top banner

Isarescu: Stiu si eu cativa matrasiti pentru ca nu au sustinut creditele in franci

09 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca stie si el cativa angajati din banci care „au fost matrasiti” pentru ca au atras atentia asupra pericolelor creditelor in franci elvetieni. El s-a referit, astfel, la scandalul creditelor in moneda elvetiana de la BNP Paribas.
In cazul mentionat, un angajat al bancii a declarat in instanta ca a constatat si avertizat conducerea bancii cu privire la riscul valutar al imprumuturilor in franci elvetieni.
„Am citit si eu despre cei de la BNP. Si mai stiu cativa care au fost matrasiti pentru faptul ca au fost prudenti si au spus: hai sa nu ne aventuram acolo. Asta este cu viitorul, este greu de vazut in totalitate”, a declarat Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.
Totusi, el sustine ca datorita masurilor luate de BNR, in special cresterea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, in Romania nu a luat amploare foarte mare creditarea in franci elvetieni. „Doar sase banci s-au aventurat, si acestea mai tarziu. Asta arata ca lumea a fost prudenta”, a spus guvernatorul.
Francul a fost naravas si fata de euro, nu doar fata de leu 
In plus, seful BNR a raspuns si celor care sustin ca anuntarea unor tinte prea ambitioase pentru adoptarea euro a determinat firmele si populatia sa se imprumute in valuta, in speranta ca riscul valutar va disparea odata cu adoptarea euro.
"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, este o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta, si nu doar in Romania, peste tot in lume”, a adaugat guvernatorul.
In schimb, in privinta creditelor in franci, fie ca intram in euro, fie ca nu, problemele ar fi ramas, avand in vedere ca „francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, nu numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro”, a mai adaugat Isarescu.
Insa seful BNR spune ca, desi explozia creditului in valuta a fost legata si de stabilirea unor tinte de adoptare a euro, care atunci nu pareau deloc ambitioase, motorul creditului a fost altul. „Dobanzile in Romania erau mai mari, am privatizat marile banci cu banci straine. Ele au venit cu toate lucrurile bune: management, capital, buna administrare, credibilitate, dar au venit si cu acest produs, creditul in valuta, despre care putini au crezut in 2006 - 2007 ca ar putea fi nociv", a mai spus guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul