top banner

Polonia: Disputa intre presedinte si banca centrala pe tema creditelor in CHF

21 August 2015 | Autor: Conso

Presedintele polonez a afirmat intr-un interviu pentru Reuters ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea rezolvarii situatiei legate de creditele in CHF. Oficialii bancii centrale s-au plasat de partea bancilor, avertizand ca acestea ar putea solicita compensatii de la stat in cazul in care solutia de conversie ar fi prea radicala.
Presedintele polonez Andrzej Duda, castigatorul surpriza al alegerilor desfasurate in aceasta primavara, care si-a inceput oficial mandatul la inceputul lunii august, a afirmat ca rezolvarea situatiei creditelor in franci elvetieni nu trebuie sa fie problema contribuabililor polonezi.
Un presedinte care spune lucrurilor pe nume
„Desigur, statul poate sprijini acest proces, spre exemplu prin activitatea legislativa, dar responsabilitatea rezolvarii problemei apartine bancilor, pentru ca ele sunt cele care au beneficiat de pe urma acestor credite” a spus Duda.
„Sa ne reamintim ca bancile fac profituri uriase in Polonia”, a afirmat presedintele, care a adaugat ca „profiturile ajung in proportie semnificativa, intr-un fel sau altul, la bancile-mama din strainatate, iar polonezii nu beneficiaza de pe urma acestor profituri, la fel cum nu beneficiaza nici economia Poloniei. In acelasi timp, comisioanele bancare sunt printre cele mai ridicate din Europa.”
In opinia presedintelui Duda, creditorii au esuat in demersul de informare al clientilor in ceea ce priveste riscurile asociate creditelor in franci elvetieni. “Clientii bancilor nu trebuie sa fie experti in legea bancara, nu trebuie sa fie experti in lumea financiara”, a afirmat Duda.
Presedintele s-a aratat deschis sa promoveze propriul proiect de lege pentru rezolvarea problemei, in conditiile in care proiectul de lege aflat in prezent in dezbatere si care este propus de guvern nu ii va ajuta suficient pe debitorii cu credite in franci elvetieni.
Banca centrala avertizeaza ca bancile ar putea cere compensatii
In paralel, oficialii bancii centrale se arata preocupati mai degraba de compensatiile pe care bancile din Polonia le-ar putea cere de la stat, daca proiectul de lege care va fi adoptat va fi prea generos cu debitorii.
Actionarii bancilor poloneze ar putea solicita un arbitraj international, iar bancile ar putea ataca legea la Curtea Constitutionala, au declarant pentru Reuters surse din zona bancara.
“Luand in considerare potentialul impact al legii asupra finantelor publice, atragem atentia ca exista mai multe opinii legale conform carora exista dubii cu privire la constitutionalitatea prevederilor actului normativ. Aceasta ar putea crea un risc in ceea ce priveste solicitarea de compensatii din partea bancilor si a actionarilor acestora”, se afirma intr-o opinie a bancii centrale poloneze transmisa Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul