top banner

Persoanele cu venituri mici continua sa fie puternic indatorate

10 Octombrie 2014 | Autor: Conso

Gradul de indatorare al populatiei a inregistrat o tendinta de scadere in ultima perioada, insa persoanele cu venituri mici continua sa isi achite cu greu ratele la banca.
La nivel agreagat, gradul de indatorare al populatiei cunoaste o evolutie favorabila, desi se mentine relativ ridicat, se arata in cel mai recent raport de stabilitate financiara publicat de BNR.
Valoarea indatorarii populatiei la banci si IFN-uri (incluzand si creditele externalizate) este importanta (111,8 miliarde lei in august 2014), dar in scadere (de la 115,9 miliarde lei, in decembrie 2012).
De asemenea, numarul persoanelor indatorate s-a redus usor (la 4,12 milioane in august 2014, fata de 4,31 milioane in iunie 2013) si reprezinta 43% din populatia activa la sfarsitul lui 2013.
Serviciul datoriei (raportul dintre rate si venitul net) cunoaste insa diferente foarte mari, in functie de venitul populatiei. Cel mai puternic afectate raman persoanele cu venituri mai mici de 700 lei. Conform estimarilor BNR, serviciul datoriei se plaseaza, in medie, la 60% in acest caz. Prin urmare, mai mult de jumatate din venitul lunar este destinat platii ratelor la banca.
“Conform evidentelor empirice, un grad de indatorrare inferior pragului de 45% este dezirabil din perspectiva creditarii sustenabile, un nivel al serviciului datoriei in venitul disponibil superior acestui prag conducand la o crestere importanta a probabilitatii de crestere nesustenabila a creditarii”, semnaleaza BNR.
La persoanele care au un venit lunar cuprins intre 700 si 1.500 lei, serviciul datoriei coboara sub 40%, iar pe masura ce venitul creste, povara datoriei scade. Pentru clientii cu venituri mai mari de 7.000 lei pe luna, serviciul datoriei scade sub pragul de 20% (in medie).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Legea care limiteaza valoarea DAE si cuantumul sumelor datorate pentru creditele IFN-urilor si sumele revendicate de recuperatorii de creante a fost publicata in Monitorul Oficial in 13 august si va intra in vigoare in 90 de zile.

19 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul