Insolventa persoanelor fizice se amana, din nou


Aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice, prevazuta pentru data de 1 august, se amana din nou, din cauza faptului ca nu a fost dezvoltata infrastructura necesara procedurilor prevazute de lege. Guvernul urmeaza sa aprobe un act normativ in acest sens in viitoarea sedinta.

Anuntul vine de la avocatul Gheorge Piperea, consilier onorific al premierului Mihai Tudose.

"Aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice se amana. Nu exista logistica, suficienti judecatori specializati si personal administrativ necesar aplicarii legii. De altfel, cum am spus inca de acum doi ani, este vorba de o lege nefunctionala. Ea va trebui corectata in timp rezonabil, pentru a putea fi un instrument real de restructurare a datoriilor sau, dupa caz, de descarcare de datorii a simplilor particulari supra-indatorati", a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Intrarea in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament la jumatatea anului 2015 si ar fi trebuit sa se aplice de la sfarsitul aceluiasi an. Insa aceasta a fost amanata de mai multe ori, prima data in decembrie 2015, pe motiv ca nu exista fondurile si logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementari, dar si din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.

In urma cu o luna, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea legii, care stabilesc modalitatea de desfasurare a sedintelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul si creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii si pentru lichidator, precum si cuantumul minim si maxim al acestor onorarii.

Potrivit Legii, romanii cu datorii greu de suportat vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus