Profilul clientului conteaza tot mai mult la stabilirea dobanzii la credite

Bancile au inceput sa isi particularizeze ofertele in functie de profilul de risc al fiecarui client. Cei care au un istoric de plata bun beneficiaza din start de costuri mai mici.

Mai multe institutii de credit merg pe varianta costurilor diferite in functie de profilul de risc al clientului. Momentan, strategia se aplica doar la creditele de consum, fara ipoteca. Cei care decid sa depuna o cerere de credit la banca pot afla dinainte daca beneficiaza sau nu de o dobanda mai mica. In general, criteriile de departajare a clientilor tin de istoricul de plata sau de nivelul salariului.

Astfel, la BCR, rata dobanzii se stabileste in functie de istoricul de creditare, comportamentul de plata, vechimea si continuitatea in munca. De asemenea, conteaza si daca respectivul solicitant isi incaseaza sau nu salariul intr-un cont deschis la BCR.

Pentru clientii care se incadreaza in aceste cerinte rata dobanzii incepe de la 13,5% pe an la lei, la creditele de nevoi personale fara ipoteca. Pentru clientii standard, rata dobanzii poate ajunge insa pana la un maxim de 19,9% pe an.

La ING Bank conteaza atat incasarea salariului intr-un cont ING cat si instoricul clientului cu banca. In functie de aceste doua criterii, rata dobanzii poate varia intre 11,06% si 18,06%.

Bancpost ofera dobanzi diferite in functie de istoricul situatia clientului de la Biroul de Credit. Astfel, la creditele de consum in lei dobanda variaza intre 9,5% si 13,9% iar la euro variaza intre 9% si 12%.

Si Credit Agricole are doua oferte de credite de consum in lei, pentru care dobanda variaza in functie de profilul clientului. Diferenta se traduce in 4,5 puncte procentuale in minus la dobanda, reducere pe care o pot obtine clientii cu un profil de risc mai scazut.

La aceasta se mai adauga o reducere de 2 procente pentru incasarea salariului prin banca. Banca nu ofera insa detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un solicitant pentru a obtine o dobanda mai avantajoasa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus