top banner

Leul a ajuns o moneda exotica in creditare

24 Februarie 2012 | Autor: Marius Serban

Leul a ajuns o moneda exotica in creditare

Creditele in lei acordate de banci populatiei scad de la o luna la alta, atingand valori tot mai mici. Datele BNR arata ca soldul imprumuturilor a coborat la nivelul atins in urma cu 3 ani, criza financiara si cursul valutar fiind cei care au sabotat acest tip de imprumut.
In ianuarie 2011, creditele in lei acordate de banci populatiei erau de 34,7 miliarde lei, conform datelor BNR. De la declansarea crizei financiare (octombrie 2008), soldul acestor credite a scazut permanent, inregistrand un declin de aproape 16% in termeni nominali.
Nici pana in 2009, creditele in lei nu erau prea mult apreciate de clienti, dar cel putin mai venea cate un client care dorea acest imprumut, astfel ca soldul imprumuturilor se majora.
Situatia dramatica este cel mai bine reflectata atunci cand privim structura imprumuturilor pe monede. In prezent, doar 33% din creditele populatiei mai sunt acordate in moneda nationala, ponderea lor fiind la minim istoric.
La inceputul lui 2007, creditul in lei isi mai traia clipele de glorie, avand o pondere de aproape 60% in total credite. Era chiar mai cautat decat imprumutul in euro. Lovitura fatala a venit din partea cursului de schimb si nici pana azi, creditul in lei nu s-a dezmeticit.
Aprecierea leului fata de euro a plasat moneda nationala intr-un plan secund, ponderea imprumuturilor in lei coborand la 43%, cand Romania a facut cunostinta cu criza financiara.
Nici aceasta intalnire nu a fost de benefica, deoarece dobanzile la lei au urcat repede, dar au coborat extrem de lent. Costurile au facut aceste imprumuturi prohibitive, astfel ca programul Prima Casa s-a axat doar pe imprumuturi in euro. Cea mai mare banca, BCR nici macar in prezent nu dispune de o oferta in lei la acest program, singurul care sustine cresterea creditarii.
Noul regulament BNR urmareste sa ajute creditul in lei ca sa recupereze terenul pierdut, dar reusita sa depinde revigorarea creditului de consum. Doar pe acest segment, regulamentul impune restrictii foarte mari la creditele in valuta, in timp ce creditul imobiliar este mai putin afectat. Produsele cele mai vandute de banci (refinantarile si Prima casa) sunt insa ocolite de restrictiile BNR, astfel ca imprumuturile in euro vor ramane preferate de consumatori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare.

03 Mai 2023 | Credite nevoi personale
De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul