Inasprirea creditelor ipotecare pare a se fi incheiat

Concurenta din piata bancara este unul dintre factorii care au determinat bancile sa revina cu avansurile la creditele ipotecare la niveluri accesibile pentru clienti, dupa majorarile masive din prima parte a anului trecut. Acest aspect reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind standardele de creditare.  

Bancile participante la sondaj au declarat ca ”modificarea concurentei din sectorul bancar a avut un aport pozitiv in relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare”, in trimestrele doi si trei ale anului trecut.

In ultimele trei luni din 2016, standardele de creditare ipotecara au ramas nemodificate, ceea ce bancile estimeaza ca se va intampla si in primul trimestru al acestui an.

”Standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare s-au mentinut neschimbate in T4/2016 dupa o relaxare semnificativa in trimestrul anterior. Evolutia din ultimele doua trimestre denota incheierea unui scurt ciclu de inasprire importanta a standardelor de creditare aferente imprumuturilor ipotecare in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata”, se mentioneaza in documentul citat.

Creditele de consum se vor lua mai greu

In schimb, pentru imprumuturile de consum pentru populatie, conditiile de creditare s-au inasprit la finalul anului trecut si continua sa se inaspreasca si in prima parte a acestui an, avertizeaza bancile. Acestea pun acest aspect pe seama deciziilor de politica monetara sau prudentiala ale BNR, in special cerintele privind evaluarea bonitatii debitorilor, ca urmare a modificarii Regulamentului de creditare.

Si pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare de consum.

Cu toate acestea, cererea de credite s-a majorat semnificativ in cazul imprumuturilor de consum, in ultimul trimestru al anului trecut, si va continua sa creasca si in primele trei luni din 2017, mai reiese din raportul BNR.

Pe de alta parte, in document se mentioneaza faptul ca rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in scadere semnificativa in cazul creditelor ipotecare si in crestere importanta pentru creditele de consum.

Ce se intampla cu preturile la imobile?

Sondajul BNR are si o sectiune destinata preturilor de pe piata imobiliara. Din raportarile bancilor reiese ca acestea s-au majorat semnificativ in trimestrul patru din 2016, dar in acest trimestru se vor mentine relativ constante.

Prin comparatie, bancile din zona euro anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare pentru toate tipurile de imprumuturi destinate populatiei.

Pentru firme, conditiile de creditare au fost pastrate la un nivel similar perioadelor anterioare, cu exceptia creditelor pe termen lung adresate companiilor mari, pentru care s-a inregistrat o relaxare moderata. In urmatoarele trei luni, la nivelul companiilor nefinanciare, bancile prognozeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare, concomitent cu o stabilizare a cererii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus