top banner

Robor atinge noi minime istorice si pune presiune pe ieftinirea creditelor in lei

09 Mai 2013 | Autor: Conso

Nivelul Robor a inregistrat minime istorice pe majoritatea scadentelor. Robor la 3 luni a scazut sub 4%, oferind astfel premisele unei ieftiniri a imprumuturilor in lei.
Pe parcursul sedintei de ieri ratele ON au scazut in jurul pragului de 3,5% in timp ce pentru scadente mai indepartate, reducerea a fost de circa 10 puncte de baza. Ratele cu scadenta la 1 an au atins un minim istoric de 3,10%.
Valorile medii oficiale comunicate de BNR joi sunt de asemenea minime istorice. Robor la 3 luni a ajuns la 3,90%, Robor la 6 luni a scazut la 4,73% in timp ce Robor la 12 luni a ajuns la 4,81%.
“Date recente indica faptul ca BNR a creditat sistemul bancar cu circa 400 milioane lei in medie zilnica in luna aprilie, o suma semnificativ mai redusa decat cele 3,6 miliarde lei raportate in luna precedenta si 9,6 miliarde lei in februarie. Aceasta inseamna ca ne apropiem de o perioda in care ratele ON vor fi tranzactionate aproape de nivelul facilitatii de depozit (acum 2,25%), intrucat nu este nevoie decat de o imbunatatire marginala a conditiilor de lichiditate pentru ca BNR sa devina debitor net fata de sistem, imbunatatire care ar fi depasita cu mult de avansul recent”, au precizat analistii ING Bank.
Comparativ cu inceputul anului, ratele Robor la 6 luni si 1 an au scazut cu 1,5 procente, in timp ce ratele Robor la 3 luni si Robor la 1 luna au scazut cu 2 procente, respectiv 2,5 procente.  
Aceasta scadere influenteaza in special persoanele care au credite in lei, cu dobanzi indexate in functie de acesti indici. Odata cu actualizarea dobanzilor, acestia ar trebui sa beneficieze integral de reducerea Robor si sa plateasca rete lunare mai mici.
Spre exemplu, in cazul unui credit de 40.000 lei acordat pe 5 ani cu o dobanda de 15%, in cazul reducerii dobanzii la 13,5%, rata lunara scade de la 951 lei la 920 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Oferte bancare in sezonul reducerilor

Oferte bancare in sezonul reducerilor

Black Friday a avut in ultimii ani versiuni pentru retailul bancar ce au propus dobanzi mai mici la credite, pachete de cont curent fara costuri, depozite mai atractive, etc. Iar 2023 nu face exceptie.

07 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul