Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, amanata pana in iulie

Guvernul a amanat pana in iulie aplicarea articolului din Codul de procedura civila care ofera dreptul ANPC sa denunte in instanta clauzele abuzive din contratele de adeziune, inclusiv cele bancare.


Articolul ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2013, in timp ce noul Cod de procedura civila va intra in vigoare de la 15 februarie, potrivit Mediafax. Amanarea ar reprezenta un angajament asumat de guvern si in ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI.

“Ma banuiti ca sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiaza si, la un momnt dat, sunt abuzati de anumite contracte si clauze. Aceea a fost o clauza pentru a carei implementare – asta a fost discutia si cu FMI – este nevoie de o perioada de timp, dar ea se aplica de la 1 iulie”, a precizat premierul Victor Ponta, aflat la Viena.

Proiectul ar fi pus piatra de temelie pentru solutionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune.

Mai exact, modificarile prevadeau ca odata ce o instanta nationala va constata caracterul abuziv al unei clauze intr-un contract de adeziune, instanta poate sa emita o hotarare prin care sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

In schimb, guvernul promite ca se va initia un studiu de impact si o consultare publica cu toti jucatorii relevanti pe marginea acestui subiect.

In toamna lui 2012, bancherii au cerut sprijin din partea Ministerului Justitiei si BNR, calculand ca impactul intrarii in vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite de consum

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus