top banner

Nu se ocupa nimeni de studiul de impact privind clauzele abuzive!

30 August 2013 | Autor: Conso

Noile prevederi privind clauzele abuzive au fost amanate sa intre in vigoare de catre guvernul Ponta pentru a se realiza un studiu de impact. Banca Nationala, institutia care ar fi trebuit sa realizeze acest studiu, spune ca studiul la care lucreaza nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive.
Legea clauzelor abuzive a fost modificata de mai bine de 1 an, insa termenul de intrare in vigoare este amanat in mod repetat. Initial, aceste prevederi urmau sa intre in vigoare o data cu noile modificari aduse Codului Civil.
In februarie 2013 – cand Codul Civil s-a modificat – legea clauzelor abuzive a fost amanata pentru a se realiza un studiu de impact. Termenul s-a prelungit de mai multe ori, ultima amanare fiind pana la 1 octombrie 2013. La cum stau lucrurile, prelungirile se vor tine lant, pentru ca nimeni nu se ocupa de acest studiu de impact.
Angajamentul privind realizarea studiului de impact a fost facut de guvernul Ponata atat in notele de fundamentare prin care s-au modificat actele normative, dar si in angajamentul asumat in scrisoare de intentie catre FMI.
Institutia catre care s-a pasat responsabilitatea acestui studiu a fost Banca Nationala, care spune acum ca lucreaza la un alt studiu si nu la cel cu privire la clauzele abuzive.
“Studiul de impact, aflat in derulare, este axat pe gradul de transparenta asociat modului de determinare al veniturilor din dobanzi si comisioane in cadrul contractelor de creditare incheiate intre profesionisti si consumatori. Acesta nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive, ci analizeaza din punct de vedere economic diversele situatii care pot conduce la modificarea contractelor de credit”, a precizat Iuliu Iacobescu, director la Directia Secretariat din BNR, in urma unei solicitari trimise de Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania.
#vocea_clientului#Prin urmare, daca studiul privind clauzele abuzive nu va exista nici la 1 octombrie, guvernul are un nou motiv sa amane eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul