top banner

Problemele clientilor agresati de recuperatorii de creante

22 Mai 2012 | Autor: Marius Serban

Problemele clientilor agresati de recuperatorii de creante

Guvernul si BNR s-au opus proiectului legislativ privind reglementarea recuperatorilor de creante, fara sa efectueze niciun studiu cu privire la situatia clientilor. Conso.ro va prezinta principalele probleme cu care clientii din Romania se pot confunta, pornind de la reclamatiile primite de autoritatile din Statele Unite.
In urma cu 35 de ani, Statele Unite au introdus o lege speciala pentru a elimina practicile abuzive ale recuperatorilor de creante. Cadrul legal a stabilit un set clar de reguli pentru derularea acestor activitati, cum ar fi momentul si locul unde recuperatorii pot suna clientii, restrictionarea modului de comunicare a datoriei, interzicea amenintarilor, tacticilor abuzive si inselatoare.
La noi, nu exista nicio legislatie specifica pentru recuperatorii de creante, iar guvernul si BNR s-au angajat in fata Fondului Monetar International sa nu promoveze un astfel de proiect legislativ.
Decizia a fost sustinuta doar prin necesitatea de a proteja sectorul financiar, fara sa se efectueze niciun studiu de impact cu privire la situatiile cu care se confrunta consumatorii.
Conso.ro prezinta mai jos principalele probleme cu care clientii din Romania se pot confunta, pornind de la reclamatiile primite de autoritatile din Statele Unite:
      1.    Hartuirea debitorilor si a altor persoane
In 2011, 40% dintre reclamatiile primite de Federal Trade Commission (autoritatea federala pentru protectia consumatorilor) s-au referit la faptul ca recuperatorii sunau in mod repetat sau continuu. De multe ori, erau date telefoane inainte de 8 dimineata sau dupa 9 seara sau in intervale orare cand stiau ca este inconvenient pentru client.
In 14% dintre cazuri, recuperatorii au fost acuzati ca au folosit un limbaj obscen sau abuziv. Au fost chiar si recuperatori care au amenintat ca vor face uz de violenta, daca debitorul nu isi achita datoria.
      2.    Solicitarea unei sume mai mari decat este premisa prin lege sau prin contract
In unele cazuri, autoritatile au primit reclamatii ca recuperatorii solicita sume pe care clientii nu le datoreaza sau sume mai mari decat cele datorate.
Recuperatorii au solicitat uneori dobanzi, comisioane si costuri care nu erau acoperite prin contracte.
       3.    Absenta unei notificari scrise catre consumator
O alta abatere este ca unii recuperatorii nu trimit notificari scrise catre consumatori, unde sa precizeze suma datorata, denumirea creditorului de la care a preluat creanta si perioada in care consumatorul poate sa conteste datoria.
Deoarece nu primesc aceste notificari, multi consumatori nu stiu ca ei trebuie sa trimita un raspuns in scris, daca sumele nu corespund cu realitatea. In 2011, peste 25% dintre reclamatii au sesizat aceasta neregula.
       4.    Amenintarea cu consecinte dure daca datoria nu este achitata
Conform legistlatiei americane, recuperatorii nu au voie sa ameninte consumatorii cu ce s-ar putea intampla daca nu isi platesc datoria, decat in cazul in care intentioneaza sa puna in aplicare masurile respective.
De cele mai multe ori, acestia ameninta in mod fals ca vor initia procese civile sau penale, ca vor opri intreg salariul si vor vinde casa, ca vor crea probleme la locul de munca, ca vor trimite clientul la inchisoare sau ca vor avea grija ca el sa nu mai ia credit niciodata.
      5.    Ascunderea identitatii de recuperator de creante
In unele cazuri, recuperatorii de creante nu isi prezinta adevarata indentitate atunci cand contacteaza debitorul. Scopul urmarit este sa obtina de la client informatii pe care apoi sa le foloseasca impotriva sa, in procedurile de recuperare a datoriei.
      6.    Dezvaluirea datoriei catre terte persoane
Recuperatorii recurg uneori la contactarea persoanelor apropiate de debitor, carora le prezinta problemele acestuia, cu scopul de a-l injosi si a-l face pe client sa-si achite datoria mai repede. Mai mult, folososc un limbaj abuziv si  hartuitor cu persoanele contactate, incercand sa obtina si de la acestea sume de bani.
Contactarea repetata a colegilor de serviciu poate face ca persoana respectiva sa isi piarda locul de munca, iar relatiile debitorului cu familia, prietenii si vecinii pot suferi de pe urma acestor practici abuzive.
      7.    Datoriile contestate nu sunt verificate
In cazul in care un consumator reclama ca suma datorata nu corespunde cu realitatea, recuperatorul are obligatia legala sa verifice sumele cu finantatorul de la care a preluat datoria si sa prezinta consumatorului, documente care sa justifice pretentiile sale.
Doar dupa ce aceste documente sunt trimise catre consumator, firma colectoare poate relua procedurile de recuperare. Multi consumatorii au reclamat insa ca unii recuperatorii au ignorat contestatiile lor si au continuat sa contacteze debitorul pentru a plati sumele initiale.
Asa cum lesne se poate observa, stabilitatea sectorului bancar din Romania nu ar fi deloc subrezita daca aceste 7 grave probleme cu care se pot confrunta consumatorii ar fi eliminate, printr-o legislatie adecvata.
Piata recuperatorilor de creante este una vitala pentru buna functionare a creditarii, insa practicile prezentate mai sus nu numai ca ar trebuie considerate ilegale, dar sunt si contraproductive: clientii pot ajunge sa isi piarda locul de munca si nu vor mai plati datoria deloc. In plus, practicile abuzive creeaza un dezavantaj competitiv pentru companiile corecte, care se abtin de la aceste proceduri. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul