Primul pas spre actiunile colective ale consumatorilor se face in februarie


Dupa indelungi dezbateri si discutii privind o posibila amanare, Codul de procedura civila pare sa fi reintrat pe traseul initial si va intra in vigoare de la 15 februarie. Prin acesta s-ar pune bazele legislative necesare eliminarii clauzelor abuzive din toate contractele de adeziune, inclusiv contractele de credit bancar.

Parlamentarii au clarificat situatia legislativa de fond care permite astfel intrarea in vigoare a Codului de procedura civila. Proiectul de lege privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 a fost adoptat, ceea ce permite ca prevederile noului Cod de procedura civila sa intre in vigoare din februarie 2013.

Mai multe drepturi pentru consumatori


Proiectul pune piatra de temelie pentru solutionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune.

Mai exact, modificarile prevad ca odata ce o instanta nationala va constata caracterul abuziv al unei clauze intr-un contract de adeziune, instanta poate sa emita o hotarare prin care sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

Avand in vedere caracterul standard al contractelor de credit, considerate astfel de adeziune, de aceste prevederi vor putea beneficia si clientii bancilor. Spre exemplu, daca o instanta considera un comision abuziv, poate sa hotarasca eliminarea lui din toate contractele de credit similare aflate in derulare.

Bancile nu au reusit decat sa faca valuri


In toamna lui 2012, bancile au creat valuri printr-o scrisoare trimisa catre Ministerul Justitiei si BNR, prin care solicitau modificarea acestei prevederi.

La momentul respectiv a fost adus in discutie sustinerea primita din partea BNR si a FMI in urma cu 2 ani cand “interventia coordonata” a celor 2 institutii ar fi rezultat in contracararea efectelor negative ale OUG 50/2010 asupra portofoliilor bancilor.

Ca si atunci, bancherii au solicitat acelasi sprijin si acum si au calculat ca impactul intrarii in vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro.

Raspunsurile nu au fost facute publice


In toamna, institutiile vizate nu au dorit sa ofere o replica scrisorii ARB. Situatia nu s-a schimbat cu mult in prezent.

Ministerul Justitiei nu a facut nicio precizare publica pe marginea acestei scrisori dar a facilitat adoptarea in termen a Codului de procedura civila, ceea ce contravine in esenta solicitarii bancherilor.

BNR nu a comentat pe marginea continutului acestei scrisori si nu a specificat pana acum daca un raspuns a fost sau nu formulat. Pe de alta parte, oficialii Bancii Centrale tin sa precize ca BNR nu are initiativa legislativa, deci nu are cum sa modifice o lege in vigoare, chiar daca ARB ar solicita acest lucru.

O noutate vine din partea FMI, care pare sa detina iar rolul principal in relatia bancheri-consumatori.

Reprezentantul misiunii a declarat ca trebuie aparate interesele consumatorilor, dar este important “cum aplici legile”.

“Nimeni nu-si doreste sa alunge investitorii bancari. Am convenit cu guvernul si cu BNR sa se faca studii de impact si anumite verificari ale procesurilor pentru a se asigura ca aplicarea Codului de procedura civila se va face de o maniera care sa protejeze consumatorii si in acelasi timp sa nu alunge bancile”, a precizat Erik de Vrijer, seful delegatiei FMI.

Ramane de vazut cum vor interpreta guvernantii aceasta declaratie si daca in textul scrisorii de intentie se vor angaja, ca si in trecut, sa evite prevederile legislative care ofera beneficii consumatorilor de servicii financiare.

De asemenea, daca se solicita studii de impact, se poate presupune ca pana la definitivarea acestora, aplicarea prevederilor poate fi amanata.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus