Guvernul irlandez a anuntat planuri de schimbare a legislatiei insolventei personale. Pe viitor, cei care solicita falimentul ar trebui sa renunte la masini, la asigurarile private de sanatate si la vacante si sa se intretina dintr-o diurna de 8 euro. Cei care accepta vor fi insa protejati impotriva abuzurilor si si-ar putea pastra locuinta.
Modificarile vin ca raspuns la situatia cu care se confrunta atat clientii cat si sistemul bancar din Irlanda ca urmare a numarului mare de persoane care nu isi mai pot plati creditele ipotecare. Acest lucru a facut ca FMI sa isi arate ingrijorarea privind perspectivele de redresare economica a tarii.
Schimbarile legislative, chiar daca par sa fie pline de constrangeri, aduc un beneficiu clientilor supraindatorati. Acestia vor reusi sa iasa din faliment dupa 3 ani, un sfert din perioada de 12 ani pe care o implica in prezent falimentul personal in Irlanda, noteaza FT.com.
Cheltuieli atent monitorizate
Noile reglementari impun anumite limitari clientilor care doresc sa solicite falimentul personal. Pentru a-si putea pastra locuinta, acestia trebuie sa dovedeasca ca renunta la orice bun sau serviciu care nu este absolut necesar.
Spre exemplu, clientii isi vor putea pastra masinile doar daca locuiesc intr-o zona in care nu au acces la transport public. Cheltuielile de socializare si divertisment vor fi limitate la 29 de euro pe saptamana si nu pot include anumite servicii, precum televiziune prin cablu.
Cheltuielile pentru mancare ar urma sa fie stabilite la 8 euro pe zi, in conditiile in care Irlanda este una dintre cele mai scumpe state din UE.
“Recomandarile privind cheltuielile considerate rezonabile ofera un scut de aparare esential pentru a ne asigura ca nici institutiile financiare, nici alti creditori, nu vor incerca sa sustraga de la clienti fonduri de care acestia au nevoie”, a precizat ministrul irlandez al Justitiei, Alan Shatter, pentru BBC.
Cei care nu accepta aceste reguli risca sa isi piarda locuinta. Pe de alta parte, si bancile care nu accepta falimentul personal al clientilor si stergerea unei parti din datorie, risca ca din executarea silita a locuintei sa nu isi acopere decat o mica parte din datorie.
Intre 1997 si 2007, preturile proprietatilor imobiliare au urcat de 4 ori, cea mai mare crestere din UE. Scaderea puternica ce a urmat a dus sistemul bancar intr-o criza ce a fortat guvernul sa accepte un plan de salvare de la UE si FMI in 2010.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News