top banner

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

20 Februarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

foto Unsplash.com

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile. 
Daca IRCC va avea cateva trimestre de scadere incepand din acest an, cine ia acum un credit de nevoi personale cu dobanda legata de un indice va simti in valoarea ratelor aceasta evolutie, fiind avantajat in fata celor cu credite cu dobanzi fixe, care nu vor simti aceste oscilatii in buzunar. 
Vorbim de creditele de nevoi personale in special pentru ca in cazul creditelor ipotecare dobanda este oricum variabila, exceptand perioada in care se folosesc dobanzile fixe introductorii, perioada limitata insa la cativa ani. 
Ochii tinta pe marja fixa care se adauga la IRCC!
Potrivit comparatorului Conso, un credit avantajos cu dobanda variabila este cel oferit de ProCredit Bank pentru achizitia panourilor fotovoltaice, cu dobanda compusa din IRCC si o marja de numai 3,28%.
Un credit de nevoi personale nenominalizate (refinantare, cu virare de venit) cu o marja fixa care pleaca de la putin peste 2,5% ofera si  OTP Bank.  Dobanzile sunt cuprinse intre 8,49% si 19,49%, corespunzatoare unei marje cuprinse intre 2,52% si 13,52%, personalizata pentru fiecare client “in functie de suma creditului, optiunea privind incasarea venitului prin OTP Bank, refinantarea creditelor de la alte banci, factori asociati cu capacitatea de a rambursa imprumutul precum istoricul de creditare al solicitantului si alte elemente utilizate in analiza cererii de credit”.
Atentie mare, insa, la acest tip de credit! Pentru ca este destul de probabil ca oferta primita de un client cu venituri mici sau medii sa se plaseze in partea superioara a marjei fixe!
Creditele de nevoi personale cu virare de venit de la Banca Transilvania au o marja de 7%, dar aceasta poate fi si de 6,75% in cazul creditului Pacient. 
La ING Bank gasim un credit de nevoi personale cu virare de venit si asigurare de viata cu dobanda egala cu IRCC +7,53% iar la CEC gasim un credit cu asigurare de viata si somaj cu marja de 6,2%.
Ce rost are un interval de variatie de 10 procente?
Daca in cazul creditelor cu dobanda variabila ofertele cu interval de variatie sunt relativ rare, pe segmentul creditelor cu dobanzi fixe ele sunt ultradominante. 
De pilda, OTP Bank, pentru creditul cu virare de venit si refinantare are dobanda cuprinsa intre 7,99% si 18,99%. 
BCR, cu creditul George cu asigurare somaj si refinantare are dobanda intre 7,79% si 18,99%.
Banca Transilvania la creditul cu virare de venituri are dobanda intre 8,9% si 18,5% iar la BRD, la creditul Expresso Verde, gasim un interval de variatie al dobanzii plasat intre 8,75% si 16,14%. 
Garanti Bank limiteaza insa acelasi interval intre 8,4% si 11,52%, cu putin peste 3 procente intre valoarea minima si maxima, ceea ce arata ca se pot practica si astfel de abordari, mai usor de digerat de consumatori.
Pentru ca la o diferenta de 10-11 puncte procentuale intre minimul si maximul dobanzii, este foarte greu pentru un consumator sa isi faca un plan concret si, inca si mai greu, sa compare ofertele cu usurinta. 
Atunci cand diferentele intre dobanzile posibile este atat de mare, aproape ca devine obligatorie o vizita la bancile ale caror oferte ne tenteaza, pentru a obtine o simulare de costuri direct de la sursa. 
Poate ca pe viitor, o abordare mai practica si mai utila consumatorilor din partea finantatorilor ar fi sa ofere intervale mai inguste, precum la Garanti Bank, cu mentiunea ca dobanzile pot iesi din aceste intervale, insa doar in anumite cazuri specifice. In acest fel, potentialii debitori ar fi scutiti de alergatura suplimentara in incercarea lor de a selecta cele mai avantajoase oferte. 
Pentru a analiza oferta de creditare a bancilor consultati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Oferte bancare in sezonul reducerilor

Oferte bancare in sezonul reducerilor

Black Friday a avut in ultimii ani versiuni pentru retailul bancar ce au propus dobanzi mai mici la credite, pachete de cont curent fara costuri, depozite mai atractive, etc. Iar 2023 nu face exceptie.

07 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul