Inasprirea creditelor ipotecare pare a se fi incheiat


Concurenta din piata bancara este unul dintre factorii care au determinat bancile sa revina cu avansurile la creditele ipotecare la niveluri accesibile pentru clienti, dupa majorarile masive din prima parte a anului trecut. Acest aspect reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind standardele de creditare.  

Bancile participante la sondaj au declarat ca ”modificarea concurentei din sectorul bancar a avut un aport pozitiv in relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare”, in trimestrele doi si trei ale anului trecut.

In ultimele trei luni din 2016, standardele de creditare ipotecara au ramas nemodificate, ceea ce bancile estimeaza ca se va intampla si in primul trimestru al acestui an.

”Standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare s-au mentinut neschimbate in T4/2016 dupa o relaxare semnificativa in trimestrul anterior. Evolutia din ultimele doua trimestre denota incheierea unui scurt ciclu de inasprire importanta a standardelor de creditare aferente imprumuturilor ipotecare in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata”, se mentioneaza in documentul citat.

Creditele de consum se vor lua mai greu

In schimb, pentru imprumuturile de consum pentru populatie, conditiile de creditare s-au inasprit la finalul anului trecut si continua sa se inaspreasca si in prima parte a acestui an, avertizeaza bancile. Acestea pun acest aspect pe seama deciziilor de politica monetara sau prudentiala ale BNR, in special cerintele privind evaluarea bonitatii debitorilor, ca urmare a modificarii Regulamentului de creditare.

Si pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare de consum.

Cu toate acestea, cererea de credite s-a majorat semnificativ in cazul imprumuturilor de consum, in ultimul trimestru al anului trecut, si va continua sa creasca si in primele trei luni din 2017, mai reiese din raportul BNR.

Pe de alta parte, in document se mentioneaza faptul ca rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in scadere semnificativa in cazul creditelor ipotecare si in crestere importanta pentru creditele de consum.

Ce se intampla cu preturile la imobile?

Sondajul BNR are si o sectiune destinata preturilor de pe piata imobiliara. Din raportarile bancilor reiese ca acestea s-au majorat semnificativ in trimestrul patru din 2016, dar in acest trimestru se vor mentine relativ constante.

Prin comparatie, bancile din zona euro anticipeaza o relaxare a standardelor de creditare pentru toate tipurile de imprumuturi destinate populatiei.

Pentru firme, conditiile de creditare au fost pastrate la un nivel similar perioadelor anterioare, cu exceptia creditelor pe termen lung adresate companiilor mari, pentru care s-a inregistrat o relaxare moderata. In urmatoarele trei luni, la nivelul companiilor nefinanciare, bancile prognozeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare, concomitent cu o stabilizare a cererii.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Compara creditele pentru care esti eligibil!
Compara creditele pentru care esti eligibil!

Conso.ro ajuta consumatorii sa compare ofertele de credite tinand cont de conditiile minime de eligibilitate impuse de banci, astfel incat utilizatorii website-ului pot identifica rapid oferta cea mai ieftina, adecvata propriei situatii financiare.

23 Mai 2019 | Credite de consum

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR
Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

15 Mai 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus