top banner

Recuperatorii de creante care intimideaza clientii pot fi amendati

21 Martie 2012 | Autor: Marius Serban

Recuperatorii de creante care intimideaza clientii pot fi amendati

Recuperatorii de creante care trimit mesaje scrise de intimidare a clientilor sunt amendati in Letonia si fortati sa renunte la practicile folosite. Sanctiunile sunt impuse pentru utilizarea unor practici comerciale neloiale, care pot fi invocate si de catre consumatorii din Romania, aflati in situatii similare.
Autoritatea pentru protectia consumatorilor din Letonia (PCC) a intervenit recent pentru a stopa actiunile de intimidare puse in practica de Regnus, o companie de recuperare creante. Aceasta trimitea scrisori catre clientii cu datorii, prin care furniza informatii false despre procesul de recuperare a datoriilor.
Mesaje false de intimidare
Prin aceasta tactica, compania urmarea sa intimideze clientii, astfel incat acestia sa isi plateasca datoriile.  Principalele mesaje utilizate erau:
  • in cazul in care clientul nu achita datoria si dobanzile aferente, compania este autorizata sa execute silit locuinta si toate bunurile mobile din locuinta atat ale clientului cat si ale rudelor apropiate;
  • in acelasi timp, compania va pune sechestru pe locuinte si banii din conturi;
  • daca veniturile obtinute in urma executarii silite nu vor acoperi datoria, compania va inainta plangere penala la politie pentru frauda.
Autoritatile letone au ajuns la concluzia ca recuperatorul lasa impresia ca poate executa orice bun mobil si imobil, fara sa fie necesara o hotarare judecatoreaca. In plus, compania sugera ca dispune de dovezi care atesta comiterea unei fraude de catre consumatori.
In urma a numeroase reclamatii venite de partea consumatorilor, CPP a decis amendarea companiei si interzicerea acestor practici comerciale neloiale.
Practicile comerciale neloiale sunt sanctionate si la noi
Si in Romania, activitatea recuperatorilor de creante depaseste uneori limitele legale, prin intermediul unor tehnici de intimidare similare.
Clientii aflati in astfel de situatii ar putea reclama compania la Oficiile Nationale pentru Protectia Consumatorilor, motivand existenta unor practici comerciale neloiale.
Cum aceste practici sunt reglementate printr-o directiva europeana, legislatia autohtona poate fi aplicata pentru a sanctiona recuperatorii, la fel ca in Letonia.
O solutie mult mai adecvata ar fi insa aparitia unui cadru legal pentru activitatea recuperatorilor de creante, care sa impuna reguli de conduita pe aceasta piata. Din pacate, autoritatile romane continua de cativa ani buni sa isi asume angajamente contrare in fata FMI si Comisiei Europene, respectiv de a nu promova sub nicio forma o astfel de lege.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul