Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, amanata pana in iulie

Guvernul a amanat pana in iulie aplicarea articolului din Codul de procedura civila care ofera dreptul ANPC sa denunte in instanta clauzele abuzive din contratele de adeziune, inclusiv cele bancare.


Articolul ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2013, in timp ce noul Cod de procedura civila va intra in vigoare de la 15 februarie, potrivit Mediafax. Amanarea ar reprezenta un angajament asumat de guvern si in ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI.

“Ma banuiti ca sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiaza si, la un momnt dat, sunt abuzati de anumite contracte si clauze. Aceea a fost o clauza pentru a carei implementare – asta a fost discutia si cu FMI – este nevoie de o perioada de timp, dar ea se aplica de la 1 iulie”, a precizat premierul Victor Ponta, aflat la Viena.

Proiectul ar fi pus piatra de temelie pentru solutionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune.

Mai exact, modificarile prevadeau ca odata ce o instanta nationala va constata caracterul abuziv al unei clauze intr-un contract de adeziune, instanta poate sa emita o hotarare prin care sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

In schimb, guvernul promite ca se va initia un studiu de impact si o consultare publica cu toti jucatorii relevanti pe marginea acestui subiect.

In toamna lui 2012, bancherii au cerut sprijin din partea Ministerului Justitiei si BNR, calculand ca impactul intrarii in vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus