Restantele la creditele in valuta au urcat de 3 ori mai rapid decat la cele in lei

Valoarea restantelor inregistrate de populatie la creditele in valuta a urcat la finalul lunii noiembrie 2012 cu 42,7% comparativ cu perioada similara din anul anterior, conform datelor BNR.


Valoarea totala a restantelor a depasit 6 miliarde lei, in echivalent. Marea majoritate o reprezinta restantele in euro, care au urcat de la 2,85 miliarde lei in 2011 la 3,90 miliarde lei in 2012. O crestere puternica, de peste 55% au consemnat restantele aferente creditelor in alte valute, in special in “valute exotice”, precum  francul elvetian sau yenul japonez.

Valoarea acestora s-a majorat de la 1,38 miliarde lei la 2,15 miliarde lei in noiembrie 2012.

In acelasi interval de timp, restantele la creditele in lei au urcat intr-un pas mult mai moderat, prezentand o crestere de 13,4%. Valoarea acestora a ajuns la 3,58 miliarde lei la finalul lunii noiembrie 2012.

Numarul restantierilor continua sa urce si se ridica la peste 740.000 de persoane. Aproximativ 90% din totalul restantelor inregistreaza fie mai mult de 90 zile de intarziere fie sunt deja in faza de colectare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus