Dobanzile la creditele populatiei ar putea fi plafonate

Initiativa legislativa care propune plafonarea dobanzilor la creditele contractate de populatie a obtinut raport favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat, cu anumite amendamente. Initial, pentru creditele ipotecare era propus un plafon de 50% peste dobanda BNR, insa acesta a fost majorat la de 2,5 ori dobanda de referinta.

Si dobanzile la creditele de consum ar putea fi plafonate, daca initiativa trece de Parlament in actuala forma, la maxim 18%.

Plafoanele mentionate ar fi valabile pentru dobanda anuala efectiva (DAE), nu pentru cea nominala.

"Am stabilit si s-a votat ca dobanda (DAE-n.r.) pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi, dobanda BNR fiind de 2,25%, inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%", a afirmat senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii legii.

Pareri pro si contra

Acesta sustine ca propunerea nu limiteaza dreptul agentilor economici intr-o piata libera, avand in vedere ca si alte state europene au impus plafoane pentru dobanzile la creditele acordate persoanellor fizice, pentru a limita supraindatorarea.

In schimb, in momentul depunerii proiectului in Parlament, reprezentanti ai Bancii Nationale afirmau ca o limitare a dobanzilor ar echivala cu plafonarea preturilor pe cale administrativa (dobanda reprezentand pretul banilor), ceea ce contravine regulilor unei economii de piata.

Pe de alta parte, acestia sustin ca masura nu va ajuta cu adevarat consumatorii de servicii financiare, pentru ca bancile ar putea raspunde cu o limitare a creditarii, aspect care s-ar reflecta imediat in nivelul de trai al populatiei.

Cu toate acestea, in multe state europene exista un cadru legal care limiteaza acordarea creditelor scumpe, aplicabil inclusiv institutiilor de credit autorizate.

Cum functioneaza astfel de sisteme in alte tari?

Un studiu al Comisiei Europene dat publicitatii in 2010 identifica limitari cu privire la costul maxim al creditului in 14 state: Belgia, Franta, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

In cele mai multe cazuri, costul maxim al creditului era indexat periodic in functie de un reper, cum ar fi rata dobanzii practicata de banca centrala sau nivelul mediu al ratei dobanzii (ori DAE medie) la creditele acordate, conform statisticilor oficiale.

Franta este una din tarile cu o limitare mai drastica a dobanzilor. DAE la imprumuturile populatiei nu poate depasi cu mai mult de 33% media pietei. Insa plafonul este diferit in functie de tipul de credit si suma imprumutata.

In Spania, insa, luata ca exemplu pentru sistemul din Romania, dobanda este plafonata doar pentru creditele ipotecare cu caracter social.

Dintre noile state membre, Slovenia a introdus plafoane maxime pentru rata dobanzii, care nu poate depasi dublul DAE medii practicate de banci, conform statisticii bancii centrale.

Si Polonia avea un mecanism similar de protejare a consumatorilor, insa plafonul este mult mai relaxat – cel mult de 4 ori nivelul ratei dobanzii lombard a Bancii Nationale a Poloniei.

Studiul arata ca, in tarile in care astfel de plafoane functionau, acest lucru a condus la limitarea accesului la credite pentru clientii cu venituri scazute, care de obicei se pot imprumuta doar la costuri foarte mari.

Pe langa initiativa referitoare la limitarea dobanzilor, senatorii au votat si pentru restrangerea dreptului cesionarilor de creante de a recupera de la debitorii consumatori maximum dublul sumei platite pentru creanta. Totodata, debitorii vor avea dreptul de a plati cesionarului dublul sumei cu care creanta a fost cumparata si sa se elibereze astfel de datorie, potrivit proiectului mentionat.

Un amendament la actul normativ permite ca prevederile sa se aplice si creditelor in derulare.

Ambele proiecte urmeaza sa fie supuse votului in plenul Senatului, prima camera sesizata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus