Robor atinge noi minime istorice si pune presiune pe ieftinirea creditelor in lei

Nivelul Robor a inregistrat minime istorice pe majoritatea scadentelor. Robor la 3 luni a scazut sub 4%, oferind astfel premisele unei ieftiniri a imprumuturilor in lei.


Pe parcursul sedintei de ieri ratele ON au scazut in jurul pragului de 3,5% in timp ce pentru scadente mai indepartate, reducerea a fost de circa 10 puncte de baza. Ratele cu scadenta la 1 an au atins un minim istoric de 3,10%.

Valorile medii oficiale comunicate de BNR joi sunt de asemenea minime istorice. Robor la 3 luni a ajuns la 3,90%, Robor la 6 luni a scazut la 4,73% in timp ce Robor la 12 luni a ajuns la 4,81%.

“Date recente indica faptul ca BNR a creditat sistemul bancar cu circa 400 milioane lei in medie zilnica in luna aprilie, o suma semnificativ mai redusa decat cele 3,6 miliarde lei raportate in luna precedenta si 9,6 miliarde lei in februarie. Aceasta inseamna ca ne apropiem de o perioda in care ratele ON vor fi tranzactionate aproape de nivelul facilitatii de depozit (acum 2,25%), intrucat nu este nevoie decat de o imbunatatire marginala a conditiilor de lichiditate pentru ca BNR sa devina debitor net fata de sistem, imbunatatire care ar fi depasita cu mult de avansul recent”, au precizat analistii ING Bank.

Comparativ cu inceputul anului, ratele Robor la 6 luni si 1 an au scazut cu 1,5 procente, in timp ce ratele Robor la 3 luni si Robor la 1 luna au scazut cu 2 procente, respectiv 2,5 procente.  

Aceasta scadere influenteaza in special persoanele care au credite in lei, cu dobanzi indexate in functie de acesti indici. Odata cu actualizarea dobanzilor, acestia ar trebui sa beneficieze integral de reducerea Robor si sa plateasca rete lunare mai mici.

Spre exemplu, in cazul unui credit de 40.000 lei acordat pe 5 ani cu o dobanda de 15%, in cazul reducerii dobanzii la 13,5%, rata lunara scade de la 951 lei la 920 lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus