Printre beneficiile aduse clientilor in sedinta de marti a Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor se numara adoptarea amendamentului potrivit caruia bancile nu pot solicita comisioane in cazul in care clientii solicita schimbarea datei din luna la care se face plata ratei creditului.
De asemenea, deputatii au fost de acord ca in cazul in care banca accepta schimbarea garantiei creditului, aceasta operatiune sa nu presupuna plata vreunui comision din partea clientilor. Acestia vor plati doar evaluarea noii garantii, cheltuielile notariale si alte cheltuieli care nu au legatura cu operatiunea bancara.
Deputatii nu au reusit sa stabileasca forma finala a unui amendament prin care sa se ofere protectie suplimentara persoanelor care se afla in situatii nevaforabile, respectiv intra in somaj sau sufera o diminuare simtitoare a veniturilor. Problema a ramas sa fie dezbatuta intr-o sedinta viitoare a comisiei.
Indiferent de apartenenta politica, deputatii au incercat sa asigure un echilibru intre drepturile bancilor si ale clientilor, existand discutii ample pe fiecare amendament in parte, in vederea asigurarii unui rezultat cat mai corect pentru toate partile implicate.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.
3 Martie 2021 | Credite de consum
Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.
3 Februarie 2021 | Credite de consum
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.
16 Noiembrie 2020 | Credite de consum