top banner

Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

04 Octombrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

Foto Unsplash.com

Este vorba de programele guvernamentale StudentInvest si FamilyStart, care isi propun sa sprijine accesul la educatie si familiile tinere prin imprumuturi garantate si credite cu dobanzi subventionate integral sau partial de stat. 
Cele doua programe au fost aprobate prin ordonanta de urgenta in iunie, iar normele de aplicare au aparut in Monitorul Oficial din 29 septembrie, prin ordin comun al Ministerului Finantelor si al Ministerului Familiei. 
Imprumuturi cu dobanzi subventionate 100% pentru studenti
Publicul tinta pentru programul Studentinvest il reprezinta  tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani impliniti si 31 de ani neimpliniti, care sunt cuprinsi in institutiile de invatamant superior acreditate.
Acestia pot avea acces la un credit in valoare de maxim 50.000 lei, imprumut garantat in proportie de 80% de catre stat prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Platile de dobanda precum si cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor sunt suportate din bugetul de stat, prin Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Dobanda aferenta programului este IRCC plus o marja de 4%, comisionul de analiza al bancii este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garantiei este de 0,4% anual calculat la valoarea garantiei. 
Acest tip de imprumut poate fi acordat o singura data, iar beneficiarul care nu este angajat va fi insotit de cel putin un codebitor. Creditul se acorda pentru o perioada de maxim 10 ani, cu o perioada de gratie nu mai mare de 5 ani. 
Plaja de acoperire a cheltuielilor specifice studentiei este destul de vasta, aici fiind incluse cheltuielile legate de scolarizare, cat si cele legate de chirie si probleme de sanatate. 
Vorbim de taxe de studii, plata cartilor, costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate, taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri, precum si cheltuielile de transport pentru deplasari, achizitionarea de calculatoare, laptopuri, plata chiriei in limita a maximum 300 euro/luna si a locurilor de cazare din camine, decontarea, pentru studentii care sunt parinti a cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, precum si a taxelor pentru cursuri extrascolare, costul serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale; investigatii medicale complexe recomandate de medici in cazul studentilor care se confrunta cu probleme de sanatate prin stabilirea unui plafon de plata/decontare pana la 10.000 de lei.
Tinerele familii pot lua credite garantate pana la 75.000 lei
Programul FamilyStart isi propune sa usureze acordarea finantarilor bancare pentru tinerii cu varste intre 18 ani si 45 de ani neimpliniti care isi intemeiaza sau si-au intemeiat o familie si care au, impreuna, salarii nete lunare de pana la maximum 7.500 de lei.
Acestia vor avea acces la imprumuturi de maxim 75.000 lei garantate in proportie de 80% de Fondul Roman de Contragarantare, ca si in cazul programului StudentInvest.
Spre deosebire de programul pentru studenti, in acest caz doar 75% din dobanda totala (IRCC plus marja) vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei. Se vor acoperi insa integral cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor.
Ca si in cazul primului program, dobanda aferenta este IRCC trimestrial plus o marja de 4%, comisionul de analiza este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garantiei este de 0,4% anual, calculat la valoarea garantiei.
Creditul poate fi acordat o singura data, pentru o perioada de maximum 10 ani, inclusiv perioada de gratie (maxim 5 ani).
Cheltuielile acoperite sunt cele legate de casatorie, locuire, sanatate si educatie. 
Vor fi acoperite deci costurile cu organizarea cununiei civile si religioase (maxim 20.000 lei), spitalizarea in cazul nasterilor, cheltuielile cu cresa, gradinitia si scoala copiilor, avansul pentru achizitia unor autoturisme de familie (7 locuri) sau a celor pentru persoanelor cu dizabilitati, costurile cu studiile tinerilor casatoriti, plata chiriei in limita a 300 euro/luna, avansul pentru achizitia unei locuinte, costurile cu serviciile medicale. 
Ministerul Familiei va aloca, pentru anul 2022, prin ordin de ministru, un fond maximal pentru un numar de 8.333 beneficiari in cadrul programului „StudentInvest”, respectiv un fond maximal pentru un numar de 6.250 de beneficiari in cadrul programului „FamilyStart”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul