FMI si Comisia Europeana amputeaza puterile ANPC

Reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene au declarat oficial ca in privinta implementarii OUG 50, accentul trebuie pus pe echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara. Recomandarea transmisa este ca BNR sa aiba intotdeauna ultimul cuvant in privinta sistemului financiar, in special in partea de sanctiuni.

Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene nu au comentat daca eliberarea unei viitoare transe din acordul stand-by cu Romania ar putea fi conditionata de modificarea OUG 50, asa cum s-a speculat in ultimele zile pe baza declaratiilor facute de acestia.

Pe de alta parte, reprezentantii celor doua organisme au insistat asupra necesitatii unui echilibru intre protectia consumatorilor de servicii financiare - de multe ori aflati intr-o o pozitie de inferioritate in fata industriei - si stabilitatea sistemului financiar bancar.

Sistemul financiar este mai important decat consumatorii


“Recunoastem ca au existat practici bancare neclare si chiar abuzive. Astfel, sustinem ferm eforturile autoritatilor de a transpune directiva europeana prin OUG 50. Totusi, o mai buna protectie a consumatorului trebuie sa fie insotita de o buna stabilitate a sistemului bacar”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania.

“Intelegem cerinta de plus de protectie dar este crucial sa ma asigur ca sistemul financiar este sigur si stabil”, s-a pronuntat si Istvan Szekely, directorul de tara pentru Romania in cadrul Comisiei Europene. 
Inca de la intrarea in vigoare a OUG 50, bancile au invocat posibile pierderi substantiale daca implementeaza noile reglementari, care ar putea duce la destabilizarea sistemului. Cele mai recente previziuni inaintate de banci semnaleaza pierderi intre 400 si 900 milioane de euro in 2010.

Modul in care s-au obtinut aceste estimari nu este cunoscut, deoarece nu s-a publicat niciun studiu de impact din partea asociatiei.

Mai putine puteri pentru ANPC

Pe langa asigurarea unei stabilitati financiare, oficialii FMI si CE doresc sa existe si un sistem coerent de autorizare si reglementare a sistemului financiar.

Ei considera ca este normal ca ANPC sa aiba prerogative in domeniul protectiei consumatorilor, insa in domeniul bancar, BNR este autoritatea care ar trebui sa detina suprematia, mai ales in conditiile in care exista o specializare mai accentuata in randul acestei institutii.

“Este nevoie de oamenii specializati care sa decida cand unei banci ar trebui sa i se suspende activitatea de creditare, iar acesti oameni sunt la banca centrala. Sper ca ANPC si BNR vor conlucra in acest sens”, a precizat Istvan Szekely.

Prin prevederile ordonantei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor primea puteri similare cu cele ale BNR in privinta sanctiunilor aplicate sistemului financiar. Presedintelui ANPC i-a fost conferita posibilitatea de a dispune suspendarea activitatii unei institutii daca se constata ca aceasta se abate de la lietra legii privind drepturile consumatorilor.

Aceasta prevedere a fost amendata de o parte din grupurile din Camera Deputatilor, in cadrul sedintelor premergatoare votului decisiv din plen.

Romania risca procedura de infringement

In ultima instanta, reprezentantii Comisiei Europene au semnalat ca in cazul in care nu se modifica OUG 50, Romania risca aplicarea procedurii de infringement.

“Este important in primul rand sa se inteleaga ce este infringement. Este o procedura legala prin care ne asiguram ca legislatia europeana este implementata corect”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Szekely a explicat ca primul pas consta in transmiterea unei scrisori pre-infrigement, prin care se solicita detalii atunci cand se constata ca exista probleme in alinierea legislatiei nationale dintr-un stat la regulile europene.

Abia dupa ce aceste aspecte au fost lamurite, se decide daca se porneste procedura propriu zisa de infringement, aici fiind cruciale opiniile specialistilor juridici din cadrul Uniunii Europene.

“O scrisoare de pre-infringement a fost transmisa. Doar faptul ca aceasta scrisoare a fost pusa la punct inseamna ca sunt probleme si exista riscul de declansare a procedurii de infringement asupra Romaniei”, a precizat  Szekely.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus