Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit. 

In prezent, cele mai multe banci impun ca varsta maxima la scadenta unui credit sa fie 65 de ani pentru salariati si de 70 de ani pentru cei care au venituri din pensii. 

Daca legislatia propusa de executiv ar ramane nemodificata in Parlament, salariatii ar putea avea si 70 de ani daca opteaza sa ramana activi in campul muncii dupa implinirea varstei legale de pensionare (65 de ani). 

Ceea ce ar impune ca bancile sa isi revizuiasca conditiile de acordare a creditelor, o varianta fiind generalizarea varstei maxime de 70 de ani atat pentru salariati cat si pentru pensionari. 

Ramane de vazut ce decizie se va lua in cazul unor cereri de obtinere a creditelor de nevoi personale sau de refinantare, acordate pe 5-10 ani, daca solicitantii vor declara ca intentioneaza sa se pensioneze la 70 de ani si nu la 65. 

Vor accepta bancile ca acele imprumuturi sa fi scadente la implinirirea varstei de 70 de ani a debitorilor, crezandu-i pe cuvant ca nu se vor razgandi in ceea ce priveste varsta de pensionare? 
Legat de noua legislatie, sa mai remarcam un fenomen-aparitia unei categorii de fosti salariati-pensionari care se vor vedea cu veniturile diminuate prin interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, iar asta s-ar putea reflecta si in achitarea ratelor la creditele deja contractate. 

Ce conditii impun bancile in legatura cu varsta solicitantilor la scadenta

Pentru creditul de nevoi personale si creditul pentru masina (Prima Masina), CEC Bank impune o singura conditie legata de varsta maxima-nu mai mult de 70 de ani la finalul perioadei de creditare. In ceea ce priveste insa creditele Noua Casa prin CEC Bank, varsta maxima a solicitantului la scadenta poate fi si 75 de ani. 

La Banca Transilvania, varsta maxima la scadenta unui imprumut de nevoi personale este de 65 de ani, similar in cazul unui credit auto cu mentiunea ca aici scadenta poate fi dusa si in interiorul varstei de 70 de ani daca solicitantul e deja pensionar. Aceeasi conditie in cazul unui credit imobiliar pentru proiecte rezidentiale-65 de ani pentru salariati sau 70 de ani daca se obtin si venituri din pensii. .

La OTP Bank pentru creditul de nevoi personale solicitantii trebuie sa aiba minim 23 de ani in momentul depunerii cererii si maxim 65 de ani la scadenta, iar in cazul creditelor ipotecare se cere minimm 24 de ani la depunerea cererii si maxim 70 de ani in momentul scadentei, cu mentiunea ca cei care vor avea peste 65 de ani in momentul scadentei au nevoie si de o asigurare de viata cesionata in favoarea bancii. 

Creditul de realizari personale de la UniCredit Bank are drept conditii legate de varsta minim 23 de ani (25 pentru navigatori) si maxim 70 de ani (60 pentru navigatori). Similar in cazul creditelor ipotecare pentru achizitia unui imobil. 

CNCD vrea sa rescrie conditiile fixate de banci

ING Bank a fost amendata recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu 2031 de euro, institutia considerand ca refuzul emiterii unui card de credit pentru persoanele de peste 64 de ani este discriminatoriu, scopul legitim urmarit de ING Bank (eliminarea riscului de neplata a creditului) fiind limitat in acel caz la un singur element, criteriul varstei. 

De urmarit daca decizia CNCD va fi confirmata de instanta, in cazul in care ING Bank va contesta amenda si in ce masura aceasta decizie ar putea rescrie conditiile de acordare a imprumuturilor de catre banci.

S-ar putea stabili o anumita corelatie intre varsta maxima la scadenta si veniturile din pensie sau s-ar putea solicita prezentarea unei asigurari de viata dupa o anumita varsta.

Ceea ce s-ar putea dovedi inca si mai complicat, pentru ca nici asigurarile de viata nu pot fi incheiate de persoanele cu varsta prea inaintata.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus