Profilul clientului conteaza tot mai mult la stabilirea dobanzii la credite

Bancile au inceput sa isi particularizeze ofertele in functie de profilul de risc al fiecarui client. Cei care au un istoric de plata bun beneficiaza din start de costuri mai mici.

Mai multe institutii de credit merg pe varianta costurilor diferite in functie de profilul de risc al clientului. Momentan, strategia se aplica doar la creditele de consum, fara ipoteca. Cei care decid sa depuna o cerere de credit la banca pot afla dinainte daca beneficiaza sau nu de o dobanda mai mica. In general, criteriile de departajare a clientilor tin de istoricul de plata sau de nivelul salariului.

Astfel, la BCR, rata dobanzii se stabileste in functie de istoricul de creditare, comportamentul de plata, vechimea si continuitatea in munca. De asemenea, conteaza si daca respectivul solicitant isi incaseaza sau nu salariul intr-un cont deschis la BCR.

Pentru clientii care se incadreaza in aceste cerinte rata dobanzii incepe de la 13,5% pe an la lei, la creditele de nevoi personale fara ipoteca. Pentru clientii standard, rata dobanzii poate ajunge insa pana la un maxim de 19,9% pe an.

La ING Bank conteaza atat incasarea salariului intr-un cont ING cat si instoricul clientului cu banca. In functie de aceste doua criterii, rata dobanzii poate varia intre 11,06% si 18,06%.

Bancpost ofera dobanzi diferite in functie de istoricul situatia clientului de la Biroul de Credit. Astfel, la creditele de consum in lei dobanda variaza intre 9,5% si 13,9% iar la euro variaza intre 9% si 12%.

Si Credit Agricole are doua oferte de credite de consum in lei, pentru care dobanda variaza in functie de profilul clientului. Diferenta se traduce in 4,5 puncte procentuale in minus la dobanda, reducere pe care o pot obtine clientii cu un profil de risc mai scazut.

La aceasta se mai adauga o reducere de 2 procente pentru incasarea salariului prin banca. Banca nu ofera insa detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un solicitant pentru a obtine o dobanda mai avantajoasa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus