Ultimul an a adus majorari ale restantelor la credite de 2 miliarde lei

Valoarea restantelor inregistrate de populatie la contractele semnate cu institutiile de credit a urcat in 2012 cu 2 miliarde lei, pana la o valoare totala de 9,5 miliarde lei.


Aproape 740.000 de romani inregistrau la finalul anului trecut intarzieri mai mari de 30 zile la creditele contractate, conform datelor BNR. Cea mai mare pondere o constituie restantele in valuta.

Procentul acestora a urcat de la 59% la aproximativ 63% in ultimul an. Pe parcursul anului s-au inregistrat fluctuatii relativ reduse ale cursului de schimb.

In aceasta perioada, leul a cunoscut episoade de usoara depreciere fata de euro, care a ajuns sa depaseasca 4,6 lei la cursul oficial, in timp ce francul elvetian a urcat pana spre 3,9 lei.

O crestere puternica s-a inregistrat si in cazul restantelor aflate deja in faza de colactare, care au urcat de la 1,84 miliarde lei in decembrie 2011 la 2,56 miliarde lei in decembrie 2012.

Cu toate acestea, ultima luna a anului adus o temperare a tendintei de cresterea restantelor. Daca in luna noiembrie se ajinsese un maxim de 9,63 milioane lei restante la banci, in decembrie valoarea a scazut la 9,5 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus