Ultimul an a adus majorari ale restantelor la credite de 2 miliarde lei

Valoarea restantelor inregistrate de populatie la contractele semnate cu institutiile de credit a urcat in 2012 cu 2 miliarde lei, pana la o valoare totala de 9,5 miliarde lei.


Aproape 740.000 de romani inregistrau la finalul anului trecut intarzieri mai mari de 30 zile la creditele contractate, conform datelor BNR. Cea mai mare pondere o constituie restantele in valuta.

Procentul acestora a urcat de la 59% la aproximativ 63% in ultimul an. Pe parcursul anului s-au inregistrat fluctuatii relativ reduse ale cursului de schimb.

In aceasta perioada, leul a cunoscut episoade de usoara depreciere fata de euro, care a ajuns sa depaseasca 4,6 lei la cursul oficial, in timp ce francul elvetian a urcat pana spre 3,9 lei.

O crestere puternica s-a inregistrat si in cazul restantelor aflate deja in faza de colactare, care au urcat de la 1,84 miliarde lei in decembrie 2011 la 2,56 miliarde lei in decembrie 2012.

Cu toate acestea, ultima luna a anului adus o temperare a tendintei de cresterea restantelor. Daca in luna noiembrie se ajinsese un maxim de 9,63 milioane lei restante la banci, in decembrie valoarea a scazut la 9,5 miliarde lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus