Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, amanata pana in iulie

Guvernul a amanat pana in iulie aplicarea articolului din Codul de procedura civila care ofera dreptul ANPC sa denunte in instanta clauzele abuzive din contratele de adeziune, inclusiv cele bancare.


Articolul ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2013, in timp ce noul Cod de procedura civila va intra in vigoare de la 15 februarie, potrivit Mediafax. Amanarea ar reprezenta un angajament asumat de guvern si in ultima scrisoare de intentie convenita cu FMI.

“Ma banuiti ca sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiaza si, la un momnt dat, sunt abuzati de anumite contracte si clauze. Aceea a fost o clauza pentru a carei implementare – asta a fost discutia si cu FMI – este nevoie de o perioada de timp, dar ea se aplica de la 1 iulie”, a precizat premierul Victor Ponta, aflat la Viena.

Proiectul ar fi pus piatra de temelie pentru solutionarea colectiva a unor probleme din contractele de adeziune.

Mai exact, modificarile prevadeau ca odata ce o instanta nationala va constata caracterul abuziv al unei clauze intr-un contract de adeziune, instanta poate sa emita o hotarare prin care sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele similare.

In schimb, guvernul promite ca se va initia un studiu de impact si o consultare publica cu toti jucatorii relevanti pe marginea acestui subiect.

In toamna lui 2012, bancherii au cerut sprijin din partea Ministerului Justitiei si BNR, calculand ca impactul intrarii in vigoare a noii proceduri ar aduce pierderi sistemului bancar de peste 600 milioane euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus