Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca stie si el cativa angajati din banci care „au fost matrasiti” pentru ca au atras atentia asupra pericolelor creditelor in franci elvetieni. El s-a referit, astfel, la scandalul creditelor in moneda elvetiana de la BNP Paribas.
In cazul mentionat, un angajat al bancii a declarat in instanta ca a constatat si avertizat conducerea bancii cu privire la riscul valutar al imprumuturilor in franci elvetieni.
„Am citit si eu despre cei de la BNP. Si mai stiu cativa care au fost matrasiti pentru faptul ca au fost prudenti si au spus: hai sa nu ne aventuram acolo. Asta este cu viitorul, este greu de vazut in totalitate”, a declarat Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.
Totusi, el sustine ca datorita masurilor luate de BNR, in special cresterea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, in Romania nu a luat amploare foarte mare creditarea in franci elvetieni. „Doar sase banci s-au aventurat, si acestea mai tarziu. Asta arata ca lumea a fost prudenta”, a spus guvernatorul.
Francul a fost naravas si fata de euro, nu doar fata de leu
In plus, seful BNR a raspuns si celor care sustin ca anuntarea unor tinte prea ambitioase pentru adoptarea euro a determinat firmele si populatia sa se imprumute in valuta, in speranta ca riscul valutar va disparea odata cu adoptarea euro.
"Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, este o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar... Asa se discuta, si nu doar in Romania, peste tot in lume”, a adaugat guvernatorul.
In schimb, in privinta creditelor in franci, fie ca intram in euro, fie ca nu, problemele ar fi ramas, avand in vedere ca „francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, nu numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro”, a mai adaugat Isarescu.
Insa seful BNR spune ca, desi explozia creditului in valuta a fost legata si de stabilirea unor tinte de adoptare a euro, care atunci nu pareau deloc ambitioase, motorul creditului a fost altul. „Dobanzile in Romania erau mai mari, am privatizat marile banci cu banci straine. Ele au venit cu toate lucrurile bune: management, capital, buna administrare, credibilitate, dar au venit si cu acest produs, creditul in valuta, despre care putini au crezut in 2006 - 2007 ca ar putea fi nociv", a mai spus guvernatorul BNR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News