Statul promite populatiei credite fara dobanda

Guvernul a elaborat un program de acordare de credite pentru populatie pentru investitii in educatie, in activitati culturale, sport sau chiar pentru locuinte. Imprumuturile se acorda pe o perioada de maxim 10 ani si au dobanda zero pentru beneficiar. De asemenea se acorda o perioada de gratie pe durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani.

Programul se numeste "Investeste in tine" si are doua componente. Prima se adreseaza tinerilor intre 16 si 26 de ani, care sunt incadrati in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale. Acestia vor putea accesa credite cu o valoare initiala de cel mult 40.000 lei, care poate fi extinsa cu inca 20.000 lei daca persoana este angajata sau se angajeaza in perioada derularii programului.

A doua componenta se adreseaza persoanelor intre 26 si 55 de ani, din sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala. In acest caz, suma maxima poate ajunge pana la 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei daca beneficiarul este angajat sau dobandeste acest statut pe perioada derularii programului.

Creditul este garantat de stat 80%

Vicepremierul Viorel Stefan a declarat ca toate dobanzile si comisioane bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Nationale pentru Strategie si Prognoza, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului.

Creditul este garantat de stat in proportie de 80% prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptand dobanzile si comisioane, si contragaranteaza Fondul Roman de Contragarantare. Diferenta de 20% poate fi garantata de beneficiar, iar daca acesta nu este angajat, este necesar sa existe un codebitor.
Sumele din credit pot fi trase, insa, numai pe baza facturilor care atesta cheltuirea banilor in scopul in care au fost acordati.

Ce cheltuieli sunt eligibile?

Cele mai multe cheltuieli eligibile sunt pe educatie, respectiv plata cursurilor de specializare/calificare/pregatire profesionala, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unitati de invatamant din Romania, plata cartilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare la manifestari stiintifice si concursuri din Romania, costurile de transport pentru participarea la manifestari stiintifice din Romania sau din strainatate, achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri si plata chirie, utilitati, loc cazare in camine scolare sau studentesti.

La cultura se deconteaza abonamentele la cinema, teatru, opera, biblioteca, muzee, costul publicarii cartilor sau al studiilor de specialitate, instrumente si echipamente pentru prestatiile culturale.

In sanatate, cheltuieli eligibile sunt considerate cele cu medicamentele, analizele medicale, servicii dentare sau interventii chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate sau de programele nationale de sanatate publica.

Pentru sport, se pot deconta cheltuieli cu echipamente sportive de uz personal, abonamente la activitati sportive (fitness, inot etc.).

In cazul locuintelor, se poate deconta o parte din constructia sau achizitia unei locuinte, modernizarea sau renovarea casei.

Viorel Stefan a subliniat ca programul se adreseaza unui numar de 8 milioane de cetateni din Romania si isi propune sa opreasca exodul tinerilor. Acesta a mentionat ca documentul va fi aprobat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus