Premiera la INM: Reprezentantii consumatorilor participa la sesiunile de formare in drept bancar

Reprezentantii asociatiilor de consumatori din domeniul financiar bancar vor putea participa, in premiera, in calitate de observatori, la seminarele de formare in domeniul dreptului bancar organizate de Institutul National al Magistraturii (INM). Precizarea este cuprinsa intr-un raspuns al Institutului transmis la solicitarea a patru asociatii din domeniu.

“In ceea ce priveste solicitarea dumneavoastra referitoare la participarea in calitate de observator in cadrul seminarelor mentionate, dorim sa va informam ca, desi sesiunile de formare organizate de INM nu sunt, de regula, deschise publicului, obiectivul lor principal fiind formarea judecatorilor si procurorilor romani, avand in vedere interesul manifestat de semnatarii adresei transmise, INM va permite participarea a cate un reprezentant desemnat de fiecare din cele patru entitati”, se mentioneaza in raspunsul INM.

INM accepta ideea dezbaterii cu toate partile implicate

Pe de alta parte, institutia a transmis ca agendele seminariilor se afla in curs de finalizare. In acest context, a fost apreciata ca „interesanta” propunerea ca la aceste actiuni de formare sa fie invitate toate partile implicate, respectiv aparatori ai bancilor, clientilor, reprezentati ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, respectiv ai BNR, s-a apreciat ca “excede obiectivelor stiintifice deja stabilite”, respectiv insusirea unor notiuni de baza in domenul economico-financiar si unificarea practicii judiciare in materie. „In viitor ar putea fi imaginate activitati care sa fie deschise participarii tuturor actorilor amintiti, structurate ca forumuri de dezbatere in materie”.

In prezent, au fost invitate sa participe la seminare doar reprezentanti ai caselor de avocatura Clifford Chance Badea, Bondoc & Asociatii si Bulboaca & Asociatii, acestea fiind selectate din randul caselor de avocatura cu departamente de banking&finance, din topul oficial realizat de Chambers&Partners, scrie INM.
 
INM nu doreste sa publice inregistrarea dezbaterilor

In acelasi context, magistratii sunt de parere ca postarea pe site a inregistrarilor cursurilor de formare este necesara doar atunci cand implica modificari importante ale legislatiei in vigoare.

In toate celelalte situatii, inregistrarile evenimentelor nu au fost facute publice, pentru ca participantii sa poata sa-si exprime necenzurat opiniile, pentru o mai buna eficienta a demersului formativ, se mentioneaza in raspunsul INM.

Seminariile de formare se vor desfasura in 10 aprilie si 9 octombrie la Bucuresti, respectiv in 27 aprilie si 5 octombrie la Sinaia.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus