top banner

Iunie 2010: Noi cresteri de dobanda la creditele in lei

12 Iulie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Ratele dobanzilor la creditele in lei au continuat sa se majoreze pentru a doua luna consecutiv. Daca in mai se inregistrau cresteri doar la creditele cu ipoteca, in iunie tendinta a cuprins toate tipurile de imprumuturi. Dobanzile la creditele in euro au continuat sa scada, iar cele pentru depozite aproape au stagnat.
Luna iunie a adus cresteri de dobanda la toate tipurile de credite in lei, conform raportului lunar Conso.ro privind evolutia dobanzilor.
Cel mai afectate au fost creditele de nevoi personale cu ipoteca, a caror dobanda medie a urcat cu 0,4 puncte procentuale (de la 12,2% la 12,6%).
In topul cresterilor au urmat creditele imobiliare. Rata medie a dobanzii a crescut cu 0,3 puncte procentuale, de la 11,4% la 11,7%.
Pentru creditele de nevoi personale, dobanda medie a crescut de la 14,3% la 14,5%. Majorari mai putin accentuate s-au inregistrat la cardurile de credit si creditele auto. Rata medie a dobanzii a urcat doar cu 0,1 puncte procentuale.
Cresterile s-au produs in contextul majorarii dobanzilor interbancare in lei si modificarilor implementate de banci, in conditiile noilor prevederi legislative.
Creditele in euro inca se mai ieftinesc
La creditele pentru populatie in euro, dobanzile au continuat sa scada si in luna iunie.
Cele mai semnificative modificari au avut loc la creditele de nevoi personale. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,3 puncte procentuale, de la 12,6% la 12,3%.
Tot in jos au mers si ratele de dobanda in euro de la creditele imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca. Rata medie a dobanzii a scazut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 7,1% pentru creditele imobiliare si pana la 8% pentru cele de nevoi personale cu ipoteca.
O evolutie contrara s-a produs la creditele auto in euro, pentru care rata dobanzii a crescut cu 0,3 puncte procentuale, de la 10,6% la 10,9%.
Dobanzile la depozite – in repaus
Daca in mai, dobanzile la depozite au scazut intr-un ritm mult mai putin alert decat in lunile precedente, in iunie acestea aproape au stagnat.
Modificari minore au intervenit in special la depozitele in lei. Pentru scadenta de 1, 6 si 12 luni, ratele medii ale dobanzii au scazut cu 0,1 puncte procentuale. Pentru scadenta de 3 luni, dobanda medie a ramas neschimbata.
Cel mai inalt randament - 6,4% - se obtine pentru depozitele cu scadenta de 3 luni, iar cel mai redus – 6,2% pentru scadenta de 12 luni.
Pentru depozitele in euro, ratele medii ale dobanzii au ramas nemodificate in intervalul 2,5%-3%, structura la termen a randamentelor fiind crescatoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul