Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Robor creste incet, dar sigur! La ce sa ne asteptam?


Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la 2,87% pe an, cu doua puncte procentuale mai mare decat valoarea din urma cu un an. La inceputul lunii iunie 2017, indicatorul se ridica la doar 0,84% pe an. Si fata de inceputul lui 2018, Robor a crescut semnificativ.

Daca tendinta se mentine, la finalul acestei luni, cand se actualizeaza dobanzile la cele mai multe credite in derulare (actualizarea trimestriala), ratele la credite in urmatoarele trei luni vor fi semnificativ mai mari decat trimestrul acesta, avand in vedere ca actualizarea precedenta s-a realizat la un nivel al Robor de 2,08% pe an (30 martie 2018).

In ianuarie, Robor la 3 luni era putin peste 2% pe an, in scadere dupa cresterea semnificativa din toamna anului trecut. Mai mult, a continuat sa scada sub 2% pe an si s-a mentinut acolo pana la inceputul lunii februarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara din cauza accelerarii inflatiei.

Inflatia nu se tempereaza prea curand

Cresterea preturilor, insa, nu s-a oprit si a depasit 5% pe an. Mai mult, analistii estimeaza ca preturile de consum ar putea inregistra o crestere anuala de 6% in cursul acestui an, daca se majoreaza pensiile cu 10% in aceasta vara, asa cum au promis guvernantii.

In aceste conditii, nici Robor nu va sta pe loc. Analistii estimau recent ca acesta va depasi 3% pana la finalul anului, insa se pare ca nivelul prognozat este mult mai aproape.

In prezent, indicele a atins nivelul de 2,85%, cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.

Leul, tinut pe loc de interventiile BNR?

In schimb, cursul leu/euro este ceva mai stabil, desi analistii estimau deprecierea monedei nationale. Stabilitatea este data, insa, se pare, de interventiile Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara, sustin economistii ING Bank.

Acestia estimeaza ca BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutara, numai in luna mai,  pentru a sustine leul.

Economistii citati spun ca, datele BNR privind rezervele valutare in luna mai, arata cele mai mari iesiri de valuta, dupa ajustarea cu rambursarea de datorie publica externa si reducerea rezervelor minime obligatorii, dupa noiembrie 2012.

„Aceste interventii au decuplat leul de deprecierea monedelor din pietele emergente”, arata ING.

Euro s-a apreciat cu circa 1,2% fata de zlotul polonez si cu 1,3% fata de forintul maghiar luna trecuta, in timp ce fata de leu pierduse circa 0,8% in prima parte a lunii, pentru ca mai apoi sa recupereze si sa incheie luna la un curs relativ apropiat de cel de la inceputul lunii, de 4,65 lei/euro.

In schimb, leul s-a depreciat, in ultima perioada, in fata dolarului american, cursul trecand, pentru scurt timp peste 4 lei /dolar. Ulterior a revenit sub acest nivel, dar se mentine aproape. Insa, evolutia leului fata de dolar depinde de raportul euro /dolar pe plan international, pentru ca moneda europeana este cotata indirect pe piata romaneasca.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit
Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

12 Martie 2019 | Credite de consum

Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?
Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?

Daca banca ti-a marit rata la credit intr-un mod pe care il consideri abuziv, daca iti percepe comisioane pe care le consideri ilegale, sau daca ai alte nemultumiri legate de relatia cu banca sau cu IFN-ul, poti sa le solutionezi gratis si mai rapid decat printr-un proces in instanta. Ce ai de facut?

6 Februarie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus