Autoritatile britanice au decis sa limiteze costul creditelor rapide incepand cu 2015, pentru a proteja consumatorii impotriva costurilor ridicate impuse de finantatori. Costul total nu va mai depasi suma imprumutata.
Limitarea costurilor este conceputa sub forma a 3 plafoane maxime:
- costul unui imprumut nu poate fi mai mare de 0,8% pe zi din suma imprumutata, ceea ce inseamna ca este permisa o dobanda maxima de 288% pe an
- penalizarile de intarziere nu pot depasi 15 lire sterline, iar dobanda si comisioanele aplicate in perioada de intarziere trebuie sa fie egale cu costurile percepute in conditii de rambursare normale;
- costul total al creditului este de maxim 100% din suma imprumutata pe toata perioada de rambursare. Acest cost include toate dobanzile, comisioanele, penalizari de intarziere si orice alt cost auxiliar.
Prin urmare, un client va plati maxim de 2 ori mai mult decat a imprumutat, iar la un imprumut pe 30 zile, costul maxim este de 24% din suma imprumutata.
“Daca plafonul maxim ar fi fost mai mic, atunci riscam sa nu avem o piata viabila, iar daca ar fi fost mai mare atunci nu ar fi fost suficient pentru a proteja debitorii”, afirma directorul executiv al autoritatii de supraveghere (Financial Conduct Authority), Martin Weatley.
Autoritatea estimeaza ca din cauza noului plafon, 11% din clientii actuali nu vor mai avea acces la credit, deoarece se considera ca finantatorii vor impune criterii mai stricte de selectie. Acest lucru nu reprezinta insa neaparat un dezavantaj, deoarece de multe ori, aceste credite faceau mai mult rau clientilor decat daca nu le-ar fi obtinut deloc.
Restrictiile se vor aplica doar pentru creditele pe termen scurt cu costuri ridicate. Plafonul urmeaza sa fie revizuit in 2017.
Si in Romania exista credite de acest tip – denumite credite rapide sau pana la salariu – iar DAE la aceste imprumuturi ajunge si la 5000%. Introducerea unor restrictii similare privind costul creditelor ar fi din acest punct de vedere binevenita, pentru a proteja consumatorii.
Chiar daca sumele imprumutate sunt de valori mici, penalizarile si rostogolirea repetata a creditului la scadenta fac uneori ca datoria sa creasca alarmant in timp, iar clientii sa ajunga in stadiul de supraindatorare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News