Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

ROBOR la 3 luni creste accelerat si doboara noi recorduri


Trendul de crestere accelerata a dobanzilor se confirma. ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, creste, din nou, accelerat. Acesta a ajuns la 2,42% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si jumatate, dupa trei sedinte sustinute de cresteri.
 

Un nivel similar nu s-a mai atins din 24 octombrie 2014. Doar in sedinta de marti, indicele a urcat cu 0,14 puncte procentuale, de la 2,28% pe an cu o zi in urma, la 2,42% pe an. Cu o zi in urma, cresterea fusese de doar 0,06 puncte procentuale, dupa un avans de aproape 10 puncte de baza in sedinta de vineri.

Indicele la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare de anumite banci, a crescut si el, insa mai moderat, la 2,54% pe an de la 2,52% cu o zi in urma.


Pe scadentele scurte, insa, dobanzile au urcat mult mai abrupt. Spre exemplu, ROBOR la 1 luna a ajuns la 2,44% pe an, de la 2,27% cu o zi in urma, iar cel pe o saptamana a ajuns la 2,51% de la 2,27% cu o sedinta in urma.

Asadar, se poate spune ca se contureaza o tendinta de crestere similara celei din toamna anului trecut. 

ROBOR la 3 luni a revenit pe crestere accelerata incepand cu data de 16 aprilie, cand a “sarit” de la 2,07% pe an la 2,13% pe an intr-o singura sedinta, la scurt timp dupa anuntul referitor la inflatia din luna martie, de 5%.

Majorarea indicelui era anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca acesta sa treaca de 3% in urmatoarele 12 luni.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit
Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

12 Martie 2019 | Credite de consum

Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?
Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?

Daca banca ti-a marit rata la credit intr-un mod pe care il consideri abuziv, daca iti percepe comisioane pe care le consideri ilegale, sau daca ai alte nemultumiri legate de relatia cu banca sau cu IFN-ul, poti sa le solutionezi gratis si mai rapid decat printr-un proces in instanta. Ce ai de facut?

6 Februarie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus