Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

FMI si Comisia Europeana amputeaza puterile ANPC


Reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene au declarat oficial ca in privinta implementarii OUG 50, accentul trebuie pus pe echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara. Recomandarea transmisa este ca BNR sa aiba intotdeauna ultimul cuvant in privinta sistemului financiar, in special in partea de sanctiuni.


Reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene nu au comentat daca eliberarea unei viitoare transe din acordul stand-by cu Romania ar putea fi conditionata de modificarea OUG 50, asa cum s-a speculat in ultimele zile pe baza declaratiilor facute de acestia.

Pe de alta parte, reprezentantii celor doua organisme au insistat asupra necesitatii unui echilibru intre protectia consumatorilor de servicii financiare - de multe ori aflati intr-o o pozitie de inferioritate in fata industriei - si stabilitatea sistemului financiar bancar.

Sistemul financiar este mai important decat consumatorii


“Recunoastem ca au existat practici bancare neclare si chiar abuzive. Astfel, sustinem ferm eforturile autoritatilor de a transpune directiva europeana prin OUG 50. Totusi, o mai buna protectie a consumatorului trebuie sa fie insotita de o buna stabilitate a sistemului bacar”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania.

“Intelegem cerinta de plus de protectie dar este crucial sa ma asigur ca sistemul financiar este sigur si stabil”, s-a pronuntat si Istvan Szekely, directorul de tara pentru Romania in cadrul Comisiei Europene. 
Inca de la intrarea in vigoare a OUG 50, bancile au invocat posibile pierderi substantiale daca implementeaza noile reglementari, care ar putea duce la destabilizarea sistemului. Cele mai recente previziuni inaintate de banci semnaleaza pierderi intre 400 si 900 milioane de euro in 2010.

Modul in care s-au obtinut aceste estimari nu este cunoscut, deoarece nu s-a publicat niciun studiu de impact din partea asociatiei.

Mai putine puteri pentru ANPC

Pe langa asigurarea unei stabilitati financiare, oficialii FMI si CE doresc sa existe si un sistem coerent de autorizare si reglementare a sistemului financiar.

Ei considera ca este normal ca ANPC sa aiba prerogative in domeniul protectiei consumatorilor, insa in domeniul bancar, BNR este autoritatea care ar trebui sa detina suprematia, mai ales in conditiile in care exista o specializare mai accentuata in randul acestei institutii.

“Este nevoie de oamenii specializati care sa decida cand unei banci ar trebui sa i se suspende activitatea de creditare, iar acesti oameni sunt la banca centrala. Sper ca ANPC si BNR vor conlucra in acest sens”, a precizat Istvan Szekely.

Prin prevederile ordonantei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor primea puteri similare cu cele ale BNR in privinta sanctiunilor aplicate sistemului financiar. Presedintelui ANPC i-a fost conferita posibilitatea de a dispune suspendarea activitatii unei institutii daca se constata ca aceasta se abate de la lietra legii privind drepturile consumatorilor.

Aceasta prevedere a fost amendata de o parte din grupurile din Camera Deputatilor, in cadrul sedintelor premergatoare votului decisiv din plen.

Romania risca procedura de infringement

In ultima instanta, reprezentantii Comisiei Europene au semnalat ca in cazul in care nu se modifica OUG 50, Romania risca aplicarea procedurii de infringement.

“Este important in primul rand sa se inteleaga ce este infringement. Este o procedura legala prin care ne asiguram ca legislatia europeana este implementata corect”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Szekely a explicat ca primul pas consta in transmiterea unei scrisori pre-infrigement, prin care se solicita detalii atunci cand se constata ca exista probleme in alinierea legislatiei nationale dintr-un stat la regulile europene.

Abia dupa ce aceste aspecte au fost lamurite, se decide daca se porneste procedura propriu zisa de infringement, aici fiind cruciale opiniile specialistilor juridici din cadrul Uniunii Europene.

“O scrisoare de pre-infringement a fost transmisa. Doar faptul ca aceasta scrisoare a fost pusa la punct inseamna ca sunt probleme si exista riscul de declansare a procedurii de infringement asupra Romaniei”, a precizat  Szekely.


Distribuie articolul
Alte articole

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro te ajuta sa verifici daca esti eligibil pentru un credit

Conso.ro ajuta consumatorii sa verifice mai usor daca se pot incadra pentru obtinerea unui credit, printr-o evaluare online a gradului de indatorare.

Citeste mai mult
Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?

Cum iti rezolvi problema cu banca pe cale amiabila?

Daca banca ti-a marit rata la credit intr-un mod pe care il consideri abuziv, daca iti percepe comisioane pe care le consideri ilegale, sau daca ai alte nemultumiri legate de relatia cu banca sau cu IFN-ul, poti sa le solutionezi gratis si mai rapid decat printr-un proces in instanta. Ce ai de facut?

Citeste mai mult
Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Programul guvernamental “Investeste in Tine” a demarat prin intermediul CEC Bank, insa si alte banci sunt asteptate sa se inscrie in acest program. Imprumuturile acordate prin acest program sunt garantate de stat, iar clientii nu platesc dobanda. Care sunt conditiile pentru a putea lua un astfel de imprumut?

Citeste mai mult

Cum se descurca romanii cu plata datoriilor lunare?

Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.

Citeste mai mult