Restantele la creditele in valuta au urcat de 3 ori mai rapid decat la cele in lei

Valoarea restantelor inregistrate de populatie la creditele in valuta a urcat la finalul lunii noiembrie 2012 cu 42,7% comparativ cu perioada similara din anul anterior, conform datelor BNR.


Valoarea totala a restantelor a depasit 6 miliarde lei, in echivalent. Marea majoritate o reprezinta restantele in euro, care au urcat de la 2,85 miliarde lei in 2011 la 3,90 miliarde lei in 2012. O crestere puternica, de peste 55% au consemnat restantele aferente creditelor in alte valute, in special in “valute exotice”, precum  francul elvetian sau yenul japonez.

Valoarea acestora s-a majorat de la 1,38 miliarde lei la 2,15 miliarde lei in noiembrie 2012.

In acelasi interval de timp, restantele la creditele in lei au urcat intr-un pas mult mai moderat, prezentand o crestere de 13,4%. Valoarea acestora a ajuns la 3,58 miliarde lei la finalul lunii noiembrie 2012.

Numarul restantierilor continua sa urce si se ridica la peste 740.000 de persoane. Aproximativ 90% din totalul restantelor inregistreaza fie mai mult de 90 zile de intarziere fie sunt deja in faza de colectare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus