top banner

Solicitantii de credit vor fi mai bine informati inainte de semnarea contractului

18 Iunie 2010 | Autor: Marius Serban

Consumatorii care vor solicita informatii despre credit nu vor mai pleca din sucursale doar cu pliante si cu lista de acte necesare la dosar. Bancile vor fi obligate sa le ofere fise standardizate cu privire la oferta si o copie dupa contract. In plus, reclamele la credite vor dezvalui intotdeauna si adevaratul cost al imprumutului - DAE.  
Noua legislatie privind creditele va forta bancile sa-si informeze de la bun inceput clientii, cu privire la toate aspectele pe care le presupune contractul.
De acum inainte, solicitantii de credit nu vor mai pleca din sucursale cu un simplu pliant sau o fisa de produs, stabilita dupa bunul plac al bancii. Toti finantatorii vor fi obligati sa ofere o fisa standard la nivel european cu informatii despre oferta. Acest document va cuprinde:
     -    Principalele caracteristici: suma, durata de rambursare, costul total al creditului, garantii;
     -    Costurile creditului: rata dobanzii, tipul acesteia, formula dupa care se modifica si intervalele de timp la care se fac ajustarile, DAE, asigurarile necesare (cu precizarea daca sunt obligatorii sau optionale);
     -    Costuri asociate creditului: legate de operatiuni de plata si retrageri, utilizarea unui mijloc de plata, taxe notariale, intarzieri la plata si orice alte costuri care reies din contract;
     -    Aspecte juridice importante: dreptul de retragere din contract in termen de 14 zile, de rambursare anticipata (cu precizarea comisioanelor, daca este cazul), dreptul de a primi contractul de credit, consultarea unei baza de date (ex. Biroul de Credit), perioada in care conditiile precontractuale sunt valabile.
Fiind standardizate, aceste fise permit consumatorilor sa compare mai usor ofertele bancile, astfel incat sa aleaga apoi solutia cea mai avantajoasa. Orice alte informatii suplimentare pe care banca doreste sa le ofere trebuie sa le prezinte potentialului client in documente separate de aceasta fisa.
Contractul de credit se poate citi de la prima vizita in sucursala
La cererea consumatorului, banca este obligata suplimentar sa ii furnizeze gratuit si un exemplar al contractului de credit. Daca insa imprumutul era garantat cu ipoteca, banca este din start obligata sa ofere contractul consumatorilor.
Prin urmare, consumatorii pot cunoaste clauzele contractuale inca de la prima vizita in sucursala, astfel ca au ocazia sa descopere imediat ofertele impachetate frumos, dar cu clauze nefavorabile pentru client.
Toate aceste informatii trebuie oferite cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului, reducerea termenului fiind posibila doar cu acordul scris al consumatorului.
Reclamele vor afisa DAE
Noua legislatie impune reguli mai stricte chiar si in modul in care bancile isi promoveaza produsele. In urma propunerii Conso.ro, ANPC a introdus in ordonanta adoptata de guvern, obligatia ca orice forma de publicitate sa contina DAE. Anterior, aceasta obligatie aparea doar atunci cand bancile faceau o referire expresa la costurile produsului, cum ar fi de exemplu, indicarea ratei dobanzii.
Foarte multe reclame evitau insa sa faca referire la nivelul costurilor, dar promovau mesaje precum “credite ieftine”, “cele mai mici rate”, “cea mai mica dobanda”, unde nu exista obligatia de a afisa DAE.
Astfel de mesaje promotionale nu vor mai putea fi posibile pe viitor, fara ca nivelul DAE sa fie afisat “in mod clar, concis, vizibil si usor de citit, in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime”.
Mai mult, daca pentru obtinerea acelui credit este necesara incheierea unei asigurari, al carui cost nu poate fi determinat in mod precis, obligatia incheierii politei respective trebuie sa fie specificata alaturi de DAE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul