top banner

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

24 Iunie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit. 
In prezent, cele mai multe banci impun ca varsta maxima la scadenta unui credit sa fie 65 de ani pentru salariati si de 70 de ani pentru cei care au venituri din pensii. 

Daca legislatia propusa de executiv ar ramane nemodificata in Parlament, salariatii ar putea avea si 70 de ani daca opteaza sa ramana activi in campul muncii dupa implinirea varstei legale de pensionare (65 de ani). 

Ceea ce ar impune ca bancile sa isi revizuiasca conditiile de acordare a creditelor, o varianta fiind generalizarea varstei maxime de 70 de ani atat pentru salariati cat si pentru pensionari. 

Ramane de vazut ce decizie se va lua in cazul unor cereri de obtinere a creditelor de nevoi personale sau de refinantare, acordate pe 5-10 ani, daca solicitantii vor declara ca intentioneaza sa se pensioneze la 70 de ani si nu la 65. 

Vor accepta bancile ca acele imprumuturi sa fi scadente la implinirirea varstei de 70 de ani a debitorilor, crezandu-i pe cuvant ca nu se vor razgandi in ceea ce priveste varsta de pensionare? 
Legat de noua legislatie, sa mai remarcam un fenomen-aparitia unei categorii de fosti salariati-pensionari care se vor vedea cu veniturile diminuate prin interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, iar asta s-ar putea reflecta si in achitarea ratelor la creditele deja contractate. 

Ce conditii impun bancile in legatura cu varsta solicitantilor la scadenta

Pentru creditul de nevoi personale si creditul pentru masina (Prima Masina), CEC Bank impune o singura conditie legata de varsta maxima-nu mai mult de 70 de ani la finalul perioadei de creditare. In ceea ce priveste insa creditele Noua Casa prin CEC Bank, varsta maxima a solicitantului la scadenta poate fi si 75 de ani. 

La Banca Transilvania, varsta maxima la scadenta unui imprumut de nevoi personale este de 65 de ani, similar in cazul unui credit auto cu mentiunea ca aici scadenta poate fi dusa si in interiorul varstei de 70 de ani daca solicitantul e deja pensionar. Aceeasi conditie in cazul unui credit imobiliar pentru proiecte rezidentiale-65 de ani pentru salariati sau 70 de ani daca se obtin si venituri din pensii. .

La OTP Bank pentru creditul de nevoi personale solicitantii trebuie sa aiba minim 23 de ani in momentul depunerii cererii si maxim 65 de ani la scadenta, iar in cazul creditelor ipotecare se cere minimm 24 de ani la depunerea cererii si maxim 70 de ani in momentul scadentei, cu mentiunea ca cei care vor avea peste 65 de ani in momentul scadentei au nevoie si de o asigurare de viata cesionata in favoarea bancii. 

Creditul de realizari personale de la UniCredit Bank are drept conditii legate de varsta minim 23 de ani (25 pentru navigatori) si maxim 70 de ani (60 pentru navigatori). Similar in cazul creditelor ipotecare pentru achizitia unui imobil. 

CNCD vrea sa rescrie conditiile fixate de banci

ING Bank a fost amendata recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu 2031 de euro, institutia considerand ca refuzul emiterii unui card de credit pentru persoanele de peste 64 de ani este discriminatoriu, scopul legitim urmarit de ING Bank (eliminarea riscului de neplata a creditului) fiind limitat in acel caz la un singur element, criteriul varstei. 

De urmarit daca decizia CNCD va fi confirmata de instanta, in cazul in care ING Bank va contesta amenda si in ce masura aceasta decizie ar putea rescrie conditiile de acordare a imprumuturilor de catre banci.

S-ar putea stabili o anumita corelatie intre varsta maxima la scadenta si veniturile din pensie sau s-ar putea solicita prezentarea unei asigurari de viata dupa o anumita varsta.

Ceea ce s-ar putea dovedi inca si mai complicat, pentru ca nici asigurarile de viata nu pot fi incheiate de persoanele cu varsta prea inaintata.
Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Mirajul imprumutului in euro revine. Dar si riscurile asociate

Mirajul imprumutului in euro revine. Dar si riscurile asociate

Un diferential de dobanda leu-euro aparent avantajos pentru cei ce se imprumuta in valuta a readus interesul pentru creditele in euro, mai ales pentru generatia care nu a experimentat criza din 2008-2009.

26 Iul 2022 | Credite nevoi personale
Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

Cresterea inflatiei, a dobanzii BNR si o politica mai prudenta de creditare aplicata de banci au facut mai greu accesibile imprumuturile de nevoi personale si la costuri mai mari.

12 Iul 2022 | Credite nevoi personale
Este momentul pentru credite cu dobanzi fixe sau cu dobanzi variabile?

Este momentul pentru credite cu dobanzi fixe sau cu dobanzi variabile?

Cresterea dobanzilor din ultima vreme a majorat cererea pentru creditele cu dobanzi fixe pentru o perioada cat mai extinsa. Cu cat sunt insa acestea mai mari decat ofertele cu dobanzi variabile?

07 Iul 2022 | Credite nevoi personale
Mircea Stroe, conciliator și avocat: „Multe din neînțelegerile consumatori-bănci nu au ce căuta în instanță pentru că problemele nu sunt juridice, ci financiare”

Mircea Stroe, conciliator și avocat: „Multe din neînțelegerile consumatori-bănci nu au ce căuta în instanță pentru că problemele nu sunt juridice, ci financiare”

Mircea Stroe - conciliator CSALB și avocat, în dialog cu Alina Radu - conciliator CSALB și avocat, Maria Guli și Cătălin Bălan - reprezentanți ai Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

04 Iul 2022 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul