Premiera la INM: Reprezentantii consumatorilor participa la sesiunile de formare in drept bancar

Reprezentantii asociatiilor de consumatori din domeniul financiar bancar vor putea participa, in premiera, in calitate de observatori, la seminarele de formare in domeniul dreptului bancar organizate de Institutul National al Magistraturii (INM). Precizarea este cuprinsa intr-un raspuns al Institutului transmis la solicitarea a patru asociatii din domeniu.

“In ceea ce priveste solicitarea dumneavoastra referitoare la participarea in calitate de observator in cadrul seminarelor mentionate, dorim sa va informam ca, desi sesiunile de formare organizate de INM nu sunt, de regula, deschise publicului, obiectivul lor principal fiind formarea judecatorilor si procurorilor romani, avand in vedere interesul manifestat de semnatarii adresei transmise, INM va permite participarea a cate un reprezentant desemnat de fiecare din cele patru entitati”, se mentioneaza in raspunsul INM.

INM accepta ideea dezbaterii cu toate partile implicate

Pe de alta parte, institutia a transmis ca agendele seminariilor se afla in curs de finalizare. In acest context, a fost apreciata ca „interesanta” propunerea ca la aceste actiuni de formare sa fie invitate toate partile implicate, respectiv aparatori ai bancilor, clientilor, reprezentati ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, respectiv ai BNR, s-a apreciat ca “excede obiectivelor stiintifice deja stabilite”, respectiv insusirea unor notiuni de baza in domenul economico-financiar si unificarea practicii judiciare in materie. „In viitor ar putea fi imaginate activitati care sa fie deschise participarii tuturor actorilor amintiti, structurate ca forumuri de dezbatere in materie”.

In prezent, au fost invitate sa participe la seminare doar reprezentanti ai caselor de avocatura Clifford Chance Badea, Bondoc & Asociatii si Bulboaca & Asociatii, acestea fiind selectate din randul caselor de avocatura cu departamente de banking&finance, din topul oficial realizat de Chambers&Partners, scrie INM.
 
INM nu doreste sa publice inregistrarea dezbaterilor

In acelasi context, magistratii sunt de parere ca postarea pe site a inregistrarilor cursurilor de formare este necesara doar atunci cand implica modificari importante ale legislatiei in vigoare.

In toate celelalte situatii, inregistrarile evenimentelor nu au fost facute publice, pentru ca participantii sa poata sa-si exprime necenzurat opiniile, pentru o mai buna eficienta a demersului formativ, se mentioneaza in raspunsul INM.

Seminariile de formare se vor desfasura in 10 aprilie si 9 octombrie la Bucuresti, respectiv in 27 aprilie si 5 octombrie la Sinaia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus