top banner

Robor creste incet, dar sigur! La ce sa ne asteptam?

06 Iunie 2018 | Autor: Conso

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la 2,87% pe an, cu doua puncte procentuale mai mare decat valoarea din urma cu un an. La inceputul lunii iunie 2017, indicatorul se ridica la doar 0,84% pe an. Si fata de inceputul lui 2018, Robor a crescut semnificativ.
Daca tendinta se mentine, la finalul acestei luni, cand se actualizeaza dobanzile la cele mai multe credite in derulare (actualizarea trimestriala), ratele la credite in urmatoarele trei luni vor fi semnificativ mai mari decat trimestrul acesta, avand in vedere ca actualizarea precedenta s-a realizat la un nivel al Robor de 2,08% pe an (30 martie 2018).
In ianuarie, Robor la 3 luni era putin peste 2% pe an, in scadere dupa cresterea semnificativa din toamna anului trecut. Mai mult, a continuat sa scada sub 2% pe an si s-a mentinut acolo pana la inceputul lunii februarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara din cauza accelerarii inflatiei.
Inflatia nu se tempereaza prea curand
Cresterea preturilor, insa, nu s-a oprit si a depasit 5% pe an. Mai mult, analistii estimeaza ca preturile de consum ar putea inregistra o crestere anuala de 6% in cursul acestui an, daca se majoreaza pensiile cu 10% in aceasta vara, asa cum au promis guvernantii.
In aceste conditii, nici Robor nu va sta pe loc. Analistii estimau recent ca acesta va depasi 3% pana la finalul anului, insa se pare ca nivelul prognozat este mult mai aproape.
In prezent, indicele a atins nivelul de 2,85%, cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.
Leul, tinut pe loc de interventiile BNR?
In schimb, cursul leu/euro este ceva mai stabil, desi analistii estimau deprecierea monedei nationale. Stabilitatea este data, insa, se pare, de interventiile Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara, sustin economistii ING Bank.
Acestia estimeaza ca BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutara, numai in luna mai,  pentru a sustine leul.
Economistii citati spun ca, datele BNR privind rezervele valutare in luna mai, arata cele mai mari iesiri de valuta, dupa ajustarea cu rambursarea de datorie publica externa si reducerea rezervelor minime obligatorii, dupa noiembrie 2012.
„Aceste interventii au decuplat leul de deprecierea monedelor din pietele emergente”, arata ING.
Euro s-a apreciat cu circa 1,2% fata de zlotul polonez si cu 1,3% fata de forintul maghiar luna trecuta, in timp ce fata de leu pierduse circa 0,8% in prima parte a lunii, pentru ca mai apoi sa recupereze si sa incheie luna la un curs relativ apropiat de cel de la inceputul lunii, de 4,65 lei/euro.
In schimb, leul s-a depreciat, in ultima perioada, in fata dolarului american, cursul trecand, pentru scurt timp peste 4 lei /dolar. Ulterior a revenit sub acest nivel, dar se mentine aproape. Insa, evolutia leului fata de dolar depinde de raportul euro /dolar pe plan international, pentru ca moneda europeana este cotata indirect pe piata romaneasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul