Primul pas spre actiunile colective ale consumatorilor se face in februarie

Dupa indelungi dezbateri si discutii privind o posibila amanare, Codul de procedura civila pare sa fi reintrat pe traseul initial si va intra in vigoare de la 15 februarie. Prin acesta s-ar pune bazele legislative necesare eliminarii clauzelor abuzive din toate contractele de adeziune, inclusiv contractele de credit bancar.

Parlamentarii au clarificat situatia legislativa de fond care permite astfel intrarea in vigoare a Codului de procedura civila. Proiectul de lege privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 a fost adoptat, ceea ce permite ca prevederile noului Cod de procedura civila sa intre in vigoare din februarie 2013.

Mai multe drepturi pentru consumatori


Proiectul pune piatra de temelie pentru solutionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune.

Mai exact, modificarile prevad ca odata ce o instanta nationala va constata caracterul abuziv al unei clauze intr-un contract de adeziune, instanta poate sa emita o hotarare prin care sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

Avand in vedere caracterul standard al contractelor de credit, considerate astfel de adeziune, de aceste prevederi vor putea beneficia si clientii bancilor. Spre exemplu, daca o instanta considera un comision abuziv, poate sa hotarasca eliminarea lui din toate contractele de credit similare aflate in derulare.

Bancile nu au reusit decat sa faca valuri


In toamna lui 2012, bancile au creat valuri printr-o scrisoare trimisa catre Ministerul Justitiei si BNR, prin care solicitau modificarea acestei prevederi.

La momentul respectiv a fost adus in discutie sustinerea primita din partea BNR si a FMI in urma cu 2 ani cand “interventia coordonata” a celor 2 institutii ar fi rezultat in contracararea efectelor negative ale OUG 50/2010 asupra portofoliilor bancilor.

Ca si atunci, bancherii au solicitat acelasi sprijin si acum si au calculat ca impactul intrarii in vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro.

Raspunsurile nu au fost facute publice


In toamna, institutiile vizate nu au dorit sa ofere o replica scrisorii ARB. Situatia nu s-a schimbat cu mult in prezent.

Ministerul Justitiei nu a facut nicio precizare publica pe marginea acestei scrisori dar a facilitat adoptarea in termen a Codului de procedura civila, ceea ce contravine in esenta solicitarii bancherilor.

BNR nu a comentat pe marginea continutului acestei scrisori si nu a specificat pana acum daca un raspuns a fost sau nu formulat. Pe de alta parte, oficialii Bancii Centrale tin sa precize ca BNR nu are initiativa legislativa, deci nu are cum sa modifice o lege in vigoare, chiar daca ARB ar solicita acest lucru.

O noutate vine din partea FMI, care pare sa detina iar rolul principal in relatia bancheri-consumatori.

Reprezentantul misiunii a declarat ca trebuie aparate interesele consumatorilor, dar este important “cum aplici legile”.

“Nimeni nu-si doreste sa alunge investitorii bancari. Am convenit cu guvernul si cu BNR sa se faca studii de impact si anumite verificari ale procesurilor pentru a se asigura ca aplicarea Codului de procedura civila se va face de o maniera care sa protejeze consumatorii si in acelasi timp sa nu alunge bancile”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Ramane de vazut cum vor interpreta guvernantii aceasta declaratie si daca in textul scrisorii de intentie se vor angaja, ca si in trecut, sa evite prevederile legislative care ofera beneficii consumatorilor de servicii financiare.

De asemenea, daca se solicita studii de impact, se poate presupune ca pana la definitivarea acestora, aplicarea prevederilor poate fi amanata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus