pune la dispozitia utilizatorilor si manualul.

In aceasta varianta, cel care da testul trebuie sa isi introduca numele si CNP-ul reale (dar datele nu vor fi stocate de CEROPE), sa selecteze varianta de credit (ipotecar sau de consum) si numele bancii (oricare din lista). Cand testul va fi disponibil si la banci, clientul va selecta banca de la care vrea credit.

Testul nu este obligatoriu si nu restrictioneaza accesul la credit

Acesta, insa, nu va fi obligatoriu pentru un client care vrea un credit, iar punctajul obtinut nu va restrictiona accesul la credit, dar nici nu il va garanta. In perspectiva, insa, bancile ar putea introduce rezultatul la test in scoring-ul clientului. 

In acest moment, testul poate fi accesat fara limita pe site-ul CEROPE, insa cand va fi disponibil la banci fiecare client va putea sa dea testul de cel mult 10 ori la fiecare banca. Astfel, daca va face testul la toate cele 4 banci, va avea 40 de incercari la dispozitie.

In cazul in care un client se gandeste sa triseze, intr-un fel sau altul, spre exemplu sa sa puna pe altcineva sa dea testul cu datele lui si obtine un punctaj mare, ulterior, in cazul unei probleme cu banca, nu va mai putea invoca faptul ca nu a inteles conditiile din contractul de credit, mai spune Valentin Lazea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus