top banner

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa nu schimbe nici OUG 50/2010

26 Octombrie 2012 | Autor: Conso

Guvernul roman si-a reiterat angajamentul in fata FMI de a nu adoptata in viitorul apropiat reglementari in domeniul falimentului personal sau al recuperatorilor de creante. De data aceasta, pe lista a fost inclusa si OUG 50, pe care guvernanti au promis sa nu o modifice.
“Deoarece mentinerea disciplinei de creditare si evitarea hazardului moral in randul debitorilor contribuie semnificatic la intarirea stabilitatii financiare, ne vom abtine de la adoptarea unor initiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerea privind legea insolventei personale si cea privind colectarea datoriilor), sau de la amendarea Ordonantei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare”, se arata in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI.
Angajamentul asumat in fata FMI de a nu adopta proiecte legislative in domeniul protectiei debitorilor, precum legea falimentului personal, sau din domeniul recuperatorilor de creante, nu este o nouate. In mai 2011, guvernul transmitea pentru prima oara catre FMI si Comisia Europeana un angajament similar.
Este insa pentru prima oara cand se face referire in acest context la OUG 50/2010, privind contractele de credit incheiate cu consumatorii. Angajamentul pare insa sa contravina cu o decizie recenta a Curtii Europene de Justitie, pe un caz deschis de ANPC impotriva unei banci, decizie care ar fi impus amendarea OUG 50.
Adoptata in vara lui 2010, ordonanta transpune prevederile unei directive europene, dar se aplica unui cadrul mai larg de beneficiari.
Legea de adoptare a OUG 50/2010 a eliminat o parte din prevederile cheie ale ordonantei, precum aplicarea prevederilor si la contractele aflate in derulare.
Curtea Europeana de Justitie arata insa ca aplicarea prevederilor OUG 50 si asupra creditelor aflate in derulare nu reprezinta o incalcare a directivelor europene, lasand drum deschis autoritatilor sa revina asupra reglementarilor in vigoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul