top banner

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

03 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Foto Unsplash.com

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare. 
Migrarea cu vechiul imprumut la o alta banca unde poti gasi conditii mai bune poate fi o solutie cand noile costuri compenseaza efortul depus pentru intocmirea unei alte documentatii si monitorizarea ofertelor concurente. 
In final, calculele trebuie facute tinand cont atat de nivelul comparabil al dobanzilor, cat si de costurile adiacente (comisioane de acordare a noului imprumut si de rambursare anticipata a celui vechi, acolo unde este cazul). 
Trecem in revista mai jos cateva solutii de refinantare propuse de banci si analizam cat de avantajoase sunt acestea in comparatie cu ofertele lor standard. 
BRD propune un Habitat mai confortabil la refinantare
In cazul creditelor ipotecare Habitat, cu virare venit, costurile in cazul alegerii unei dobanzi variabile se calculeaza dupa algoritmul IRCC +2,65%. Pentru alegerea unei dobanzi fixe se va plati 9,93% iar in cazul unei dobanzi fixe timp de 3 ani urmata de una variabila, se merge pe o dobanda de plecare de 7,13% urmata de una variabila dupa algoritmul IRCC+3.09%. 
In cazul imprumuturilor de refinantare Habitat pentru care se deruleaza o campanie in aceasta luna, dobanda variabila este de IRCC+2,45%, dobanda fixa este de 9,79% iar cea fixa 3 ani urmata de dobanzi varibile pleaca de la 5,99%, urmata de IRCC+2,5%. 
Dupa cum se observa, cea mai avantajoasa pentru refinantare pare formula unei dobanzi fixe timp de 3 ani urmata de una variabila.
Refinantari cu dobanda de 8,85% la Garanti Bank
Intr-o campanie care se deruleaza pana pe 16 iunie, Garanti Bank ofera credite de refinantare posesorilor de imprumuturi de nevoi persoanale fara ipoteca contractate la alte banci sau chiar la Garanti anterior. 
Creditele se acorda in lei, pentru o perioada de maxim 120 luni (refinantarile mai mari de 60 de luni se aplica doar pentru refinantarea creditelor contractate inainte de data de 8 iulie 2020, fara posibilitatea acordarii unei sume suplimentare), la o dobanda de 8,85% pe an, fara comision de analiza dosar si cu un comision de administrare lunar de 20 de lei. 
Fata de oferta standard, care presupunea o dobanda fixa de 10,5% fara virare venit si 9,9% cu virare venit, este o reducere de peste un punct procentual. 
Raiffeisen are refinantari pentru credite cu scadenta pana la 10 ani
Este vorba de credite de nevoi personale fara ipoteca, cu scadenta maxima de 10 ani (pentru creditele refinantate acordate inainte de 8 iulie 2020, in caz contrar scadenta maxima este 5 ani). 
Dobanda standard, fixa, este de 12,5% dar pentru cei care primiesc salariul in cont (reducere de 1 punct procentual) si incheie o asigurare de viata (reducere de 2 puncte procentuale) se poate ajunge la 9,5%.
Comisionul de analiza este de 200 lei iar cel de administrare de 5 lei lunar iar campania Raiffeisen se incheie in 9 iunie.
Fata de creditul de nevoi personale Flexicredit acordat in agentii, fara virare venit, cu 15,5% dobanda fixa, avantajele creditului de refinantare sunt evidente-dobanda este cu 3 puncte procentuale mai mica. 
ING, diferenta majora intre refinantarile interne si externe
Daca in cazul refinantarilor interne (refinantarea unui credit mai vechi acordat de banca), la ING Bank conditiile sunt similare celor din oferta standard, in cazul refinantarilor externe (imprumuturi mai vechi luate de la alte banci) acestea se imbunatatesc substantial, dobanzile fiind mai mici cu peste un punct procentual. 
De exemplul, in cazul creditelor de nevoi personale, ING Personal, fara ipoteca, fara virare de venituri si fara asigurare, marja bancii in cazul creditelor cu dobanda variabila este de 8,03% pentru creditele sub 20.000 lei, 7,29% pentru cele cuprinse intre 20.000-49.999 lei si 6,53% pentru cele peste 50.000 lei. 
In cazul refinantarilor externe, marja bancii va fi de  6,83% pentru credite sub 20.000 lei, 6,09% pentru cele cuprinse intre 20.000-49.999 lei si 5,33% pentru cele de peste 50.000 lei. 
In cazul creditelor standard cu dobanda fixa, aceasta este de 15,19% pentru creditele fara virare venituri si fara asigurare de valoare mai mica de 20.000 lei, 14,45% pentru cele de valoare cuprinsa intre 20.000-49.999 lei si 13,69% pentru cele mai mari de 50.000 lei in vreme ce refinantarile externe in aceleasi conditii au dobanzi fixe de 13,99%/13,25%/12,49%. 
BCR ofera 1,5 puncte procentuale “prima de instalare”
Dobânda standard pentru creditul de nevoi personale George pe 5 ani este fixă, cuprinsă între 9,79% și 19,99%/an (DAE de la 10,24% la 21,93%) și diferă în funcție de mai multe variabile utilizate în analiza cererii de credit, istoricul relației cu banca, venitul realizat, vechimea locului de munca, ratele în derulare și comportamentul de plată, sumă, perioada creditului, etc. 
Se poate obtine insa in final o dobândă fixă cuprinsă între 7,79% și 17,99%, deoarece exista reduceri la dobândă când se opteaza pentru: salariu sau pensie încasate la BCR (1 pp), salariu sau pensie încasate la BCR și refinanțare credit de la alte bănci (1,5 pp), asigurare de credit achiziționată prin intermediul BCR (0,50 pp). 
Migrarea cu creditul de nevoi personale la BCR poate aduce deci o dobanda cu pana la 2 pp mai mica (daca se opteaza in plus pentru asigurare si virarea veniturilor) decat cea din oferta standard a bancii. 
Pentru a alege solutia de refinantare optima apelati la comparatorul Conso

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul