top banner

Polonia: Disputa intre presedinte si banca centrala pe tema creditelor in CHF

21 August 2015 | Autor: Conso

Presedintele polonez a afirmat intr-un interviu pentru Reuters ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea rezolvarii situatiei legate de creditele in CHF. Oficialii bancii centrale s-au plasat de partea bancilor, avertizand ca acestea ar putea solicita compensatii de la stat in cazul in care solutia de conversie ar fi prea radicala.
Presedintele polonez Andrzej Duda, castigatorul surpriza al alegerilor desfasurate in aceasta primavara, care si-a inceput oficial mandatul la inceputul lunii august, a afirmat ca rezolvarea situatiei creditelor in franci elvetieni nu trebuie sa fie problema contribuabililor polonezi.
Un presedinte care spune lucrurilor pe nume
„Desigur, statul poate sprijini acest proces, spre exemplu prin activitatea legislativa, dar responsabilitatea rezolvarii problemei apartine bancilor, pentru ca ele sunt cele care au beneficiat de pe urma acestor credite” a spus Duda.
„Sa ne reamintim ca bancile fac profituri uriase in Polonia”, a afirmat presedintele, care a adaugat ca „profiturile ajung in proportie semnificativa, intr-un fel sau altul, la bancile-mama din strainatate, iar polonezii nu beneficiaza de pe urma acestor profituri, la fel cum nu beneficiaza nici economia Poloniei. In acelasi timp, comisioanele bancare sunt printre cele mai ridicate din Europa.”
In opinia presedintelui Duda, creditorii au esuat in demersul de informare al clientilor in ceea ce priveste riscurile asociate creditelor in franci elvetieni. “Clientii bancilor nu trebuie sa fie experti in legea bancara, nu trebuie sa fie experti in lumea financiara”, a afirmat Duda.
Presedintele s-a aratat deschis sa promoveze propriul proiect de lege pentru rezolvarea problemei, in conditiile in care proiectul de lege aflat in prezent in dezbatere si care este propus de guvern nu ii va ajuta suficient pe debitorii cu credite in franci elvetieni.
Banca centrala avertizeaza ca bancile ar putea cere compensatii
In paralel, oficialii bancii centrale se arata preocupati mai degraba de compensatiile pe care bancile din Polonia le-ar putea cere de la stat, daca proiectul de lege care va fi adoptat va fi prea generos cu debitorii.
Actionarii bancilor poloneze ar putea solicita un arbitraj international, iar bancile ar putea ataca legea la Curtea Constitutionala, au declarant pentru Reuters surse din zona bancara.
“Luand in considerare potentialul impact al legii asupra finantelor publice, atragem atentia ca exista mai multe opinii legale conform carora exista dubii cu privire la constitutionalitatea prevederilor actului normativ. Aceasta ar putea crea un risc in ceea ce priveste solicitarea de compensatii din partea bancilor si a actionarilor acestora”, se afirma intr-o opinie a bancii centrale poloneze transmisa Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul