Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Robor creste incet, dar sigur! La ce sa ne asteptam?

Autor: Conso |

Publicat in: Credite nevoi personale

 

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la 2,87% pe an, cu doua puncte procentuale mai mare decat valoarea din urma cu un an. La inceputul lunii iunie 2017, indicatorul se ridica la doar 0,84% pe an. Si fata de inceputul lui 2018, Robor a crescut semnificativ.

Daca tendinta se mentine, la finalul acestei luni, cand se actualizeaza dobanzile la cele mai multe credite in derulare (actualizarea trimestriala), ratele la credite in urmatoarele trei luni vor fi semnificativ mai mari decat trimestrul acesta, avand in vedere ca actualizarea precedenta s-a realizat la un nivel al Robor de 2,08% pe an (30 martie 2018).

In ianuarie, Robor la 3 luni era putin peste 2% pe an, in scadere dupa cresterea semnificativa din toamna anului trecut. Mai mult, a continuat sa scada sub 2% pe an si s-a mentinut acolo pana la inceputul lunii februarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput sa majoreze dobanda de politica monetara din cauza accelerarii inflatiei.

Inflatia nu se tempereaza prea curand

Cresterea preturilor, insa, nu s-a oprit si a depasit 5% pe an. Mai mult, analistii estimeaza ca preturile de consum ar putea inregistra o crestere anuala de 6% in cursul acestui an, daca se majoreaza pensiile cu 10% in aceasta vara, asa cum au promis guvernantii.

In aceste conditii, nici Robor nu va sta pe loc. Analistii estimau recent ca acesta va depasi 3% pana la finalul anului, insa se pare ca nivelul prognozat este mult mai aproape.

In prezent, indicele a atins nivelul de 2,85%, cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.

Leul, tinut pe loc de interventiile BNR?

In schimb, cursul leu/euro este ceva mai stabil, desi analistii estimau deprecierea monedei nationale. Stabilitatea este data, insa, se pare, de interventiile Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara, sustin economistii ING Bank.

Acestia estimeaza ca BNR a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutara, numai in luna mai,  pentru a sustine leul.

Economistii citati spun ca, datele BNR privind rezervele valutare in luna mai, arata cele mai mari iesiri de valuta, dupa ajustarea cu rambursarea de datorie publica externa si reducerea rezervelor minime obligatorii, dupa noiembrie 2012.

„Aceste interventii au decuplat leul de deprecierea monedelor din pietele emergente”, arata ING.

Euro s-a apreciat cu circa 1,2% fata de zlotul polonez si cu 1,3% fata de forintul maghiar luna trecuta, in timp ce fata de leu pierduse circa 0,8% in prima parte a lunii, pentru ca mai apoi sa recupereze si sa incheie luna la un curs relativ apropiat de cel de la inceputul lunii, de 4,65 lei/euro.

In schimb, leul s-a depreciat, in ultima perioada, in fata dolarului american, cursul trecand, pentru scurt timp peste 4 lei /dolar. Ulterior a revenit sub acest nivel, dar se mentine aproape. Insa, evolutia leului fata de dolar depinde de raportul euro /dolar pe plan international, pentru ca moneda europeana este cotata indirect pe piata romaneasca.

Alte articole din Credite nevoi personale

Credite nevoi personale

Cum se descurca romanii cu plata datoriilor lunare?

Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare. Citeste mai mult

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?

Programul Investeste in tine prinde contur. Plafonul de garantii acordat pentru acest an este de 600 de milioane de lei, plus 5 milioane pentru dobanzi si comisioane. Costul total al creditului este suportat de stat, iar beneficiarul trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii minimale. Citeste mai mult

Opinii recente

de carmen popescu

"in urma cu 2 ani jumate,am luat prin cetelem un TV in val. de 1900ron,rata a fost de 145lei timp de 1 an jumate. . . totul ..."

Facebook